Haberler

Merhum Adnan Menderes, Menderes'te Anıldı

AK Parti İzmir Gençlik Kolları, 27 Mayıs 1960 yılında gerçekleşen askeri darbenin yıl dönümünde merhum Başbakan Adnan Menderes'i, kendi adını taşıyan Menderes ilçesinde andı.

AK Parti İzmir Gençlik Kolları, 27 Mayıs 1960 yılında gerçekleşen askeri darbenin yıl dönümünde merhum Başbakan Adnan Menderes'i, kendi adını taşıyan Menderes ilçesinde andı.

AK Parti İzmir Gençlik Kolları'nın öncülüğünde Menderes İlçe Gençlik Kolları ve Karabağlar İlçe Gençlik Kolları tarafından, Menderes Belediyesi Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Adnan Menderes'i Anlama" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, AK Parti Menderes İlçe Başkanı Mehmet İmre, Gaziemir İlçe Başkanı Hüseyin Uzun, Karabağlar İlçe Başkanı Erol Körüklü ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Etkinliğin açılışında konuşan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, bugünün Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen acı ve talihsiz bir gün olduğunu belirterek, "27 Mayıs müdahalesi geçmişte kalmış bir hadise değil. Bugünü ve yarını doğrudan etkileyen bir hadisedir. Aktörleri hala sistemli bir şekilde varlığını sürdürmekte, milleten aldıkları cevapların acısını hala unutmuş değillerdir. Memleketin içinde uyumuş darbeci hücrelerinin ne denli etkili olduklarına da hepimiz şahidiz. İşte bu yüzden 27 Mayıs unutulursa, etraflıca analiz edilmezse bugünü anlamak, gençlerimiz için geleceğimize sağlam temeller atmak asla mümkün olmayacaktır. 54 yıl önce bugün milletin iradesine, milletin temsilcilerine zalimce bir müdahale yaptılar. Aydınlı bir demokrasi kahramanını, Aydınlı bir efeyi, Adnan Menderes'i ve arkadaşlarını aldılar, Yassıada'da da güya yargıladılar. Demokrasinin gücüne ket vurmak için, milletin gücünü söndürmek için ellerinden geleni yaptılar. Demokrasi kahramanına darbeci aktörlerin karşı olmasında birçok neden vardı. Çünkü Menderes; "Yeter, söz milletindir" diyerek iktidara gelmişti. CHP'nin otoriter, millete ızdırap çektiren rejimini alt üst etmişti. Milletin lideri, milletin sesi olmayı başarmış, Milletin sevgisini kazanmış, hizmetleriyle milletin gönlünde hiç silinmeyecek bir iz bırakmıştı. Sadece Ege'nin değil, 7 coğrafi bölgenin; tüm vilayetlerin, tüm vatandaşların sevgilisi, maşuku, hizmetkarı olmuştu. Ülkesini ekonomik, siyasal, sosyal, diplomatik olarak çok ileri seviyelere taşımıştı" dedi.

17 ARALIK'TA AYNI SENARYO

27 Mayıs 1960 yılında yaşananların aynısını 17 Aralık tarihinde yaşatmak isteyenlerin çıktığını ancak milletin buna izin vermediğini kaydeden Soylu, " Adnan Menderes'i asanlar aslında bu ülkeye, millete, iş başına gelecek hükümetlere bir mesaj vermek istediler. 'Statükoya karşı gelmeyin dediler. Vesayete karşı gelmeyin, milleti boş verin bizim hizmetkarımız olun' dediler. Ne yazık ki 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta, 27 Nisan'da ve son olarak 17 Aralık'ta bu tehditlerini devam ettirdiler. Bugün tarihimizde artık 17 Aralık diye bir darbe teşebbüsü daha yazılmıştır. Bu darbe de diğerleri gibi gayrı meşru yollarla devirmeyi amaçlamış, bunun için düzmece bir dizi bahane üretmiş, bu bahanelerin geçerliğini ispatlamak içinde kendine bağlı medya birikimlerini çirkin bir şekilde kullanarak, önce gerçeklere sonra vatanına ihanet edenler yine milletimiz tarafından 30 Mart'ta enselemiştir. Milletin iradesiyle seçilmiş, milletin tercihleriyle gelmiş başbakanı, Merhum Adnan Menderes'i ve bakanlarını idam sehpasına çıkardılar. Onların kanıyla, canıyla demokrasinin bedelini ödedik. Artık yeni bedeller ödemek istemiyoruz. Biz bu zihniyetin senaryolarına artık aldanmayacağız. Menderes'e, Özal'a belki milletçe sahip çıkamadık. Üzerimize karanlık güçlerin yumruğu belki tesirli oldu ama aynı oyunu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve arkadaşlarına kuranların karşısında dimdik durarak, demokrasi dışı girişimlerden, her türlü tuzaklardan medet umanlara fırsat tanımayacağız. ve yeni Türkiye'nin istiklal mücadelesinde demokrasiyi başımızın üstünde taşıyarak, demokrasi kahramanlarına sahip çıkarak, demokrasinden başka, milletimizden başka hiçbir unsura bağlı kalmaksızın hizmetlerimize durmadan yorulmadan devam edeceğiz" diye konuştu.

ÖZDİL'İ SERT DİLLE ELEŞTİRDİ

Konuşmasının sonunda Soma'da yaşanan elim kazaya değinen başkan Soylu, "Soma'daki elim kazada şehit olan işçilerimizi rahmetle anıyorum. Birilerini de lanetle anmadan geçemeyeceğim. Soma'da hayatını kaybeden şehitlerimize, 'Onlara müstahaktı' diyerek, onlara ölümü müstahak gören insanlıktan nasibini almamış gazeteci müsvettesi Yılmaz Özdil'i ve onun gibi düşünen diğer gazeteci müsvettelerini de burada lanetle anıyorum, esefle kınıyorum" dedi.

Etkinliği hazırlayan parti gençlerine teşekkür eden AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ise, "Yakın tarihimizin çok iyi öğrenilmesi lazım. Gençlik kollarımızın organize ettiği Adnan Menderes'i Anlama etkinliği bu sebeple çok önemli. Adnan Menderes'i astılar, Turgut Özal'ı zehirlediler ama gençler tarihine sahip çıkarak Recep Tayyip Erdoğan'ı ve ondan sonra gelecek bu davanın o kutsal yolcularına sahip olacak" diye konuştu. AK Parti İzmir İl Gençlik Kolu Başkanı Bilal Kırkpınar da, "Merhum Adnan Menderes'i kendi adını taşıyan ilçede anmak bizim için anlamlı. Cumhuriyet tarihimizde Menderes'in ve o dönemin zaten önemli bir yeri var. Merhum Başbakan Menderes milletin yüreğinde yer etmiş bir isim. Menderes ve Karabağlar gençlik kollarımıza hazırladıkları etkinlik için teşekkür ediyorum" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adnan Menderes Bülent Soylu Ak Parti İzmir Yerel Haberler

title