Haberler

Madde Bağımlılığına Karşı Mücadele Sürüyor

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlemeye hazırlanıyor.

Madde bağımlılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında son altı ayda 2 bin 312 kişiye farkındalık eğitimi veren, 188 madde bağımlısına psikolojik destek sunan ve tedavi amaçlı sağlık kuruluşlarına yönlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlemeye hazırlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hevra Danışmanlık ve Destek Merkezi, madde bağımlılığıyla mücadele çalışmalarına devam ediyor.

Hevra Danışmanlık ve Destek Merkezi bu kapsamında, 2016 yılının ilk 6 ayında kent merkezi ve ilçelerde 54 farkındalık semineri düzenledi, bu seminerlere toplam 2 bin 312 kişi katıldı. Danışmanlık ve yönlendirme hizmetlerine başvuran 188 kişiye psikolojik destek sunan, bunlardan 97'sini tedavi amaçlı ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiren Hevra, 113 aileye de danışmanlık hizmeti verdi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla farkındalık etkinliklerine hazırlanan Hevra Danışmanlık ve Destek Merkezi'nin Koordinatörü Fırat Düzgün, merkezin madde bağımlılığıyla mücadelesi hakkında bilgi verdi.

Düzgün: Çevresel Faktörleri En Aza İndirmek İçin Çalışıyoruz

Düzgün, merkezde daha çok bilimsel temelli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Bilimsel temelli çalışmadan kastımız şudur; maddeyi tetikleyen çevresel faktörler bulunmaktadır.2016 yılı içerisinde belirlediğimiz pilot mahallelerde ikamet edenlerin ve kurumların görüşlerini alarak, çözüm konusunda birlikte çalışma yürütüyoruz. Kayapınar Peyas, Bağlar Yeniköy,Yenişehir Aziziye, Gürdoğan ve Cumhuriyet Mahallesi'nin raporlarını tamamladık." dedi.

Raporlar doğrultusunda madde bağımlılığına yol açan çevresel faktörleri en aza indirmek için çalışma yürüttüklerini dile getiren Düzgün, mahallelerdeki çocuk ve genç nüfusa, nüfusa denk gelecek sosyal ve kültürel aktivitelere, kahvehane ve internet kafe sayısı ve denetimine dikkat ettiklerini ifade etti.

Çalışmanın Birinci Ayağı Psiko Destek

Hevra Destek ve Danışmanlık Merkezi'nde çalışmaların, madde bağımlılarına psiko destek ve danışmanlık, ailelere ve riskli gruplara yönelik farkındalık eğitimleri ile toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar şeklinde yürütüldüğünü anlatan Düzgün, "Birincisi burada bağımlılara ilişkin meslek uzmanları eşliğinde psiko destek ve hayata daha pozitif bakmaları için görüşmeler yapılıyor. Maddeden uzak tutmak için bağımlıları bazı aktivitelere yönlendiriyorlar. Bazı kurumların açtığı meslek öğrenme atölyelerine gönderiliyorlar. 2015'in son 3 ayı ve 2016 yılından bugüne kadar 188 madde bağımlısı ile bu yönlü görüşmeler gerçekleştirdik. Bazılarından çok iyi sonuçlar aldık. 97 madde bağımlısını tedavi merkezleri olan AMATEM ve ÇAMATEM'e yönlendirdik." diye konuştu.

Ailelere ve Riskli Gruplara Yönelik Farkındalık Eğitimleri

Çalışmanın en önemli ayaklarından bir diğerinin ailelerle olan çalışma olduğunu kaydeden Düzgün, bu çalışmada aile ve akrabalara özel olarak danışmanlık hizmeti verdiklerini vurguladı.

Risk altındaki gruplara yönelik çalışmalar yaptıklarına işaret eden Düzgün, madde bağımlılarına ilişkin hiçbir kurumun sağlıklı olarak takip yapmadığını belirtti. Düzgün, "Bu durum bağımlılığın kendine özelliğinden ve hastalık durumundan kaynaklı bir şeydir. Yani bir bağımlı eğer izini kaybettirmek istiyorsa bunu çok rahatlıkla yapabiliyor. Kurum olarak bize başvuranlarından bazılarını takip ediyoruz." dedi.

'Kurtulmak Mümkün, Bağımlı Olma Özgür Ol' Etkinlikleri Başlıyor

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü nedeniyle bir dizi çalışmaların startını vereceklerini dile getiren Düzgün, madde bağımlılığıyla mücadelenin toplumsal boyutunun olduğunun altını çizdi. Düzgün, "Merkezimizin asıl amacı toplumun bütün dinamiklerini bu mücadelenin içinde yer almasını sağlamaktır. Halktan isteğimiz madde ile ilgili yaşanan sorunlara duyarlı olmaları ve gelişecek bir durumda bize ulaşmalarıdır." şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title