Haberler

Mercidabık Zaferi'nin Yıldönümü Kutlandı

Güncelleme:

Mercidabık Zaferi'nin 494'üncü Yıldönümü, Kilis'in Yavuzlu Beldesinde Düzenlenen Törenle Kutlandı.

Mercidabık Zaferi'nin 494'üncü yıldönümü, Kilis'in Yavuzlu Beldesinde düzenlenen törenle kutlandı.

Yavuzlu beldesindeki törenlere Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Kadan, Kilis milletvekilleri Hasan Kara, Hüseyin Devecioğlu, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Yavuzlu Belediye Başkanı Mehmet Sakar, daire amir ve müdürleri katıldı. Kutlamalar, Yavuz Sultan Selim'in büstüne çelenk konulmasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Garnizon Komutan Mehmet Kadan ile Belediye Başkanı Mehmet Sakar, halkın bayramını kutladı.

Halk oyunları ve mehter gösterisiyle devam eden törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına Jandarma Yüzbaşı Ahmet Bulut, bir konuşma yaptı. Bulut, Mercidabık Zaferi'nin Türk tarihinde önemli bir zafer olduğunu belirterek, "Osmanlı İmparatorluğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni egemenliği altında bulunduran Türk Kölemen devletini ortadan kaldırmak, Türk birlik ve bütünlüğünü sağlamak için 17 Ağustos 1516 tarihinde Memluk sınırını geçerek, 23 Ağustos 1516 tarihinde bugün burada bulunduğumuz eski ismiyle Tilhabeş köyüne ulaşmıştır. Osmanlı Ordusu, Kölemenleri burada büyük bozguna uğratmıştır" dedi. Yavuzlu Belediye Başkanı Mehmet Sakar da, Mercidabık Zaferi'nin 494'üncü yıldönümünü kutladıklarını belirterek, "Yavuzlu halkı olarak sevinçliyiz. Tarihi şanla dolu olan bir milletin evlatlarıyız. Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gibi dünyaya yön vermiş Türk büyüklerinin evlatlarıyız. Osmanlı İmparatorluğu Yavuz Sultan Selim zamanında altın devrini yaşamıştır. Cesaret ve azmini, güç zamanlarda neler yapacağına muktedir olduğunu gösteren önemli bir olaydır. Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim, Mercidabık Zaferi ile Ortadoğu ve Arap Yarımadası'na demokrasi getirmiştir. Tarihi şanlı destan ve zaferlerle dolu olan bu savaşçı milletin gücü bir kez daha kanıtlanmıştır" diye konuştu.

Kilis Valisi Turhan Ayvaz ise Ağustos ayının zaferler ayı olduğunu belirterek,"28 Ağustos 1526 yılında Trakya'yı ele geçirdiğimiz Mohaç meydan muharebesidir. Buda Macarlara, Sırplara, Bulgarlara karşı kazandığımız büyük zaferdir. Mercidabık Zaferi'nin Osmanlı Devleti'nin zor ve olumsuz şartlardaki askeri, siyasi ve ekonomik politikalarına önemli yararlar sağladı. Mercidabık Savaşı Kuzey Afrika'dan Fas'a kadar Türk egemenliğinin başlangıç noktası olmuş, askerimizin ve ordumuzun gelecek dönemlerdeki cesaretini artırmıştır. Osmanlı ve Türklük tarihinde tarihe yön veren bir olay olarak kabul edilmesinin ötesinde Balkanlar'dan Anadolu'ya ve Ortadoğu'ya uzanan bir coğrafyada farklı ulus ve inançların barış, huzur, birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığı, Türk adaletinin ve hoşgörüsünün tesis edildiği bir tarihi olayın yıldönümüdür" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra Yavuz Sultan Selim'i canlandıran bir kişi protokol çadırına gelince protokol üyeleri tarafından karşılandı. Yavuz Sultan Selim'in canlandıran kişi protokol üyeleri ve vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Halk Eğitim Merkezi ile Kilis Belediyesi Mehter takımı büyük beğeni ile izlenirken, halk oyunları ekipleri gösteri sundu. Tören resmi geçit ile son buldu..

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title