Haberler

Malatya ve Çevre İllerinin Maden Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Malatya ve Çevre illerinin maden Sempozyumu sonuç bildirgesinde, "Son yıllarda, MTA tarafından bölgede yapılan metalik madenlerin jeolojisine yönelik etüt çalışmaları sonucunda, başta demir olmak üzere bakır, kurşun, çinko gibi metallere ait"...

Malatya ve Çevre illerinin maden Sempozyumu sonuç bildirgesinde, "Son yıllarda, MTA tarafından bölgede yapılan metalik madenlerin jeolojisine yönelik etüt çalışmaları sonucunda, başta demir olmak üzere bakır, kurşun, çinko gibi metallere ait önemli kaynaklar keşfedilmiştir. Bu kaynakların rezerve dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlaması önemlidir" denildi.

Malatya'da, 27-29 Nisan 2013 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda, Malatya ve çevre illerin maden potansiyeli ve bu kaynakların ülke ve Malatya ekonomisine kazandırılmasının önemi tartışıldı.

Sempozyum; gerek bölgesel gerekse ulusal kapsamlı 2 adet çağrılı konuşma, 25

adet bildiri sunumu, 2 adet panel ve ardından yapılan teknik geziyle tamamlanmıştır. Bildiri sunumlarında ana başlıklarıyla; Türkiye maden potansiyeli, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş illerinin maden potansiyelleri, stratejik madenler, endüstriyel hammaddeler, cevher zenginleştirme, yeni maden kanunu, ÇED uygulamaları, madencilik sektöründeki teşvikler, depremsellik, kent planlaması gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca düzenlenen panellerde Türkiye madenciliğinin ekonomik önemi ve gelişimi üzerinde önemli değerlendirme ve tespitlerde bulunulmuştur. Sempozyumun son gününde (29 Nisan) ise Malatya ilindeki demir yataklarına (Deveci, Hasançelebi, Karakuz) teknik gezi düzenlenmiş ve geziye akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri yoğun ilgi göstermiştir. Yaklaşık 80 kişilik bir grubun katılımıyla teknik gezi amacına uygun bir şekilde gerçekleşmiştir."ifadeleri kullanıldı.

Daha sonra sempozyumda tartışılan konular şöyle belirtildi:

"Malatya ve yakın çevresi, jeolojik yapısının özelliği nedeniyle, metalik madenler, endüstriyel hammadde ve enerji hammaddeleri bakımından ülkemizin en önemli bölgelerinden bir tanesidir.

Başta, Malatya Hekimhan'da Hasançelebi - Deveci - Karakuz demir yatakları olmak üzere, Malatya Cafana-Çinko, Doğanşehir seramik hammaddeleri, Akçadağ mermerleri; Elazığ Keban Kurşun-Çinko, Maden bakır yatağı, Guleman krom yatağı ve Alacakaya vişne mermeri; Adıyaman Bulam apatitli demir yatağı ve Emprador mermerleri, Maraş: Höyük Kurşun - Çinko yatakları gibi geçmiş dönemlerden beri işletilen büyük ve orta ölçekli rezervleri ile önemli yer altı servetlerimizdendir. Ayrıca son yıllarda MTA tarafından keşfedilen Malatya Kuluncak Sofular demir cevherleşmesi ve Adıyaman bakır yatakları da büyük önem arz etmektedir.

Gelişmiş ülke olmanın en önemli ölçütlerinden birisinin, o ülkenin demir - çelik sanayisi olduğu düşünüldüğünde, Malatya - Hekimhan - Hasançelebi demir yatağının ülke demir - çelik sanayini besleyen bir hammadde kaynağı haline gelmesi, bu yatağın önemini bir kat daha artırmaktadır.

Özellikle son yıllarda maden ihracatımızda büyük yer tutan ve dışsatımın yüzde 50'sini oluşturan mermer sektörünün önemli bir potansiyeli, Malatya, Adıyaman, Maraş ve Elazığ yöresindedir. Bu mermerler, renk, desen ve kalite olarak uluslararası standartlarda olup, dünya pazarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu kaynakların değerlendirilmesi, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar

sağlayacaktır.

Dünyadaki savaşların büyük bölümünün enerji kaynaklarından kaynaklandığı düşünüldüğünde, Kahramanmaraş - Afşin - Elbistan ile Adıyaman - Gölbaşı kömürlerinin, ülkemiz ve bölgemiz için yaşamsal öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Bugün, ülkemizde üretilen elektrikteki kömürün payının yüzde

40'ların üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu kaynakların tam kapasite ile devreye girmesiyle ve yerli enerji ham maddelerinin kullanımıyla ülkemiz enerjide dışa bağımlılıktan tam anlamıyla kurtulacak, böylece ülkemiz ve bölge insanımızın refah seviyesi yükselecektir.

Seramik, refrakter malzeme ve beyaz

çimentonun ana hammaddelerinden birisi olan profillit ülkemizde sadece Malatya - Pütürge'de üretilmekte olup, Malatya ekonomisine katkısı, yıllık

200.000 dolardır. Burada üretilen beyaz çimento, Avrupa'nın en

kaliteli

ürünüdür ve pazar sorunu

yoktur.

Son yıllarda, MTA tarafından bölgede yapılan metalik madenlerin jeolojisine yönelik etüt çalışmaları sonucunda, başta demir olmak üzere bakır, kurşun, çinko gibi metallere ait önemli kaynaklar keşfedilmiştir. Bu kaynakların rezerve dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlaması önemlidir.

Sempozyumda ağırlıklı olarak tartışılan konular takip edilecek ve periyodik olarak düzenlenecek sempozyumlarla gündemde kalması sağlanacaktır." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kahramanmaraş Hasançelebi Türkiye Elazığ Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128104 #128105 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title