Haberler

Libya'da Ne Olacak?

Güncelleme:

Libya'nın Kaderini Belirleyecek Zirveler Sona Erdi

Libya'daki gelişmelerin değerlendirileceği toplantı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapıldı. Edinilen bilgiye göre Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüştükten sonra, Türkiye'nin Libya tavrını açıklayacağını söyledi.

Başbakanlık Resmi Konut'taki toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşener ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Toplantı yaklaşık iki saat sürdü.

Başbakan Erdoğan daha sonra Rixos Otel'de düzenlenen imedya TV 10. Yıl ve 2010 Ekonominin Yıldızları ödül törenine katıldı.

Törene gelirken gazetecilerin, Başbakanlık Resmi Konut'ta yapılan "Libya Zirvesi" ile ilgili soruları üzerine Erdoğan, "Görüşmelerimizi yaptık. Bu gece Sayın Obama ile bir görüşmem olacak. Bu görüşmeden sonra yarın büyük ihtimalle grup toplantısına gerekli açıklamaları yapacağım" dedi.

NATO Toplantısından Sonuç Çıkmadı

ABD, Libya operasyonunda öncü rolünü 'müttefiklerine' terk etmeye hazırlanırken, NATO'nun bu görevi üstlenmesine yönelik toplantı sonuçsuz kaldı.

NATO büyükelçileri, haftalar süren toplantıların ardından BM'nin silah ambargosunu uygulamada ittifakın rol almasında mutabık kalmıştı. Fakat uçuşa yasak bölgenin uygulanmasına yönelik görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadı. Batı ülkeleri, uçuşa yasak bölgeyi Libya mevzilerini bombalayarak uygulamayı tercih etmişti.

Türkiye, Libya'ya müdahaleye karşı çıkarken, Fransa da operasyonların NATO komutasında sürmesine karşı çıkıyordu. Fakat ABD Başkanı Barack Obama'nın öncü rolü müttefiklerine devredeceğini açıklamasının ardından operasyonların koordinasyonla yürütülmesi daha ciddi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkacak.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Arap ülkelerinin NATO öncülüğünde bir Libya operasyonuna karşı olduğunu fakat bu operasyonların planlanması ve uygulanması konusunda NATO'nun rol oynayabileceğini söyledi. Juppe, ABD'nin operasyondan çekilmesinin ardından NATO'nun destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Mekke'de konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise NATO operasyonu için bazı şartlarının olduğunu belirtti. Erdoğan, operasyonun mümkün olduğunca çabuk sonuçlanması ve Libya'nın kaderini Libyalıların belirlemesi gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, operasyonların işgale dönüşmemesi gerektiğini de vurguladı. NATO'da kararlar ittifakla alındığı için 28 üyenin de ikna edilmesi gerekiyor.

İtalya ise operasyonların NATO tarafından koordine edilmemesi durumunda müttefiklere üs sağlama kararını gözden geçirebileceklerini duyurdu. İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, bombalamaları 'kaotik' olarak nitelendirerek, Arap dünyası için bunun problem oluşturduğunu dile getirdi.

Libya'ya yönelik operasyon büyük ölçüde Fransa, İngiltere ve ABD tarafından yürütülüyor. NATO'nun liderlik rolünü üstlenmemesi halinde ABD'nin bu rolü İngiltere ya da Fransa'ya terk edebileceği belirtiliyor.

 

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakan Şimşek: Borsaya vergi çalışması ertelendi

Bakan Şimşek: Borsaya vergi çalışması ertelendi

İspanyol muhabirin sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sinirlendirdi: Başını sallama, bak ben sallamıyorum

İspanyol muhabirin sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sinirlendirdi: Başını sallama, bak ben sallamıyorum

Eskişehir'de kızı ve torununu katleden cani dedenin, cinayeti neden işlediği ortaya çıktı

Eskişehir'de kızı ve torununu katleden cani dedenin, cinayeti neden işlediği ortaya çıktı

Mezuniyet törenindeki kıyafet krizine valilik el attı! Soruşturma için 2 müfettiş görevlendirildi

Mezuniyet törenindeki kıyafet krizine valilik el attı! Soruşturma için 2 müfettiş görevlendirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title