Haberler

Malatya'da Yaşanan Zirai Don Olayı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, “Bölgenin afet kapsamına alınmasın en elzem önlem olacaktır” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, "Bölgenin afet kapsamına alınmasın en elzem önlem olacaktır" dedi.

Dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, Malatya'da yaşanan zira don olayına temas eden MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, zararın büyüklüğünden ötürü bölgedeki üreticilerin afet kapsamına alınmasın gerektiğini ifade etti. Balin, "MÜSİAD olarak, hasar tespit komisyonu tarafından belirlenen alanların Bakanlar Kurulu Kararıyla afet kapsamına alınmasının en elzem husus olduğu kanaatindeyiz. Afet kapsamına giren alanlardaki meyve üreticilerine ve üretilen meyvelerle ilgili ticari faaliyette bulunan firmalara yönelik aşağıdaki uygulamaların kısa vadede hayata geçirilmesini talep etmekteyiz. Üreticilere dekar başına 500 TL doğrudan hibe desteği verilmesi, üreticilerin mevcut ve 2014 yılı sonuna kadar oluşacak; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları, DSİ ve Sulama Birliği borçları ve Elektrik Dağıtım Şirketi borçlarının 2 yıl faizsiz olarak ertelenmesi, talep eden tüm üreticilere, dekar başına limitleri bir komisyonca tespit edilmek üzere 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl vadeli faizsiz kredi imkanı sağlanması, meyve işleme, paketleme ve alım-satım işleriyle iştigal eden firmalara yönelik 100 bin TL'yi aşmamak üzere yüzde 70 faiz sübvansiyonlu kredi imkanı sağlanması" önerilerini sundu.

Başkan Balin, ileriye dönük önlemlerin alınmasının muhtemel benzer afetler karşısında gelebilecek zararların önlenebileceğini vurgularken bu anlamda da bir dizi şu önerilerde bulundu:

"Ayrıca ileriye dönük muhtemel risklerin azaltılması için aşağıdaki stratejik tedbirlerin alınmasında büyük yarar görmekteyiz. İklimsel etkilere karşı erken uyarı ve tahmin sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Halihazırda ilimizde çok az sayıda erken uyarı ve tahmin istasyonu bulunmaktadır. İstasyonlar tüm ili kapsayacak biçimde yaygınlaştırılmalı ve erken uyarı sisteminin kurulmalıdır. Geniş alanlarda don olaylarını önleyici makine ve ekipmanlara yönelik yatırımlar devlet destekleriyle özendirilmelidir. Örtü altı kayısı yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar devlet destekleriyle teşvik edilmelidir. İnönü Üniversitesinde halihazırda başarıyla uygulanan bu yöntemle hem üretimin belirli bir bölümü için don riski ortadan kalkmış olacak, hem de turfanda üretime bağlı katma değer artışı sağlanacaktır.

İlimizde Tarım Sigortası kapsamı dışında kalan yüzde 55'lik üretici kesimin sisteme dahil edilmesine yönelik ilave tedbirler geliştirilmelidir. Ekonomik ömrünü tamamlamış meyve ağaçlarından oluşan kayısı bahçelerinin sökülerek farklı çiçeklenme dönemlerine sahip alternatif meyve bahçelerine dönüşümünü teşvik edici destekler tasarlanmalıdır." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Balin Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title