Haberler

Manisa - Nevruz Kutlandı Festival Başladı

Manisa da Mesir Şenlikleri

MANİSA DA MESİR ŞENLİKLERİ

MANİSA'da nevruz kutlamalarıyla birlikte 470'inci Uluslararası Manisa Mesir Festivali de başladı.

Manisa Valisi Celalattin Güvenç, MHP'li Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Garnizon Komutanı Tugeneral Mustafa Şenol, MHP Manisa milletvekilleri Mustafa Enöz, Erkan Akçay, Afganistan, Azerbeycan, Kırgızistan'den gelen heyetler ve Manisalılar'ın katıldığı nevruz kutlamaları Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Öğrencilerin şiir okumalarının ardından Murat Germen İlköğretim Okulu öğrencileri de çeşitli spor gösterileri yaptı. Kutlamaya katılanlar yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı, örste demir dövdü. Vali Güvenç ve beraberindekiler halka çam fidanı dağıttı.

Nevruz kutlamalarına katılanların oluşturduğu mesir korteji Sultan Camii Bimarhanesi'ne yürüdü. Osmanlı sultanları at üzerinde korteje eşlik etti. Sultan Camii Bimarhanesi'nde 41 çeşit baharat kazana atılarak, mesir dualarla karılmaya başlandı. Bu sırada, Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinden Asuman Arifoğulları Hafsa Sultan'ı Serpil Baki ve Betül Kırış da nedimelerini canlandırdı.

Mesir macunu 28 Mart Pazar günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı törenle Sultan Camii ve külliyelerinden saçılacak.

MESİRİN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyip sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sarılan macun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmaya başlanır. Halk her yılın 21 Mart günü Sultan Camii'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.

MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ:

Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Bakmadan Geçme

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title