Haberler

Marmaris'te Koyların Girişe Açılması En Çok Onları Sevindirdi

Muğla'nın Marmaris İlçesi Çamlı Mahallesi'nde Taşpınar, Boncuk ve Domuzçukuru mevkilerindeki koylar ile plajların demir kapılarla kapatıldığını öne süren Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu üyeleri bir süre önce bu duruma tepki gösterdi.

Muğla'nın Marmaris İlçesi Çamlı Mahallesi'nde Taşpınar, Boncuk ve Domuzçukuru mevkilerindeki koylar ile plajların demir kapılarla kapatıldığını öne süren Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu üyeleri bir süre önce bu duruma tepki gösterdi. Tekrar inceleme gezisi düzenleyen ve Boncuk'un dışındaki tüm koyların kapılarının açıldığını gören çevreciler, tepkilerine olumlu yanıt veren mülk sahiplerine teşekkür etti.

Sualtı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu'nun (SAD-AFAG) 15 Nisan tarihinde internet sitesinde yayınladığı duyurunun ardından Çamlı Mahallesi'nde Taşpınar, Boncuk ve Domuzçukuru mevkilerinde araştırma yapan Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu üyeleri, koyların kapatıldığını belirlediklerini ifade etti.

BONCUK'TA TARTIŞMA

Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu üyesi 40 kişilik grup, dün (cumartesi) o koylara inceleme gezisi düzenledi. İlk durak olarak Boncuk Koyunu seçen ve kahvaltı yaparak denize girmeyi amaçlayan grup, arazinin sahibi olduğu belirlenen fakat ismini açıklamayan bir kişi tarafından içeri alınmadı. Arazi sahibi çocuklara 50, büyüklerden de 100 lira giriş ücreti istedi. Kıyıların kapatılamayacağı, halka açık olması gerektiği savunulunca da tartışma yaşandı. Platform üyelerinin normal gelmediğini ve bu nedenle de kapıyı açmayacağını belirten yetkiliyle karşılıklı tartışmaların ardından bölgeye jandarma çağırıldı. Amaçlarının kişi veya kişiler olmadığını, sadece plajdan vatandaş olarak yararlanmak istediklerini belirten grup, jandarma komutanıyla da yaptıkları karşılıklı konuşma sonrasında, konuyu mahkemeye taşıma kararı alarak oradan ayrıldı.

İKİ KOYDA KAPILAR AÇIK

İlk ziyaretin ardından grup, diğer iki koya da gitti. Domuzçukuru'ndaki koyda deniz kenarına inen grup, görevli tarafından karşılandı; özel alana geçilmemesi, ateş yakılmaması ve çevrenin kirletilmemesi konularında uyarıldı. Kahvaltı sonrasında görevliye teşekkür eden grup, son olarak Taşbükü'ne gitti. Burada denize ulaşımı engelleyen 3 demir kapının da açık olduğu gözlenirken, iskeleye konan "Özel mülkiyettir, girilmez" tabelasının kaldırıldığı görüldü.

"TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Kıyılar Herkesin İşgale Son Platformu Sözcüsü Nazan Bayındır, "Amacımızın, yetkililerin dikkatini çekerek çözüm üretmek olduğunu her yerde söyledik. Bu gezimizde de Boncuk Koyu'ndaki işletme sahibiyle anlaşamadık. Sanırım biz kendimizi onlara yeterince anlatamadık. Bizim buralardaki muhatabımız işletmeler değil, bu işin yetkilisi resmi kurumlar. Anayasanın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu'nun 5. maddesi ile güvence altına alınan kıyılardan vatandaşların eşitçe kullanım hakkına yapılan gasplara son verilmesini istiyoruz. Bu konunun vatandaşla özel mülk sahibi işletmeleri karşı karşıya getirmeden çözülmesi gerekiyor. Marmaris, Bodrum ve Akyaka'da bu tür konularda mücadele veren arkadaşlarımızla birlikte hareket ederek bir an önce bu tür sorunların çözülmesini istiyoruz. Diğer özel mülk sahiplerine gerçekten teşekkür ediyoruz çünkü kapılar açılmış, herkese kıyılardan yararlanma hakkı tanımışlar" dedi.

"KIYILARDAN HERKES YARARLANMALI"

Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Üyesi Serdar Denktaş, "Kıyıların özel mülk kullanıcıları tarafından halka kapatılması ülkemizin genel sorunu. Özellikle de kıyı alanları çok fazla olan Muğla'da çok fazla öne çıkıyor. Aynı sorunlar Bodrum ve Akyaka'da da yaşanıyor. Kıyı Kanunu çok açık. Özel mülk dahi olsa kıyılardan her vatandaşın eşitçe ve ücretsiz olarak yararlanma hakkı var. Bu anayasal bir hak. Bu hakkın gasp edilmesine karşı bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelede daha da güçlenmemiz ve sesimizi daha fazla çıkarmamız için Muğla'daki tüm mücadele gruplarının birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Geziye katılanlar arasındaki 10 yaşındaki Sera Bezmez de "Kıyılar herkesin ortak alanıdır. Bu alanlara herkesin girmesi gerekir. Kıyılar yasak alanlar ve özel yerler olmamalı" sözleriyle alkış aldı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taşpınar Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title