Haberler

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu: Doğramacının Mirasına Sahip Çıkarak Daha İleri Taşıyacağız

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın, Yeri Doldurulamayacak Bir Boşluk Bıraktığını Belirterek, "Şimdi Bize Düşen, Onun Yenilikçi ve Öncü Tavrını Örnek Almak ve Devraldığımız Bilim Mirasına, Bilimsel Düşünceye Sahip Çıkarak, Daha İleri Noktalara Taşımaktır Diye Konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın, yeri doldurulamayacak bir boşluk bıraktığını belirterek, "Şimdi bize düşen, onun yenilikçi ve öncü tavrını örnek almak ve devraldığımız bilim mirasına, bilimsel düşünceye sahip çıkarak, daha ileri noktalara taşımaktır diye konuştu.

Doğramacı için YÖK'te düzenlenen anma töreninde konuşan Bakan Çubukçu, Doğramacı'nın uzun meslek yaşamı boyunca yaptığı çalışmalarla hem tıp, hem de yükseköğretim alanına çok değerli katkılarda bulunduğunu söyledi. Doğramacı'nın çocuk ve halk sağlığı alanında öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası bilim çevrelerinde saygınlık kazanmış bir bilim insanı olduğunun altını çizen Çubukçu, şöyle konuştu:

"Ama bize, aynı zamanda örnek alınacak bir hayat ve yükseköğretime yaptığı katkılarla da çok değerli bir miras bıraktı. Şimdi bize düşen onun yenilikçi ve öncü tavrını örnek almak ve devraldığımız bilim mirasına bilimsel düşünceye sahip çıkarak, daha ileri noktalara taşımaktır. O'nu her zaman saygıyla ve şükran duygularıyla hatırlayacağız. Değerli ailesinin, tıp ve eğitim camiasının, milletimizin başı sağ olsun."

-YÖK BAŞKANI ÖZCAN: "VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ HAYATA GEÇİRDİ, TEK TİP SONA ERDİ"-

    

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan, Doğramacı'nın Türkiye'de ve dünyada yükseköğretimde olduğu gibi sağlık hizmetleri alanında da en çok tanınan kişilerden biri olduğuna dikkat çekti.

"Bugün YÖK Başkanı olarak ben ve kurul üyelerimizin Türk yükseköğretimini geliştirmek adına yapmak istediklerimiz, Hocabey'in 1970'li yıllarda dünya yükseköğretim sistemlerini inceleyerek oluşturduğu bilgi birikiminden etkilenmiştir" diyen Özcan, Doğramacı'nın Türk yükseköğretiminin sorunlarını çözümlerken aldığı bazı kararlarla bugün kendilerinin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Özcan, Doğramacı'nın vizyoner kişiliğinin en önemli göstergelerinden birinin de vakıf üniversitelerinin kurulmasında oynadığı rol olduğuna işaret ederek, "Daha önceleri, akamete uğramış vakıf üniversitesi kültürü tekrar Türkiye gündemine getirilmeseydi, bugün yükseköğretimdeki tek tipçilik sürüyor olacaktı" dedi.

Doğramacı'nın YÖK'ü, ulusal bir mütevelli heyeti gibi düşündüğünü ve üniversite yönetimini bütün topluma mal etmeye çalıştığına işaret eden Özcan, merhumun düşüncelerinden bazılarının ve YÖK'ün acımasızca eleştirildiğini, ancak Hocabey'in hiçbir yılgınlık göstermeden projelerini üretmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Fizikçi Albert Einstein'ın "Karşılaştığınız problemleri, onu yaratan düşünce tarzıyla çözemezsiniz" sözlerini hatırlatan Özcan, Doğramacı'nın üzerinde çalıştığı her konuya ilişkin düşünce tarzını sorguladığını ve onu büyük ölçüde değiştirmeyi başardığını söyledi. Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O'nu Hakk'ın rahmetine uğurladıktan sonda bize düşen görev, Hocabey'in vakıf, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında bıraktığı mirası yaşatmak olmalıdır. Onun ülkemize yaptığı hizmetleri, ismini yaşatarak ve hayallerini gerçekleştirerek devam ettirmeliyiz. Hocabey'in hatırasını yaşatmak amacıyla adına yarışmalar düzenlemek, ödüller vermek, belgeseller çekmek ve kuruluşuna öncülük ettiği nadide kurumları geliştirmek görevlerimiz arasında olmalıdır."

YÖK'te düzenlenen törene Doğramacı'nın çocukları Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, Osman Doğramacı ve kızı Şermin Savaşçı ile Mili Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Başkanı Nimet Çubukçu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK üyeleri, rektörler ve akademisyenler katıldı.(ANKA)

(HM/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Eğitim

Haberler

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise 43,64 lira oldu

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title