Haberler

Kuşadası Belediye Başkanı Altungün: "Artık Sıra Dev Projelere Geldi"

Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, seçim döneminde verdiği sözleri yerine getirmeye başladığını, ilçenin kaderini değştirme iddiası ve iradesine sahip bir yönetim olduklarını belirtti.

Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, seçim döneminde verdiği sözleri yerine getirmeye başladığını, ilçenin kaderini değştirme iddiası ve iradesine sahip bir yönetim olduklarını belirterek, "Artık sıra dev projelere geldi" dedi.

Esat Altungün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıtma sistemi, Güvercinada'nın restorasyonu, Gazibeğendi projesi, Kuşadası merkezi ile sahil sitelerindeki sahil düzenleme projeleri, kapalı pazar yeri, yeni düğün salonu, belediye binası yanındaki eski belediye çarşısının yerine modern otopark ve alışveriş merkezine dönüştürülmesi gibi dev projelere Ekim ayından itibaren başlayacaklarını söyledi.

Kuşadası'nın uzun yıllardır beklediği arıtma tesisinin ihalesinin yapıldığını, ilk kazmaya yıl sonundan önce başlayacaklarını hatırlatan Başkan Altungün, Kuşadası'nın yeniden Türk turizminin en iddialı ilçelerinden biri haline geleceğini ifade etti. Arıtma tesisinin sürdürülebilir turizm çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Altungün, şunları söyledi:

"Arıtma tesisinin bir an önce yapılması doğrultusunda iki yıldır büyük çaba harcıyorduk. Arıtma tesisi Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından sağlanan AB yardımı ile yapılacak. Tesis 2 milyon 740 bin Avro bedelle ihaleye çıktı. Bu müjdeyi Kuşadası halkına vermekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Kuşadası'nın en önemli ihtiyacı olan arıtma tesisi 20 yıldır bir türlü yapılamıyordu. Seçim öncesi verdiğimiz en önemli sözlerden biri de arıtma tesisi yapımıyla ilgiliydi. Bir sözümüzü daha tutmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kuşadası Körfezi'nin tamamı mavi bayrak standartlarına kavuşacak. Gelişen turizmde çevre faktörleri büyük önem taşıyor. Bugüne kadar ihmal edilmesi büyük kayıptı. Biz söz verdiğimiz gibi arıtma tesisini Kuşadası'na kazandıracağız. "

Kuşadası'nın simgesi Güvercinada'yı çevreleyen surların onarılması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onayın çıktığını, surların onarım maliyetinin yüzde 70'nin Özel İdare tarafından sağlanacağını beilrten Esat Altungün, şuylö devam etti:

"Belediyelerin ve İl Özel İdareleri'nin görev alanlarındaki taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili projelere destek oranı yüzde 49 ile sınırlı iken, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bazı projeler için özel yetkisini kullanarak destek oranını yüzde 70'e çıkardı ve Güvercinada surlarının onarımına karar verildi. Saint Jean Şövalyeleri tarafından yapılan, 1834 yılında Osmanlılar tarafından onarılan kaleyi çevreleyen 2, 5 metre yüksekliğindeki surların bazı bölümleri zamanla yıkılma aşamasına geldi. Osmanlı döneminde Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğinde yapılan kule ve surlar, Kuşadası'nın simgesi konumunda. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği adadaki surların onarılmasıyla adanın tekrar eski görünümüne kavuşması bekleniyor. Tarihi mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu bakımdan Belediyelerimizden proje bekliyoruz. Valiliğimiz, kültürel ve doğal mirasın korunması ve kamu yararına değerlendirilmesine yönelik her türlü çabayı göstermeye devam edecektir. Kuşadası'nın simgesi Güvercinada ile sokak sağlıklaştırma projelerine büyük önem veriyoruz. Bu konuda İl Özel İdaresi tarafından sağlanan destek büyük önem taşıyor. "

Başkan Eltungün, restorasyon ve restitüsyon projelerinin onaylandığını, Güvercinada'ki eklentilerin yıkımına geçtiğimiz aylarda başlandığını, çevre düzeni planının da onaylanmasının hemen ardından restorasyon çalışmalarına başlanacağını kaydetti.

Güvercinada, yat limanı ve belediye hizmet binası arasında kalan bölgenin ilçenin kalbi konumunda olduğunu, bu bölgede sahil düzenlemesi yapılacağını belirten Esat Altungün, yeşil alanları, çocuk oyun parkları, çay bahçeleri, kaykay pisti, süs havuzları, amfi tiyatrolar, heykeller ile bezenecek sahil projesinin Kuşadası'na değer katacağını kaydetti.

Türkiye'nin en uzun ve en güzel plajlarının bulunduğu Kadı Kalesi ve Karaova Mahallelerindeki Long Beach olarak da bilinen Siteler bölgesi için yeni sahil projesi hazırladıklarını belirten Altungün, "Yaşam standardını yükseltecek sahil projesinde 4 metre genişlikte yürüyüş yolu, 2, 5 metre genişliğinde bisiklet yolu ve ayrıca bisiklet park alanı bulunacak. Bunların yanında sahil boyunca sıklıkta duş, soyunma kabini, tuvaletler, engelliler için geçiş yolu, dinlenmek için oturma bankları, aydınlatma, çöp kutuları, peyzaj düzenlemesi ile donatı elemanları yer alacak. Atlantique Otel önündeki yaklaşık 100 metrelik alanda yapılan örnek uygulama, vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Kış aylarında başlanacak proje kapsamında yapılacak yeni siteler sahil yolu, önümüzdeki sezona yetiştirilecek" dedi.

Kuşadası'nın en önemli giriş noktası olan ve adını Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuşadası'na ilk geldiğinde gördüğü manzarayı beğenmesi nedeniyle "Gazibeğendi" olarak alan mevkide yapılacak çalışmanın Kuşadası'nın kent kimliğini oluşturacak çalışmaların ilk adımı olacağını belirten Başkan Altungün, Gazibeğendi bölgesinin önemli biz cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Altungün, Kuşadası'nı yepyeni bir kent kimliği ile buluşturacaklarını ve Kuşadası'nın çehresini baştan sona değiştireceklerini ifade etti. Altungün, "Seçimi kazandığımız andan itibaren önce sorunlarımızı tespit ettik, bir anlamda röntgen çektik ve teşhisi koyduk. Şimdi sıra tedavide. Gazibeğendi projesine paralel olarak Atatürk Sahil Bulvarı, İnönü Bulvarı ve Adnan Menderes Bulvarı gibi ana arterlerimizde de altyapı, yol, kaldırım ve yeşillendirme çalışmalarımızı tamamlamak için çabalıyoruz. Kuşadası'nı sezona hazır hale getirmek için hazırlıklarımız sürüyor. Halkımız değişimi bu sezondan itibaren yavaş yavaş görecek" şeklinde konuştu.

Başkan Altungün, Kuşadası Belediyesi'ne ait itfaiye ve kademe tesislerinin bulunduğu alanla kapalı pazar yeri projesini hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

- AYDIN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title