Haberler

Marmara'da Büyük Deprem Projesi

Güncelleme:

Hasarlı Bina, 5.5 Büyüklüğündeki Deprem Testine Tabi Tutuldu.

SAKARYA Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi ortaklaşa olarak 17 Ağustos Marmara Depremi'nde etkilenen binaların yeni deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlattı. Bu kapsamda Serdivan İlçesi'nde 5 katlı boş bir binada 5.5 büyüklüğünde yapay deprem üretilerek binanın olası yeni bir depreme karşı dayanıklılığı ölçüldü. Testler, Marmara Depremi'nden etkilenen diğer illerde de yapılacak.

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kutanis ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kemal Beyen'in koordinatörlüğünü yaptığı, 'Performansa Dayalı Tasarım ve Değerlendirme Yöntemlerinin Deprem Sonrası Türkiye'de Gözlenen Yapı Performansları ile Karşılaştırılarak Geliştirilmesi Projesi' kapsamında saha çalışması yapıldı. Bu kapsamda, Serdivan'da depremde az hasar gören 5 katlı boş bir binanın en üst katına yerleştirilen yapay deprem üretecilerinin ürettiği salınım hareketi, binanın zeminine ve farklı katlarına yerleştirilen 10 hassas deprem ölçüm cihazıyla bilgisayar ortamına aktarıldı. Böylece, binanın, yeni deprem yönetmeliği dayanıklılık tasarım kurallarına uygun olup olmadığı test edildi.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kemal Beyen, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 depreminde hasar görmüş yapıların üzerinde zorlama deprem etkisi yaparak dinamik testler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Buradaki amaç, zorlama kuvvetlerin etkisiyle, depreme yakın hareketler altında, yapı davranışını izleme şebekesinin marifetiyle kaydetmek. Bunun üzerine veri analizleri yapılarak yapının dinamik bazı parametreleri, projeye uygunluğu, proje içinde kullanılan yöntemlerin sınanması imkanı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Doç.Dr. Beyen, yaptıkları deneyle binada, 5.5 büyüklüğündeki depremin yaratacağı salınıma ulaşıldığını kaydederek, şunları söyledi:

"İçine kurşun ağırlıklar konularak belirli genlik ve frekanslarda sinüs hareketleri oluşturuluyor. Bina da buna iştirak ediyor, aynı hareketleri bina da yapıyor. İkinci bir set cihaz da kayıt cihazları. Bu cihazlar ivme ölçen cihazlar. Bunlar da önemli yapısal noktalara 10 tane yerleştirildi. Birbirlerini şebeke olarak görüp çalışıyor."

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kutanis ise amaçlarının Deprem Yönetmeliği'nin 7'nci bölümünde yer alan, mevcut yapıların deprem performanslarının belirlenmesi konusunda çeşitli veriler elde etmek olduğunu söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Kutanis, "Bugün burada üzerinde çalıştığımız bina hasarlı bir bina. Dolayısıyla biz yönetmeliğin öngördüğü biçimde bilgisayar modellerini kuracağız. Aynı hasarı biz bilgisayar modelinde de yakalamaya çalışacağız. Kurduğumuz bilgisayar modeli hakikaten bu binayı yansıtıyor mu, bu binanın deprem davranışıyla benim bilgisayarda kurduğum bina örtüşüyor mu? Şu andaki çalışmalar bize bu konuda ışık tutacak" dedi.

Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kutanis, 15 ay daha sürmesi planlanan projeye Gölcük'te yapacakları çalışmalarla devam edeceklerini ifade etti.

Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title