Haberler

Merkel: Nükleer Santraller 10-15 Yıl Daha Kalmalı

"Yeşil enerji" konusunda Avrupa'nın öncülerinden Almanya, önümüzdeki 12 yıl içinde nükleer enerji santrallerini kapatmayı planından vazgeçti.

"Yeşil enerji" konusunda Avrupa'nın öncülerinden Almanya, önümüzdeki 12 yıl içinde nükleer enerji santrallerini kapatmayı planından vazgeçti. Başbakan Angela Merkel, "Teknik olarak bakıldığında makul olanı, nükleer santrallerin 10- 15 yıl daha kullanımda kalması. Başbakan olarak görevim, güvenliği nükleer enerjide en önemli kriter olarak konuşlandırmayı sağlamak" dedi.

Almanya'da, 10 yıl önce, Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümeti, 2022 yılına kadar tüm nükleer santrallerin kapatılması kararı aldı. Ancak Angela Merkel’in başbakanlığındaki muhafazakar-liberal koalisyon hükümeti, bu planı değiştirmek için harekete geçti. Hıristiyan Demokratlar ve Hür Demokrat Parti koalisyonu, “uzun vadedeö nükleer enerjiden vazgeçilmesi fikrini desteklerken, bu santrallerin kapatılmasının daha ileri bir tarihe bırakılmasının doğru olacağını savundu. Hükümetin, üzerinde çalıştığı yeni enerji politikasını kısa sürede açıklaması beklenirken Deutche Welle, Merkel’in ilk kez tarih dile getirdiğini vurguladı. Başbakan Merkel, nükleer santrallerin 10- 15 yıl daha kullanımda kalabileceğinin sinyalini verirken, gelecek dönemde, atom ve “yenilenebilir enerjiyiö birlikte kullanmayı hedeflediği vurgulandı.

Alman Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Björn Klusmann, hükümetin bu planının, işlevsel olmadığını, uygulanamayacağını öne sürdü. Klusmann, hükümetin nükleer santrallerin kullanım süresini uzatması, yenilebilir enerji alanında yeni yatırımlara büyük darbe vuracağını savunurken şöyle konuştu:

“Yenilenebilir enerji, doğası gereği esnek bir sistem gerektirmektedir. Örneğin hava koşullarına göre üretim, alternatifler değişebilir. Eğer yenilenebilir enerjiye öncelik verilecekse ama bunun yanında nükleer santraller de kullanılacaksa, o zaman bu atom santrallerin de esnek üretim yapması gerekecek. Ancak nükleer enerjinin, ihtiyaç duyulan bu esnekliği sağlaması mümkün değil.ö

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Sigmar Gabriel, hükümetin nükleer santrallerin kapatılmasını geciktirme kararının ardında, enerji lobilerinin baskısının yattığını savundu. Gabriel, hükümeti, yenilenebilir enerji kaynaklarına yeterli desteği vermemekle suçladı. Gabriel, yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımları yavaşlatır ve enerji açığı konusunda harekete geçilmediği zaman fosil yakıt veya nükleer santrallere ihtiyaç duyulmasının şaşırtıcı sonuç olmayacağını bildirirken, “İklim koruma hedeflerine 2020 yılına kadar ulaşılması mümkün. Ama hükümet bunu istemiyor. Sanayi lobilerine boyun eğiyor ve tekrar ediyorum böylece eski nükleer santraller sayesinde, günde milyonlar kazananlara büyük bir hediye sunuyor" dedi.

TARİFELER NE OLACAK?

Tüketici dernekleri, nükleer santrallerin kapatılma tarihinin geciktirilmesinin, enerji fiyatlarına çok küçük tarife değişikliğine yol açabileceğini öne sürdü. Nükleer santrallerin 12 yıl daha faaliyet göstermesi durumunda, bir ailenin enerji tüketiminin yılda sadece 24.5 euro daha ucuz olacağı değerlendirildi.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nden Claudia Kemfert, nükleer santrallerin kapatılması için öngörülen süre uzatıldığı takdirde bundan, Almanya'nın dört enerji devi yani E.on, RWE, EnBW ve Vattenfall’ın karlı çıkacağını, santrallerde ek güvenlik önlemleri için öngörülen maliyetler düşüldükten sonra, 15 yıllık bir uzatmanın, bu firmalara getirisinin yaklaşık 20 milyar euro olacağını savundu.

Koblenz/Mainz’da yayımlanan “Rhein-Zeitungö gazetesi, nükleer santraller konusundaki tartışmanın bu aşamadan sonra olumlu sonuçlanmayacağı, kazanan bir taraf olmayacağını yazdı. Gazete

seçimlerde nükleer santrallerin faaliyet sürelerinin uzatılacağı vaadinde bulunan Hıristiyan Birlik partilerinin aralarındaki görüş ayrılığı nedeniyle karlı çıkamayacağını öne sürdü.

Heilbronner Stimme adlı gazete de, nükleer santrallerin faaliyetini devam ettirme eğiliminde olan Alman hükümetinin aslında kendini ne kadar izole ettiğinin farkında bile olmadığını iddia etti.

Gazete, “Halk da nükleer santral faaliyetinin uzatılmasından yana değil. Güçlü atom lobisine rant ve projelere katılım hakkı sağlanırken, sade vatandaşın tasarruf politikalarına maruz bırakılmasına, ayrıca AB, eğitim gibi ve diğer mega projelerde kendisine hiç danışılmamasına da halk anlayışla yaklaşmıyor" diye yazdı.

İhsan DÖRTKARDEŞ - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Mersin'de katliam gibi trafik kazası: 10 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Bakmadan Geçme

RAMS PARK ALİ SAMİ YEN SPOR TESİSLERİ NEREDE, NASIL GİDİLİR? Galatasaray stadına METRO ile nasıl gidilir? GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI! #127942 Galatasaray KUPA TÖRENİ ne zaman, nerede? #9917 GALATASARAY KAÇ PUANLA ŞAMPİYON OLDU? Galatasaray'ı şampiyon yapan puan kaç? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU MU 2024? Galatasaray kaçıncı kez şampiyon oldu? SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIM KÜME DÜŞTÜ? #9917 Süper Lig'e veda eden son takım hangisi? GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917
Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title