Haberler

Kürtler Nevrozu Neden Kutlar?

Güncelleme:

Her yıl 21 Mart'ta özellikle Diyarbakır'da büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz bayramının Kürt tarihindeki yeri ve önemi nedir?

Nevroz'un tarihinin çok eski yıllara dayandığını ve mitolojik bir kabukta, somut tarihi olayların saklı olduğunu ve onu efsaneleştirdiğini belirtiyor. Yazılı kanıtların çok az olduğu dönemlerde nevroz'un tarihsel gelişimini sağlıklı bir şekilde yazmak tarihçileri zorlamıştır.

Kürt tarihçileri, Kürtlerin en eski dini olan Zerdüşt'ün kitabı Zendavester'de, Firdevs'inin Şerefname'sinde Ömer Hayyam'ın Nevrozname'sinde ve Şerefxan'ın Şerefname'sinde ve günümüzde çeşitli yazılı eserlerde nevroz değişik şekillerde işlenmiş, bugüne taşınmıştır.

Efsaneye göre bir zamanlar Dehak adında, çok zalim Asurlu bir kral varmış. Bir gün bu kralın omuzbaşlarında yaralar çıkar. Bir çok hekim bu yaraları tedavi etmeye çalışır, ancak başarılı olamazlar. Sonunda bir hekim, kralı muayene eder ve ona, her gün iki Kürt gencinin beynini çıkarıp yaralarının üzerine sürerse yaraların iyileşebileceğini söyler. Kral Dehak hekimin sözünü dinler. Böylece her gün iki Kürt genci öldürülerek beyinleri Dehak'ın omuzlarındaki yaralara sürülmeye başlanır. Uzunca bir süre böyle devam eder. Bazı gençler öldürülmemek için kentten kaçarak dağlara sığınır.

DEHAK'IN SARAYINA GİDEREK DEHAK'I ÖLDÜRÜR

Bir gün sıra Kawa adında bir demircinin oğluna gelir. Demirci Kawa yiğit, cesur ve iyi yürekli biridir. Oğlunun ve halkının böyle katledilmesini kabullenmez. Çevresindeki insanlarla konuşur ve onlara Dehak'ın zulmünden kurtulmanın tek yolunun onu öldürmek olduğunu anlatır. Dehak'ın sarayına giderek Dehak'ı öldürür. Dağda yaşayanlara haber vermek için sarayın avlusunda büyük bir ateş yakar. Bu ateşi görenler dağdan evlerine geri dönerler. Ve her yıl, 21 Martta büyük ateşler yakarak, özgürlüklerine kavuşmalarını kutlarlar.

Yakın tarihte Nüsaybin, Cizre, Van, Hakkari ve Kürtlerin yaşadığı birçok yerde nevroz bayramı kutlanırken olaylar çıkmış onlarca insan ölmüş, yüzlercesi de tutuklanmıştır.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ömer Hayyam Diyarbakır 21 Mart Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (3)

azdmobilWeb@haberler.com:

Newroz piroz be

14
4
yanıtYanıtla
volkan:

heryerde bölücülük her yerde ırkcılık bunun adıda özgürlük olmuş adam kendine kürt der ben kütdüm der bişe olmaz bir Türk sen kürtsün dedimi olay çıkar nasıl bir beyin var halen çözemedim Orta asyadaki Türkler de kürt herhalde adamlar 3000 yıldır nevroz kutlar bağıra bağıra Türk olduklarını söylerler burdaki dengesizlerde halen kürt bayramı der durur

6
8
yanıtYanıtla
ufuk ılıkanmobilWeb@haberler.com:

bir zamanlar t.c devleti tarafından yasaklanan kutlmasna izin verilmyen t.c devleti şimdi türklerndir demekteler hayret

1
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title