Haberler

Madenci 7.5 Saat Çalışıp, 2 Gün İzin Yapmak İstiyor

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yer altında çalışma süresini günde 6 saat, haftada 36 saate düşüren torba yasa düzenlemesinin uygulanabilirliğinin olmadığını söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yer altında çalışma süresini günde 6 saat, haftada 36 saate düşüren torba yasa düzenlemesinin uygulanabilirliğinin olmadığını söyledi. Alabaş, günlük 7.5, haftalık 37.5 saat çalışma, 2 gün tatil düzenlemesinin doğru olacağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ilettiklerini, yeniden düzenleme yapılacağı sözü aldıklarını kaydetti.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağı girişinde işçilere, torba yasa olarak bilinen 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, maden sektörüne getirdiği yenilikler hakkında bilgi verdi. Alabaş, yer altında çalışma sürelerini günlük 6 saat, haftalık 36 saat olarak düzenleyen kanun maddesinin  yürürlüğe giriş tarihinin, girişimleri sonucu 1 Ocak 2015'e ertelendiğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştükerini ve söz konusu düzenlemenin uygulanabilirliğinin olmadığını ifade ettiklerini belirten Alabaş, şöyle dedi:

"Madencilikte yeraltı çalışma süresinin yanı sıra tüm çalışma sürelerinde günlük 7.5 saat, haftalık 37.5 saat, 2 gün tatil düzenlemesinin doğru olacağını belirttik. Sayın Bakan, çalışma süreleriyle ilgili düzenleme yürürlüğe girmeden, taleplerimiz doğrultusunda yeni bir yasa ile düzenleme yapacakları sözünü verdi."

İŞ İMKANINDAN ZONGULDAK DA YARARLANMALI

Torba yasa ile Soma'daki maden kazasında ölen 301 madencinin çocuklarına iş imkanı sağlandığını hatırlatan Alabaş, "166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan Zonguldak için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır. Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bu haktan yararlanması için mücadelemiz devam edecek" dedi.

Alabaş, yasayla 2008'de madencinin elinden alınan hakların bir bölümünün geri kazanıldığını, ücretlerinin iki asgari ücretten az olmayacağını, böylece TTK'da 2006 ve 2009'da işbaşı yapan işçilerinin yevmiyelerinin en az 75 lira olacağını sözlerine ekledi. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Faruk Çelik Zonguldak Eyüp Politika Güncel Haberler

title