Haberler

Meclis Araştırma Komisyonu Soma'da

Komisyon başkanı Alaboyun: "Böyle bir kazanın bir daha olmaması yönünde elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" "Madencilik kanunumuzdan belki kömürü ayırıp, kömürü ayrı bir kanun haline getireceğiz, kömürün denetimini ayrı bir kanun haline getireceğiz"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, böyle bir kazanın tekrarlanmaması için bütün gayreti göstereceklerini söyledi.

Alaboyun, Soma Kaymakamlığı'nda düzenlendiği basın toplantısında komisyon kurulduktan sonra bir hafta içinde 5 toplantı yaptıklarını, 6'ncıyı yapacaklarını ifade etti.

Hazırladıkları  program kapsamında Soma'ya ilk ziyaretlerini gerçekleştirdiklerine hatırlatan Alaboyun, Soma ve yer altı kömür işletmeciliği hakkında gelmeden önce bilgi aldıklarını dile getirdi.

Ali Rıza Alaboyun, madencilerin halka enerji sağlamak için canlarından, nefeslerinden verdiklerini belirterek hayatını kaybeden 301 madenciye Allah'tan rahmet dilediklerini ifade etti.

Birinci görevlerinin, kazanın bütün safhalarını ortaya koymak olduğunu ifade eden Alaboyun, "Herkesi dinliyoruz, her söyleneni önemsiyoruz. Dinlenecek kimse varsa, burada olmayabilir, Ankara'ya çağıracağız. Onların sözlerini gözardı etmeyeceğiz. Böyle bir kazanın bir daha olmaması yönünde elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

Kömür için ayrı bir kanun olabilir

Mecliste bütün grupların anlaşarak oy birliği ile komisyonu oluşturduğunu hatırlatan Ali Rıza Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyonun amacı Türkiye'de bir daha böyle kazaların olmaması için genel çözümler üretmek. Yani madencilik kanunumuzdan belki kömürü ayırıp, kömürü ayrı bir kanun haline getireceğiz, kömürün denetimini ayrı bir kanun haline getireceğiz. Kömürde çalışanların özellikle yer altı kömüründe çalışanların eğitimine yönelik ayrı bir düzenleme yapılmasını sağlayacağız. Sosyal haklarına yönelik bugün ailelerle görüştük bu yönde adımlar atacağız."

Belli ocaklarda hala risk olduğuna işaret eden Alaboyun, "Buna köklü bir çözüm getirmemiz lazım. Bunu ABD, Avrupa, Avustralya 30 yıl önce çözmüşler. Biz de birtakım düzenlemeler yapmışız ama çözmekte geç kalmışız" dedi.

-Taş ocakları için ayrı komisyon

Ali Rıza Alaboyun, "Bizim komisyonumuz bir araştırma komisyonu, soruşturma komisyonu değil. Burada hiçbir kurumu, kişiyi suçlamak veya hakkında soruşturma yapmak durumda değiliz ama araştırma sonucu çıkacak bazı bilgilerin, bulguların mutlaka o soruşturmayı yapacak kişi ve kurumlara çok büyük faydaları olacaktır" diye konuştu.

Çözüm bulunamadığı takdirde, sektörün zan altında kalacağını söyleyen Alaboyun, "Madencilik derken biz sadece yer altı kömürüne konsantre olacağız ama gördüğüm kadarıyla taş ocaklarında da sorunlar var. Komisyon olarak TBMM'ye bir araştırma komisyonu kurulması yönünde önerimiz olacak" dedi.

"Hazirandan sonra devam edebiliriz"

Komisyonun çalışmalarının yasama döneminin sonuna kadar yetişip yetişmeyeceğine ilişkin soruya Alaboyun, şu yanıtı verdi:

"Hazirandan sonra karar alırsak devam edebilir fakat cumhurbaşkanlığı seçimleri geliyor, o yüzden haziran ayında, biz mümkün olduğunca kritik görüşmeleri tamamlayalım istiyoruz. Teknik olarak da kaza alanının içerisine giremiyoruz, orayla ilgili bir rapor ve tespit imkanımız yok, ocağın barajlarının açılmasını bekleyeceğiz. Yerinde görmeden, asla komisyon raporunu tamamlamak istemiyoruz."

Alaboyun, araştırma komisyonunun raporunu hazırlamak için üç ayı olduğunu ancak bu sürenin uzayabileceğini söyledi.

"İş şahsa dönerse bu soruşturmaya döner"

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'nin, Uyar Madenciliği sahiplendiği ve oradan birçok madencinin Soma'daki madene geçtiğine ilişkin iddia hatırlatılarak Tanrıverdi'nin dinlenip dinlenmeyeceğine yönelik soruyu Alaboyun, şöyle yanıtladı:

"Bizim komisyonumuza bütün milletvekillerimiz gelebilir. Karar merci biziz. Her türlü milletvekillerimiz gelir, dinleyebilir. Biz kimsenin iddiasını soruşturmak durumunda değiliz. Burada kazanın nasıl olduğunu araştıracağız. İş şahsa dönerse bu soruşturmaya döner. Bizim bu olayı şahsileştirmek gibi bir durumumuz olamaz."

Alaboyun, ailelerin "yardımların kendilerine ulaşmadığı" noktasındaki yakınmaları ile ilgili soruya da konuyu kaymakam ve diğer kurumlarla çözeceklerini söyleyerek cevap verdi. - Manisa

Kaynak: AA / Yerel

Ali Rıza Alaboyun Türkiye Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title