Haberler

Mahruki Everest Yolcusu

-"enerjini Doğru Kullan Zirveye Tırman" Sloganı Adı Altında Everest Dağı'na Tırmanacak Olan Ünlü Dağcı Nasuh Mahruki ve Ekibi Nepal'a Gitti.

-"Enerjini doğru kullan zirveye tırman" sloganı adı altında Everest Dağı'na tırmanacak olan ünlü dağcı Nasuh Mahruki ve ekibi Nepal'a gitti.

17 Mayıs 1995 yılında da Everest Dağı'na tırmannan Mahruki, "Bundan 15 yıl önce dünyanın en yüksek dağı 8850 metrelik everest Dağı'na tırmanan ilk türk olmuştum. Niyetim oksijensiz tırmanmaktı. 8600 metreye kadar oksijen desteği olmadan çıktım. Ama ayak parmaklarımı ısıtamadığım için mecburen oksijen desteği aldım. Ama burada oksijen desteğini kullanmamaya çalışacağım" diye konuştu.

MAHRUKİ, EVEREST'İN ZİRVESİ İÇİN YOLA ÇIKTI

?Enerjini doğru kullan zirveye tırman" sloganı adı altında Everest Dağı'na tırmanacak olan ünlü dağcı Nasuh Mahruki ve ekibi Nepal'a gitti. Gulf Air Havayolları'na ait bir uçakla 13.00 sıralarında Nepal'e hareket eden Mahruki, ?Türkiye'de bu zamana kadar 14 dağcı Everest Dağı'na tırmanmayı başardı. Bunların tamamı oksijen desteği ile tırmanışını gerçekleştirdi. Bende oksijen desteksiz Everest'e tırmanan ilk Türk dağcı olarak tarihe geçeceğim" dedi.

?BU KONUDA TECRÜBELİYİZ"

Nepal yolcuğu öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nasuh Mahruki, ? Dağcı arkadaşım Yılmaz Sevgül ile birlikte Everest'e tırmanacağız. Bu tırmanış Cantek firması sponsorluğunda gerçekleşecek.Bu yüzden firma sahibi Hakan Karaca bizlere destek olmak için Nepal'e geliyor. Yılmaz, ben ve ekibim Everest'e tırmanmak için güney rotasını deneyeceğiz. Güney rotasına ulaşabilmek için 8-10 günlük bir yürüyüş yapmak geriyor. Bu yürüyüşe de 14 tane arkadaşım da geliyor. Ana kampa vardıktan sonra yürüyüş ekibi geri dönecek. 9 Nisan 2010 tarihinde Yılmaz'la birlikte Everest Dağı'na tırmanmaya başlayacağız. Bu tırmanış iki ay civarında sürecek ve haziran ayının başında Türkiye'ye döneceğiz. 1995 yılında kuzeyden Tibet tarafından tırmanmıştım bu sefer güney Nepal tarafından tırmanacağız. Sonuçta dağcılık riskli ve tehlikeli bir spordur. Hele Everest gibi yüksek dağlar tehlikedir. Yılmaz ile bende bu konuda tecrübeliyiz ve birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Uzun zamandan beri birlikte tırmandık ve iyi bir ekip olduk"dedi.

OKSİJEN DESTEĞİ KULLANMAMAYA ÇALIŞACAĞIM

17 Mayıs 1995 yılında da Everest Dağı'na tırmandığını hatırlatan Mahruki, ?Bundan 15 yıl önce dünyanın en yüksek dağı 8850 metrelik everest Dağı'na tırmanan ilk türk olmuştum. Niyetim oksijensiz tırmanmaktı. 8600 metreye kadar oksijen desteği olmadan çıktım. Ama ayak parmaklarımı ısıtamadığım için mecburen oksijen desteği aldım. Ama burada oksijen desteğini kullanmamaya çalışacağım" dedi.

DÜNYAYA EVEREST ZİRVESİNDE MESAJ VERECEK

Cantek firması sponsorluğunda gerçekleşecek olan tırmanış da önemli mesajlarında verileceğini belirten Nasuh Mahruki, ?Tüm dünya enerjinin doğru kullanılmamasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Enerji kaynakları geliştirilmeye çalışılıyor. En değerli enerji, tasarruf edilen enerjidir. Bizde tasarrufa yönelik mesajlar vermek istiyoruz. Biz bu hayatı bu dünyada daha az enerji tüketerek de aynı kalitede yine aynı mutlulukta yaşayabiliriz. Bunun için alışkanlıklarımızda değişiklikler yapmak lazım. Bu tırmanış ile bu konuda mesajlar vereceğiz" diye konuştu.

İLK KEZ DENEYECEĞİM

İlk kez 8 bin metre üzerinde bir tırmanış gerçekleştireceğini belirten dağcı Yılmaz Sevgül, ?Ben daha önce 7 bin 500 metreye kadar tırmandım. İlk defa 8 bin metre üzerinde tırmanacağım. Bunun Everest olması çok çok iyi. Bundan beş yıl evvel bu projeyi gündeme getirdik. Bu mükemmel olur demiştik. Sponsorumuz sayesinde bu hayalimiz gerçekleşti. İkimiz bir araya geldiğimizde güzel işler yapabiliyoruz. Ekip çalışması olarak buraya tırmanmayı düşünüyoruz. Birbirimiz kontrol etmemiz gerekiyor. Yükseklik artınca sorunlar artıyor. Bu sorunların üstesinden gelebilmekte çok güçlü bir ekip çalışması gerektiriyor. Bir sorun çıkmazsa bu işi sorunsuz bir şekilde halledip geri döneceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

Bakmadan Geçme

İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title