Haberler

Kur'an Kıraatına Şan Tekniği

Güncelleme:

Işık Yayınları tarafından yayımlanan 'Kur'ân ve Şan Tekniği Hû' isimli kitap, Kur'ân-ı Kerim'i okumanın manevî ve maddî şifalarından bahseden ilginç bir çalışma özelliği taşıyor.

Işık Yayınları'ndan çıkan kitabın yazarı Gönül Hurmalı, İlâhi Beyân'ın daha önce pek dikkat etmediğimiz bir yönüne temas ediyor. Doğru nefes ve ses teknikleri kullanılarak okunacak Kur'ân-ı Kerim'in insanlara pek çok yönden faydası olduğuna değinen yazar, bu konudaki araştırmalarını, tecrübelerini ve pratiklerini nitelikli bir çalışmayla okurlarının istifadesine sunuyor. Ortaokul yıllarında başladığı Türk Müziği eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda tamamlayan yazar son birkaç yıldır Risâle-i Nur'dan esinlenerek besteler yapıyor, Kur'ân-ı Kerim öğrencilerine ses, nefes ve makam dersleri veriyor.

ŞAN VE TECVİTİN BENZERLİKLERİNİ ARAŞTIRMIŞ

Haftalık haber ve yorum dergisi Aksiyon'da okuduğu bir haberin etkisiyle böyle bir kitabı yazma ihtiyacı hissettiğini belirten yazar, Bediüzzaman Hazretleri'nin 'Hem cismanî ihtiyaç gibi, manevî hâcât dahi muhteliftir. Bazısına insan her nefes muhtaç olur, cisme hava, ruha Hû gibi…' ifadelerinden esinlenerek Kuran'ı Muciz'ül Beyan'ın Tecvid'le okunmasının şifalarını araştırmaya koyulmuş.

Konu üzerindeki araştırmalarını derinleştirdikçe doğru nefes almayı ve sesi doğru kullanmayı öğreten şan tekniklerinin Kur'ân'ın Tecvid teknikleriyle benzeştiğini keşfeden Hurmalı, konuyla ilgili ayetleri ve Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in Ramazan aylarında Cebrail aleyhisselam ile yaptığı Mukabeleler'in hikmetlerini inceleyince; Kur'ân-ı Kerim'in, doğru ses ve nefes teknikleriyle okumaya teşvik eden ve bu şekilde okumayı kolaylaştıran özel bir yapısı olduğunu keşfetmiş.

ŞAN TEKNİKLERİNİ HAFIZLIK DERSLERİNDE UYGULAMAYA YÖNELMİŞ

Yazar araştırmaları sırasında elde ettiği bulguları Kur'ân Kıraati ve Şan Eğitimi konusunda ihtisas yapmış uzman hocalarla paylaşmış ve onlardan aldığı destekle de Şan tekniklerini hafızlık derslerinde uygulamaya yönelmiş. Kur'ân'ı, Tecvid, Mahreç kuralları ve şan tekniklerine göre okumanın manevi yönü kadar maddi şifaları olduğunu da bu uygulamalar sırasında bizzat müşahede etmiş. Nefes, Diyafram, Rezonans, Foniatri, Şan ve Akustik gibi teknik tabirlerin açıklamalarına da yer veren eser, hâfızlığa yeni başlayanlara, Kur'ân-ı Kerim'i hakkıyla okumak isteyenlere, seslerini daha doğru, sıhhatli ve etkili kullanmaları yönünde önemli ipuçları veriyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dokuz Eylül Üniversitesi Gönül Hurmalı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title