Haberler

Leyla Zana 'kürtlere ya Teslimiyet, ya da Silahlı Direniş Dayatıldı'

BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana, Bismil İlçesi'nde düzenlediği mitingde Kürtçe konuştu.

BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana, Bismil İlçesi'nde düzenlediği mitingde Kürtçe konuştu. Zana, "Kürtlere tarih boyunca iki şey dayatıldı. ya teslimiyet ya da silahlı direniş. Siz de biliyorsunuz ki özgürlük büyük bedeller sonucu alınır. Bu halk da o bedeli ödemiştir" dedi. Zana'nın mitinginin ardından göstericiler polise taşlarla saldırınca olaylar çıktı.

BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adayı Leyla Zana, geçen hafta içinde 17 yaşındaki İbrahim Oruç'un gösteride vurularak öldürüldüğü Bismil'de miting düzenledi. 'Demokratik çözüm' adı verilen mitinge katılmak üzere beraberinde BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile ilçeye gelen Zana, uzun araç konvoyuyla karşılandı. Zana ve beraberindekiler, gittikleri BDP binası önünde, PKK ve Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlar ve PKK flamaları ile karşılandı.

YSK protestolarında yaşamını yitiren İbrahim Oruç'un toprağın altında değil onurlu duruşu ile yüreklerinde olduğunu söyleyen Zana, şöyle konuştu:

"Eylemlerimiz demokratik çözüm eylemleridir. Demokratik ve barışçıl yöntemlerle Kürt sorununun çözülebileceğini söylüyoruz. 1993 yılında önderlik, Kürt sorunun barışçıl çözümü için ateşkes ilan etti. Daha sonra tekrar ateşkesler yapıldı. Ama devlet anlamadı. Kürtlere tarih boyunca iki şey dayatıldı. ya teslimiyet ya da silahlı direniş. Demokratik yollar Kürtlere layık görülmedi. 2'inci yüzyıl Kürt halkının yüzyılıdır. Siz de biliyorsunuz ki özgürlük büyük bedeller sonucu alınır. Bu halk da o bedeli ödemiştir. Bir daha Kürt gencinin bir tırnağının kanamasını bile istemiyorum. Çünkü onların tırnağı kanadığında yüreğimi ateş sarıyor. Kürt halkın bütün Ortadoğu için örnektir. Çünkü gençleri kadınları ile yıllardır alandaydı. "

'DURDURMAK BAŞBAKAN'IN ELİNDE'

Başbakan Tayip Erdoğan'ın 'Molotof atıyorlar' sözlerini de eleştiren Leyla Zana, molotoflara ve kurşunlara da gerek olmadığını ancak bunları durdurmanın Başbakan'ın elinde olduğunu söyledi. Zana, "Sizin bu isteğiniz, kararlılığınız ve yürekliliğiniz, önderliğinizi aranıza getirecek. Artık kimse bu kararlı halkı yolundan geri çeviremez. Önderlikle yapılan diyaloglar sizin direnişinize bağlıdır. Bu seçim Kürt halkının kendisini temsil gücünü açığa çıkaracağı bir seçim olacak" dedi. Zana, konuşmasının sonunda gençlerden sakin olmalarını istedi.

Zana'nın konuşmasını ardından İbrahim Oruç'un öldürüldüğü yere gidilerek, karanfiller bırakıldı.

Oruç'un amcası İhsan Oruç, "Biz bu ölümden sonra dahi Erdoğan'a kardeşlik elini uzatıyoruz" dedi. Zana ve bareberindekiler Oruç için kurulan taziye çadırını ziyaret etti.

OLAYLAR ÇIKTI

Taziye ziyareti ardından ilçe merkezindeki AK Parti ilçe binasına doğru yürümek isteyen çoğunluğu çocuk bir gruba polis izin vermedi. Bunun üzirine polis ile grup arasında çatışma çıktı. Polisler müdahalede tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı kullanırken, gençler de polislere taşlarla karşılık verdi. Öte yandan Diyarbakır merkezden takviye polis ekiplerinin gelmesi de dikkat çekti.

CE, BB - Diyarbakır / Bismil

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title