Haberler

Marmaris Cennet Koydaki Kaçak Yapılar Yıkıldı

Muğla'nın Marmaris ilçesi kırsal Taşlıca Mahallesi, Asardibi Mevkisi'ndeki doğal SİT alanında olan cennet koydaki kaçak yapılar, belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Muğla'nın Marmaris ilçesi kırsal Taşlıca Mahallesi, Asardibi Mevkisi'ndeki doğal SİT alanında olan cennet koydaki kaçak yapılar, belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Marmaris'e 63 kilometre mesafedeki Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkisi'nde karadan ulaşımın olmadığı koyda 3 yıl önce 'Phoenix Beach & Restaurant Bar' hizmete girdi. Önünde bir de iskelesi bulunan ve başta tekneyle gelen turistler olmak üzere günübirlik gelenlere hizmet veren tesise, iddiaya göre, karadan da ulaşımın sağlanması için geçen yıl, izinsiz olarak iş makineleriyle yol açmak için çalışma başlatıldı. Bölge, şantiye alanına döndü. Ancak, tesisin bulunduğu yerin yukarıdan görünmemesi nedeniyle çalışmalar uzunca bir süre fark edilmedi. Açılan yaklaşık 750 metrelik yolun geçen ocak ayında Taşlıca ile Serçe Limanı arasındaki anayola ulaşmasıyla çalışmalar fark edildi. Yapılan inceleme, cennet koyu havadan gören Hazine'ye ait tepeye iki taş binanın da inşa edildiği, koyun sol bölümündeki kayalıkların da parçalanarak plajın büyütülmeye çalışıldığı tespit edildi. Yolun açıldığı ve inşaat çalışmalarının yapıldığı yolun tarihi kalıntıların bulunduğu, 1'inci derece doğal SİT alanı olması Marmaris Müze Müdürlüğü yetkililerini harekete geçirdi. Müze yetkilileri, geçen 29 Ocak'ta bölgede inceleme yaptı. Ertesi gün ise Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çalışmaları durdurup, soruşturma başlattı. Ancak, bir süre sonra çalışmalara tekrar başlandı. Çalışmaların devam etmesi üzerine bu kez Marmaris Belediye Encümeni geçen 2 Şubat'ta İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi gereğince yapı tatil zaptı düzenledi. Söz konusu tesisin yetkilileri yasal süre içinde tatil zaptına itirazda bulunmadığı gibi çalışmalara da devam edince, yeni yapılan inşaatların ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle 10 gün sonra iki ayrı işlemle toplam 38 bin 497 lira ceza kesilip, tüm tesis ve çalışmalar mühürlendi. Ancak, tesis yetkilileri çalışmalarına devam edince, Marmaris Belediyesi Fen İşleri müdürlüğü tarafından 17 bin 903 liralık yeni bir ceza daha kesildi. Ayrıca yapılar ile iskeleye yıkım kararı çıkartıldı.

YIKIM GERÇEKLEŞTİ

Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri iki kepçeyle ve yıkım ekibiyle bölgeye geldi. Yola yıkımı engellemek için bırakılan bir otomobil, anahtarına güçlükle ulaşılıp, çektirtildikten sonra yıkıma başlandı. Jandarma ve belediye zabıta ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında, bölgedeki kaçak olan iskele, iki betonerme bina, üç depo yıkıldı, foseptik çukuru da kullanılmaz hale getirildi.

Aynı koyda 3 yıldan beri hizmet veren Fatma Dirican'a ait restoranın kaçak olduğu tespit edilen iskelesi de yıkıldı.

"YABANCI TURİSTLERE BU DURUMU NASIL ANLATACAĞIZ?"

Yıkımın yapıldığı alandaki şantiyede bekçilik yapan Abidin Kılınç, "Söyleselerdi, iskeleyi biz kendimiz sökerdik. Denizi leş gibi yaptılar. Balıklara yazık. Koyu çöplüğe çevirdiler. Gelsin kendileri temizlesinler. Tekneyle gelen yabancı turistlere bu durumu nasıl anlatacağız" dedi.

"KUCAĞIMIZA PATLAMAK ÜZERE BOMBA BIRAKTILAR"

Yıkımı izleyen Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise "Yapılaşmaya müsait olmayan, yerleşik alandan 8 kilometre uzaklıkta, korunması gereken özel ve güzel bir koy. Vatandaş burada 900 metreye yakın arazi almış. Sonrasında hiçbir resmi kurumdan izin almadan kendi kafasına göre Hazine'ye ait araziler üzerinde de yapılaşmaya gitmiş. Bu nedenle belediye olarak çeşitli kerelercezalar kestik. İki kere mühürledik ama mühür fekki yaptılar. Bugün bile kepçeler çalışıyordu. Yıkımı gerçekleştirdik" dedi.

Kaplan, bölgenin 1990 yılından günümüze kadar koruma altında olduğuna dikkati çekip, şunları söyledi:

"Bu tür alanlarda imar planı yapma yetkisi de tamamıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne ait. Yaklaşık 26 yıldır buraların imar planı yapılamadı. Yasa gereği bir yer koruma altına alınmışsa en az 6 ay içinde geçici yapılaşma koşulları hazırlanarak bir yıl içinde İmar Planı'nın getirilmesi gerekir. Marmarisli milletvekillerinden ricam bu konuya el atmaları. Büyükşehir Yasası'yla birlikte Bozburun Yarımadası'nda kucağımızda patlamak üzere olan bombayı bulduk. Buralara zamanında müdahale edilmediğinden sıkıntı belediyemize kaldı. Belediyelere iki görev verilmiş. Kaçak yapıyı tespit et ve yık. İmar planı yapma yetkisi bizde değil. Bölgeyle ilgili tasarruf yapma yetkimiz yok. Hükümetten rica ediyorum ya buranın imar planlarını yapın ya da yetkiyi Marmaris Belediyesi'ne verin, biz yapalım. Bizim görevimiz halkla karşı karşıya gelmek değil onlara yardımcı olmaktır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmaris Belediyesi Phoenix Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe Beko - AS Monaco maçından görüntüler! Survivor'da dün akşam kim elendi? 9 Mayıs Survivor elenen isim kim? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz olacak? Koç Metalurji kaç lot verir? İstanbul'da bugün yağmur yağacak mı? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak, sıcak mı, yağmurlu mu? 9 Mayıs Perşembe hava durumu! 10 Mayıs Cuma günü okullar tatil mi? 10 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi? İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇLARI 2024! İOKBS bursluluk sınav sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak? SURVIVOR FURKAN KIZILAY KİMDİR? Furkan Kızılay kaç yaşında, nereli? Furkan elendi mi? 9 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500

Yorumlar (1)

nilgün akar:

izinsız kaçak binayı yap. 3 sene işlet. iskele yap. haksız kazanç sağla. doğayı tahrip et. sonrADA yıkım olunca deniz kirlendi diye veryansın et. oranın tamamını yıkmaları gerekmiyormu.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title