Haberler

Merkez Bankası Başkanı Uyardı

"Bu Tempoda Gidersek İleride Sorun Çıkabilir, Tedbir Almaya Çalışıyoruz"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bugün bir sorun yok ama kredi genişlemesine, cari açığa baktığımızda biz bu tempoda gidersek ileride başımıza bir sorun çıkabilir" dedi.

Yılmaz, canlı yayında NTV'nin sorularını yanıtladı. Kredi borçluluk oranında yakın zamanda borçluluk sorunu yaşandığını hatırlatan Yılmaz, tekrar bu tür sorunlarla karşılaşmamak için önlem anlamaya çalıştıklarını kaydetti. "Bugün bir sorun yok ama kredi genişlemesine, cari açığa baktığımızda biz bu tempoda gidersek ileride başımıza bir sorun çıkabilir, o sorun ortaya çıkmadan ileriye dönük tedbirlerimiz almaya çalışıyoruz" diyen Yılmaz, şunları kaydetti.

"Bir sorun fakat ihtiyatlı ve dikkatli olmakta fayda var. Büyüyelim, genişleyelim, para kazanalım ama istikrarlı gidelim yapmaya çalıştığımız bu. Biz bir karar aldık, bu kararı niçin aldık, bunun bilincindeyiz. Ancak her ne kadar biz ne yaptığımızı biliyorsak da, muhatabımızın da en az bizim kadar ne yaptığımızı anlaması lazım.

Yurtdışında bir takım tespitler yapıldı. Financial Times'ta üç yazı çıktı. WSJ'de çıktı. "Merkez Bankası ne yapıyor?' sorusu soruldu. Hiçbir zaman olmayan bir para politikası aracı kullanmıyorsunuz. Siz faizi düşürüyorsunuz, öbür taraftan sıkılaştırmak diyorsunuz. Bu zihinlerde soru işareti yaratıyor. Yeni ortamda biz bir politika karışımı ortaya koyduk. Bu son tahlilde parasal sıkılaştırmadır diyoruz. Bunun için de konuşuyoruz, konuşmak zorundayız."

Para politikasının başarısı için bir kamu maliyesi disiplininin şart olduğunu belirten Yılmaz, IMF ve AB'nin ekonominin dışarıdaki çapa görevini yerine getirdiğini söyleyerek, "Önümüzde bir seçim var, burada son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Bugün itibariyle orta vadeli hedeflere uyulduğu sürece biz para politikasında bir sorun görmüyoruz. Biz ekonomiden sorumlu bakandan çok büyük destek gördük. Ama aynı şeyi bütün bakanlardan gördüğümüzü söyleyemeyiz" dedi.

-CUMHURBAŞKANINI LONDRA'DA TANIDIM-

Yılmaz, ilk göreve geldiğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile okul arkadaşı olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, "Ben Sayın Cumhurbaşkanımızla aynı okulda okumadım, sınıf arkadaşlığımız vs. yok. 1976 yılında ben üniversiteyi bitirip Türkiye'ye dönmeye karar verdiğimde, Sayın Cumhurbaşkanımızı Londra'da bir yerde tanıdım. Kendisi bir grup arkadaşıyla yabancı dil öğrenmeye gelmişler, onları orada evime davet ettim. Bulunduğum evi cumhurbaşkanımıza bıraktım ve Türkiye'ye döndüm" diye konuştu.

-BAŞKANIN GÖREV SÜRESİ 7-8 YIL OLMALI

Beş yıllık görev süresini Nisan ayında dolduracak olan Yılmaz, bu sürenin yeterli olmadığını savundu. Yılmaz şöyledevam etti:

"5 yıllık süre yeterli değil. Ya iki dönem olmalı, ya da Merkez Bankası Başkanlığı 7-8 yıl olmalı. Bunu gerekçesi şu; dünyada merkez bankacılığı bir klüp, politika uygulamaları açısından merkez bankacılarının bulunduğu klübün içine girmeniz, dostlar edinmeniz ve kendinizi orada kabul ettirmeniz çok uzun zaman alıyor. Benim tabi göreve gelmem biraz sancılı oldu. Herkesin zihninde soru işaretleri vardı. Benim açımdan bu 2-2.5 yıl zaman aldı. Ben TCMB Başkanı olarak uluslararası merkez bankacıları arasında kendime yer edindiğimi düşünüyorum. Benden sonra gelecek arkadaşın iki dönem ya da 7-8 yıl görev süresi olması daha iyi olur."(ANKA)

(GO/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Bakmadan Geçme

16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? VAR kalkıyor mu? Premier Lig'de VAR sistemi kaldırılacak mı?
2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title