Haberler

"Meslek Odalarının Vize Uygulaması Keyfiydi"

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Özdemir: "Her meslek odası denetim vizesini şart koşmuyordu. Uygulamada keyfilik olduğu için düzenlemeye gidildi" "Meslek odalarının vize ve onayı, bir gelir kaynağıydı. Odalar, gelir kaleminin kısıtlanmasından dolayı düzenlemeye itiraz ediyorlar" "Projeler, yapı denetim firmaları ve idarelerce de denetlenir. TMMOB'daki işlem de ikinci bir denetim oluyurdu. Aslında fiili olarak pek de denetlenmiyordu. Vize yapılması karşılığında bir bedel alınıyordu. Bu da hem maddi hem de süreç olarak proje işinde sıkıntı çıkartıyordu.

DUYGU CAN - Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir, her meslek odasının denetim vizesini şart koşmadığını belirterek, uygulamada keyfilik olduğu için düzenlemeye gidildiğini söyledi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut ve işyerleri için meslek odalarından vize alınma şartının kanunla yıllar önce kaldırıldığını ifade etti.

Vize işleminin, bazı meslek odalarınca gelir kapısı olarak kullanıldığını vurgulayan Özdemir, her idarenin de TMMOB'un onayını istemediğini, ihtiyari davranıldığını ifade etti. Oda onayı talep edilmediği durumlarda dahi TMMOB'dan sicil durum belgesi istenildiğine dikkati çeken Özdemir, şöyle konuştu:

"Sicil durum belgesi, kişi, odaya kayıtlı mıdır, proje yapmaya yetkili midir, proje yapmaya izni var mıdır diye istenir. Odadan bunlara ilişkin kayıt olarak istenilir. Odalar da bu kaydı vermeden önce, mesleki denetleme vizesi yapılması gerektiğini söylüyorlardı. Aslında kanunen böyle bir şey isteme hakları yoktu. Fakat bunlar, TMMOB'un kendi yönetmeliğinden yola çıkarak proje müelliflerinden böyle bir talepte bulunuyorlardı.

Yapılan düzenlemeyle bu tamamen ortadan kaldırılmış oldu. Projeler, yapı denetim firmaları ve idarelerce de denetlenir. TMMOB'daki işlem de ikinci bir denetim oluyurdu. Aslında fiili olarak pek de denetlenmiyordu. Vize yapılması karşılığında bir bedel alınıyordu. Bu da hem maddi hem de süreç olarak proje işinde sıkıntı çıkartıyordu. Bu ihtiyari bir karardı. Birçok belediye bunu istemiyordu zaten. Meslek odaları, öteki belgeyi almaya gittiğinizde mecburen bunu da sizden talep ediyorlardı."

-"Her meslek odası da denetim vizesini şart koşmuyordu"

Her meslek odasının da denetim vizesini şart koşmadığını vurgulayan Özdemir, "Ancak meslek odasıyla sürükle ilişki içindesinizdir, ilişkiniz çok yönlüdür. Üyeler de bu nedenle inatlaşmaya gitmiyorlardı. Zıtlaşırsanız projeniz gecikebilir ya da başka sıkıntılar çıkartılabilirdi. Uygulamada keyfilik olduğu için bu düzenlemeye gidildi. Bu sorun kendi içerisinde çözülemediği ve idareye gelen şikayetlerden dolayı konu netleştirildi" diye konuştu.

Yeni düzenleme sayesinde bu işlemin yürürlükten tamamen kaldırıldığını hatırlatan Özdemir, "Bu bir gelir kaynağıydı. Gelir kaleminin kısıtlanmasından odalar buna itiraz ediyorlar" dedi.

Farklı uygulamadan dolayı proje müelliflerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına giden çok sayıda şikayet bulunduğuna işaret eden Özdemir, ayrıca düzenlemenin de 5-6 aylık geçmişinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Özdemir, sistem içerisinde yapı denetimi, oda ve idarenin görevlerinin de tam olarak kurgulanması, denetleme usulünde de yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title