Haberler

Mazlumder'in 2014 İnsan Hakları İhlalleri Değerlendirme Raporu

Dernek Başkanı Ünsal: "Maalesef her ne kadar taraflar açısından Çözüm Süreci'ne ilişkin olumlu mesajlar veriliyor olsa da gözle görülür, somut adımların atıldığına dair herhangi bir belirti göremiyoruz"

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, olumlu mesajlar verilmesine rağmen Çözüm Süreci'nde somut adımların atıldığına dair herhangi bir belirti göremediklerini söyledi.

Ünsal, düzenlediği basın toplantısıyla, derneklerinin 2014 İnsan Hakları İhlalleri Değerlendirme Raporu'nu açıkladı.

Dernek olarak her yıl insan hakları ihlallerine ilişkin rapor hazırladıklarını ifade eden Ünsal, 2014'e 17-25 Aralık soruşturmalarıyla başladıklarını söyledi.

Bu soruşturmaların, hem siyasi hem idari hem de hukuki bir deprem yarattığını savunan Ünsal, "Bu soruşturmaların bir şekilde hukukun evrensel niteliklerinin dikkate alınarak, nihayete erdirilmesini MAZLUMDER olarak merakla bekliyoruz" dedi.

Geçen yılın önemli olaylarından birinin de madenlerde yaşanan iş kazaları olduğunu değerlendiren Ünsal, iş güvenliğiyle ilgili yasaların ILO sözleşmelerinin çok altında olduğunu ileri sürdü.

Geçen yılın en çarpıcı görüntülerinden birinin de çözüm sürecinin belli bir noktada "patinaja" uğraması olduğunu öne süren Ünsal, "Maalesef her ne kadar taraflar açısından Çözüm Süreci'ne ilişkin olumlu mesajlar veriliyor olsa da gözle görülür, somut adımların atıldığına dair herhangi bir belirti göremiyoruz. Temenni ederiz ki kısa sürede Çözüm Süreci'nin seyri hakkında kamuoyunu doğru ve gerçekçi bir bilgilendirme yapılır" diye konuştu.

Ünsal, Uludere olayında konunun intikal ettiği Anayasa Mahkemesinin, evrensel hukuk ilkelerine uygun olarak gerekli hassasiyeti göstereceğini temenni ettiklerini dile getirdi.

Başörtü sorunun çözüme kavuşturulmasının ise geçen yılın sevindiren gelişmelerinden biri olduğunu vurgulayan Ünsal, dernek olarak Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kaldırılması taleplerini ise sürdürdüklerini bildirdi.

Ünsal, 2014'ün basın özgürlüğü açısından da sorunlu bir yıl olduğunu ifade ederek, bu olumsuzlukların sonraki yıllarda olmamasını diledi.

-Rapordan

Yaşam Hakkı, Ayrımcılık ve Nefret Suçları, Gözaltılar, Düşünce Özgürlüğü, Cezaevlerinde Yaşanan Faili Meçhul Cinayetler, Basın Özgürlüğü, Din Özgürlüğü, Adil Yargılanma Hakkı kategorilerinde meydana gelen ihlalleri içeren raporda, 61 faili meçhul olayda, 64 kişinin öldüğü, töre cinayetlerinde ise 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Geçen yıl 21 bin 839 kişinin insan ticareti mağduru olduğu, sivillere yönelik 318 olayda 60 kişinin öldüğü, 755 kişinin yaralandığı, 255 kadın, 202 çocuk, 11 azanlık, 17 engelli hakkı ihlali gerçekleştiği ifade edildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Faruk Ünsal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title