Haberler

Mandalinada Düşük Rekolte Fiyatı Artıracak"

Mandalinada rekoltenin geçen yıl yaşanan soğuk ve don olayları nedeniyle yüzde 25 azalacağı, buna bağlı olarak tüketici fiyatında yüzde 50'lik artış yaşanacağı belirtildi.

HALİL ŞAHİN - Mandalinada rekoltenin geçen yıl yaşanan soğuk ve don olayları nedeniyle yüzde 25 azalacağı, buna bağlı olarak tüketici fiyatında yüzde 50'lik artış yaşanacağı belirtildi.

Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada mandalina sezonunu ekim ayı sonu itibarıyla açtıklarını belirtti.

Geçen yıl aralık ayında yaşanan soğuk ve don olayları nedeniyle rekoltede yüzde 25'lik düşüş beklendiğini söyleyen Eriş, "Geçen sene çok ciddi don olayları yaşadık, ağaç yıprandı. Yıpranan ağaca gereken bakım, üretici kazançsız olduğu için yapılmadı. Kayıp bundan kaynaklanıyor" dedi.

Eriş, rekoltedeki düşüşün pazara sunulabilir ürün açısından yüzde 35 düzeyinde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Mevcut talebi karşılamada yüzde 25, hatta yüzde 35 eksiğimiz olduğu için bu durum ürünü daha kıymetli hale getiriyor. Bu tüketiciye yüzde 50 düzeyinde yansır. Geçen sene tüketici fiyatının ortalama 2 lira olduğunu düşünürsek, bu seneki fiyatının 3 lira olacağını düşünüyoruz. Üretici bu sene 'malımı şu fiyata sattım' derken rahatlıkla rakamı söyleyebilecek, hoşuna giden, telaffuz edebildiği fiyatlarla satabilecek ama ürün az olduğu için geçen sene kazandığı parayı bile kazanamayacak. Tüketici de olmayan malın fiyatının yüksek olması açısından istediği ucuzlukta mandalina yiyemeyecek."

"Üretici yine zararda"

Ege Bölgesindeki mandalina rekoltesinin geçen yıl 210 bin ton civarında olduğunu, bu yıl 152 bin ton ürün beklendiğini aktaran Eriş, Seferihsar'daki üreticilerin çoğunun şimdiden ürünlerine alıcı bulduğunu kaydetti.

Eriş, geçen yıl kilogramda ortalama 40 kuruş kazanan mandalina üreticisinin bu yıl 70 kuruş civarında gelir elde edeceğini ifade ederek, ancak bu durumun "üretici kazançlı" olarak düşünülmemesi gerektiğini, ürün az olduğu için üreticinin yine zararda olduğunu vurguladı. Mandalinanın iç piyasaya yetecek oranda olduğunu dile getiren Eriş, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki herkes 100 gün boyunca bir tane mandalina yiyecek olsa, ürün yetersiz ama tüm nüfusumuz yiyemediği için rekolte az da olsa mal fazlası oluyor. Mal fazlasında önemli seçenek ihracat. İhracat çok önemli ama bu sene ihracat da düşecek. Hem ülkelerin ekonomik durumlarından, hem de ülkemizle olan ilişkilerinden kaynaklanan sorunlardan dolayı bu sene ihracatın az olacağını düşünüyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Seferihisar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title