Haberler

MHP'li Çakır: Cumhurbaşkanı Başbakan'ın Ekmeğine Yağ Sürüyor

MHP'li Osman Çakır Cumhurbaşkanı Gül'ün Başkanlık Sistemi'yle İlgili Açıklamalarını, "Yeni Kısır Tartışmalar ve İçinden Çıkılmaz Polemikler Arasında Türkiye Zaman Kaybedecektir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başkanlık Sistemi'yle ilgili açıklamalarını, "Yeni kısır tartışmalar ve içinden çıkılmaz polemikler arasında Türkiye zaman kaybedecektir. Bu tartışmalar, bundan faydalanarak tek hakim olma arzusunda olan ve uygulamalarıyla düşünce yapısıyla bir sivil diktayı çoğunlukçu demokratik sistemde dahi fiilen uygulamaya çalışan başbakanın ekmeğine yağ sürecektir" diye değerlendirdi.

ANKARA MHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başkanlık Sistemi'yle ilgili açıklamalarını "Yeni kısır tartışmalar ve içinden çıkılmaz polemikler arasında Türkiye zaman kaybedecektir. Bu tartışmalar, bundan faydalanarak tek hakim olma arzusunda olan ve uygulamalarıyla düşünce yapısıyla bir sivil diktayı çoğunlukçu demokratik sistemde dahi fiilen uygulamaya çalışan başbakanın ekmeğine yağ sürecektir" diye değerlendirdi.

Çakır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa konusundaki açıklamalarını ANKA'ya değerlendirdi. Türkiye'nin parlamenter demokratik sistemin işlerliğini sağlayacak bir süreçte önemli tecrübeler edinmiş bir ülke olduğunu, geçmişten bugüne pek çok sıkıntılar ve krizler yaşandığını belirten Çakır şunları söyledi:

"Bu sorunların, krizlerin aşılması için deneyimler kazanılmış, çözümler üretilmiş. Şimdi birdenbire sistemi tamamen başka temeller üzerine oturtacak, farklı bir yapıya sokacak düzenlemeler konusunda dikkatli olmak lazım. Özellikle Cumhurbaşkanı ve mevcut siyasi iktidarın tedbirli davranması gerekir. Cumhurbaşkanı kısmen de olsa Başkanlık sisteminin sıkıntılarını görmüş, tereddütlerini ifade ediyor. Öteden beri o makamda gözü olan Erdoğan da sistemi bütünüyle kontrol etmek ve hakimiyeti sağlayacak ve karakterine uygun bir sistem ortaya koyabilmek için bu konuyu zaman zaman tartışmaya açıyor. Şu anda Türkiye'nin çok daha acil çözülmesi gereken sorunları var ve bunların başkanlık sistemine geçildiği takdirde hemen çözülmesi söz konusu değil. Tam tersine bu sisteme geçiş sürecinde yaşanacak ciddi sorunlar olacaktır. Yeni kısır tartışmaların ve içinden çıkılmaz polemiklerin arasında Türkiye zaman kaybedecektir. Bu tartışmalar, bundan faydalanarak tek hakim olma arzusunda olan ve uygulamalarıyla düşünce yapısıyla bir sivil diktayı çoğunlukçu demokratik sistemde dahi fiilen uygulamaya çalışan başbakanın ekmeğine yağ sürecektir."

- "BAŞBAKAN'IN HEZEYANLARINA HİZMET ETMEKTEN BAŞKA BİRŞEYE YARAMAZ"-

Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarının "Cumhurbaşkanlığı makamını koruma kaygıları, Gül ve Erdoğan arasında gizli ve arka plandaki bir tartışmanın su yüzüne çıkması" şeklinde de değerlendirilebileceğini kaydeden Çakır, "Devlet kurumlarının, kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun dengeli ve uyumlu bir şekilde icrası daha sağlanamamışken, parlamento hukukunun ve anayasanın yorumu çok net olarak ortaya konamamışken, demokratik meşruiyetin siyasi partiden siyasi partiye bakışı ve değerlendirmesi birbirinden çok çok ayrı iken böyle bir sistem rejim değişikliği sadece sayın başbakanın beklentilerine, onun arzuladığı sistemi tek başına kontrol etme hezeyanlarına hizmet etmekten başka bir şeye yaramaz" diye konuştu.

- "KAPSAMLI OLMASININ ZARARI YOK"-

Çakır, Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni anayasa konusundaki açıklamalarını da "Türkiye'de anayasada, çok açık ve net hükümlerin değerlendirme ve yorumlanması konusunda farklı görüşler olabiliyor. 367 bunlardan birisi. Bu süreçler, tecrübeler göz önüne alındığında Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi kısa ve temel ilkeleri koyan bir anayasada net olarak ortaya konulmamış ifadeler, sıkıntılı süreçlere yol açabilecektir. Kapsamlı olmasının hiçbir zararı yok" şeklinde değerlendirdi.(ANKA)

EG/ÖMR - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title