Haberler

Mersin İkk: "Barınak Sorununa Mersinli Aktörler Dahil Edilmeli"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Seyfettin Atar, kent merkezindeki Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nın Mezitli ilçesine taşınması planına Mersinli aktörlerin dahil edilmemesini eleştirerek, “Mersinli aktörlerin dahil olmadığı bir çözüm, sorun üretmeye açıktır” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Seyfettin Atar, kent merkezindeki Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nın Mezitli ilçesine taşınması planına Mersinli aktörlerin dahil edilmemesini eleştirerek, "Mersinli aktörlerin dahil olmadığı bir çözüm, sorun üretmeye açıktır" dedi.

Mersin İKK, Çamlıbel Balıkçı Barınağı ve merkez Mezitli ilçesinde yapılması planlanan yeni balıkçı barınağı ile ilgili bir komisyon oluşturarak, geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda, mevcut Balıkçı Barınağı'nın konumu ve sorunları ile yapılması planlanan barınağın getireceği olumsuzluklar madde madde sıralandı. Mersin İKK üyeleri, bugün Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nda toplanarak, komisyon tarafından hazırlanan raporu kamuoyuna açıkladılar.

Mersin İKK Sekreteri Seyfettin Atar, barınak önünde yaptığı açıklamada, Mersin balıkçılık sektörünün en önemli sorunlarından birinin modern balıkçı barınakları bulunmaması olduğunu söyledi. Hem kent merkezindeki Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nın hem de Karaduvar Mahallesi'ndeki balıkçı barınağının mevcut durumlarının, Mersin'de balık kültürü ve balıkçılık sektörünün gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri olduğunu belirten Atar, "Her iki barınak da hem toplumun hem de balıkçının ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktadır. Bu anlamda Mersin kentinin, balıkçı barınağı sorununa sırtını dönmesi veya balıkçıları görmezden gelmesi asla düşünülemeyecek bir konudur" diye konuştu.

Ticari balıkçıların, geleneksel olarak kullanılan mevcut liman rıhtımlarını boşaltmalarının istendiğini anımsatan Atar, Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nın 125 ticari, 280 amatör gemi ya da teknesine, 7-8 adet restoran ve gezinti gemisine ev sahipliği yaptığı bilgisini verdi. Bu gemi ve teknelere verilen hizmetlerin modern bir balıkçı barınağında olması gereken standartların çok altında olduğuna dikkat çeken Atar, bu eksikliklerin aynı zamanda kent halkının deniz ve balık kültürü edinmelerini de engellidiğini kaydetti. Mevcut barınakta balıkçıların yaşadıkları sorunlara da değinen Atar, bu sorunları şöyle sıraladı: "Ürünün açık artırma usulü ile satılabileceği bir mekan olmadığı için değerinin altında satılıyor olması. Çekek yeri olmaması. İşçi güvenliği olmaması. Manevra ve seyir güvenliğinin yeterli olmaması. Balık kontrol yeri olmaması. Kent halkının taze ve ucuz balıkla buluşamaması."

"MERSİNLİ AKTÖRLERİN DAHİL OLMADIĞI BİR ÇÖZÜM SORUN ÜRETMEYE AÇIKTIR"

Yeni balıkçı barınağının yerinin belirlenmesi konusunda Mersinli aktörlerin görüşlerine başvurulmamasını da eleştiren Atar, balıkçı barınağı konusunda Mersinli aktörlerin dahil olmadığı bir çözüm üretme biçiminin, yöntem açısından gelecekte daha büyük sorunlar oluşturmaya aday ve sorun üretmeye açık bir yöntem olduğunu vurguladı. Barınağın taşınması ile ilgili yetkinliği sınırlı bürokratlar tarafından ve az sayıda değişken dikkate alınarak yeni balıkçı barınağının yeri ile ilgili 6 alternatif belirlendiği bilgisine ulaştıklarını ifade eden Atar, bunlardan Soli Antik Kenti batısındaki alternatifin uygun görüldüğünü, ancak çalışmaların ön raporda uygun görülmeyen Mezitli Deresi doğusunda devam ettirildiği dile getirdi. Atar, "Bu her ne kadar yetersiz de olsa yapılan yer belirleme çalışmalarının hiç bir öneminin olmadığını ve bu tür büyük yatırım kararlarının keyfe keder verildiğini göstermektedir. Yapılacak balıkçı barınağının çevresel etkileri konusunda da yeterince değerlendirme yapılmamıştır. Yapılan etüt çalışmalarında yapım işine ait teknik analizler dışında, mevcut profesyonel balıkçı sayısı, Çamlıbel ve Karaduvar'daki balıkçı barınakların kapasiteleri, bu barınakların kapasitelerinin arttırılmasının mümkün olup olmadığı gibi temel sorulara yanıt aramak yerine doğrudan bir yeniden yapım işinin düşünülmesi projenin bir diğer yetersizliğidir" şeklinde konuştu.

"YENİ YER, BALIKÇILAR, KENT HALKI VE ÇEVRESEL ETKİLER AÇISINDAN UYGUN DEĞİL"

Balıkçı barınaklarının hem barınak içi işletme örgütlenmesi hem de barınağı işler halde tutan balıkçıların özgün sosyo-ekonomik koşulları dikkate alınarak planlanması gerektiğinin altını çizen Atar, bu çerçevede yeni yapılacak olan barınağın yerinin hem balıkçılar hem de denize ve balığa hevesli kent halkı tarafından kolay ulaşılabilecek mesafede olmasının önem olduğunu söyledi. Balıkçı barınağının yapılması planlanan alanın bugün yoğun şekilde konut kullanımlarının yer aldığı bir alanın hemen güneyinde yer aldığına da işaret eden Atar, bunun da olumsuz koşullar doğuracağını belirtti.

Çamlıbel'deki balıkçı barınağının bundan sonraki durumunun ne olacağı konusundaki kaygıları da dile getiren Atar, şunları söyledi: "Barınak, mevcut balıkçılar başka bir barınağa taşındıktan sonra yeni bir 'Marina' vakasına dönüşebilir. Bu tür kamusal kullanımların özel ve prestijli alanlara dönüşmesi hem kamusal niteliğinin zarar görmesine neden olacak hem de merkezdeki mevcut ticari hizmetler üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır. Bugün Mersin Forum AVM ve Mersin Marina gibi yeni ticari odakların kent merkezi üzerindeki olumsuz etkileri gözler önündedir. Mersin, büyük ölçekli ticari zincirler karşısında küçük ölçekli yerel ticaret unsurlarını koruyacak stratejileri bir an önce gündemine almalıdır. Eğer balıkçılar geleneksel barınaklarından çıkartılmak isteniyorlarsa boşalttıkları mekan için planlanan yapılaşmayı bilme hakları vardır. Mevcut limanın balıkçılar için sadece fiziksel değil aynı zamanda duygusal önemi vardır. Orası balıkçıların fırtınadan kaçıp sığındıkları adı üzerinde barınaklarıdır. Kentimize çağdaş niteliklere sahip bir balıkçı barınağının yapılması, bu engellerin ortadan kaldırılması yönünde atılacak önemli ve doğru bir adımdır. Dikkat edilmesi gereken nokta, bu yatırımın en doğru şekilde kurgulanması ve hayata geçirilmesidir. Bu da ancak tüm paydaşların uzmanlık ve sorumluluk alanlarında gerekli incelemeleri yapmaları ve sürece katkı koymalarıyla mümkün olacaktır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çamlıbel Mersinli Mezitli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title