Haberler

Küntay: Türkiye'ye Uygun Bir Başkanlık Sistemi Olmalı

Bursa'da konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Dr.

Bursa'da konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Dr. Burak Küntay, erklerin birbirinden ayrılması açısından Türkiye'nin Başkanlık Sistemi'ne geçilmesinin olumlu olacağını söyledi. Dr. Küntay, "Altyapısı Türkiye'nin sosyolojisi, ekonomisi, tarihi, siyaseti, kültürüne uygun şekillenecek bir Başkanlık Sistemi olmalı. Fransa'dan ABD'den alıp koyacağınız olmamalı. Erklerin tamamen birbirinden ayrıldığı bir Başkanlık sisteminin, Türkiye'yi demokratik gelişimi açısından feraha çıkaracağını düşünüyoruz" dedi.

Merkez Sağ Hareketi Marmara Bölge Toplantısı Bursa Hakim Evi'nde yapıldı. Toplantıya hareketin Genel Başkanı Mehmet Kılıç, Genel Başkan Yardımcısı Sabit Çakmak'ın yanı sıra illerdeki temsilciler de katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Dr. Burak Küntay, Merkez Sağ Hareketi'nin siyasi bir parti oluşumu olmadığını, farklı meslek gruplarındaki çalışanlardan oluştuğunu kaydetti. Türkiye'nin gelişimi için çeşitli projeler ürettiklerini belirten Küntay, Türkiye gündeminde yer alan Başkanlık Sistemi ile ilgili yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin en büyük sıkıntısının ciddi anlamda demokrasi eksikliği, temsilde adaletsizlik ve eşitsizlik olduğunu belirten Küntay, birbirinden ayrılması gereken yasama, yürütme ve yargının demokratik sistem içerisinde tam anlamıyla işlemediğini savundu. Bu durumun 1950 yılından beri parlamenter sistemin sonucu olduğunu söyleyen Küntay, şöyle dedi:

"Bir partinin iktidar olması için çoğunluk olması gerekir. Meclisin çoğunluğu olduğu için hem yürütme, hem yasamaya hükmeder. Bununla birlikte hükümetin içinde bulundurduğu Adalet Bakanlığı gibi bazı yargı unsurlarını da hesap edersek mevcut yaşadığımız parlamenter sistemin erkleri birbirinden ayırmaktan çok, erkleri birbirine soktuğu düşüncesindeyiz. Yasama, yürütme, yargının birbirinden tamamen ayrıldığı bir Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'nin demokratik gelişimi açısından feraha çıkaracağını düşünüyoruz. Altyapısı Türkiye'nin sosyolojisine, ekonomisine, tarihine, siyasetine, kültürüne uygun şekillenecek bir Başkanlık Sistemi olmalı. Fransa'dan, ABD'den alıp koyacağınız değil. "

Siyasi partilerin seçim barajını düşürmesi yönünde söylemlerine de değinen Küntay, barajın düşürülmesi halinde Türk Siyaset Kültürü'nün uzlaşmaya pek açık olmamasından dolayı iktidar kurmakta zorlandığını belirterek, "Barajı yüzde 3-5'e düşürürseniz Meclis'te en az 5 parti daha olabilir. O yüzden Türkiye'de yasama ve yürütmenin birbirinden ayrıldığı bir Başkanlık Sistemi'nden yürütme ayrı seçileceği için meclisteki milletvekilleri üzerinde bir etki etmeyeceği için böyle bir sistemde barajın sıfıra düşürülmesi ve Türkiye'de en ufak bir partinin bağımsız bir temsilcinin bile halk tarafından temsil edilebilmesi bizim öngörümüzdür" diye konuştu. Konuşmanın ardından Merkez Sağ Hareketi Bursa İl Temsilciliği'ni yürüten Cüneyt Ok görevini Uğur Şahan'a devretti. - Bursa / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Bakmadan Geçme

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 27 Mayıs Mayıs Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Şaban Oğlu Şaban filmi konusu nedir? Şaban Oğlu Şaban oyuncuları ve Şaban Oğlu Şaban özeti! #128250 Şaban Oğlu Şaban nerede çekildi, köşk nerede? Hangi il ve ilçede çekildi? Şaban Oğlu Şaban film çekimleri nerede yapıldı, ev neresi? #128250 Kuş gribi hayvandan insana geçer mi? Kuş gribi etten bulaşır mı? Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 26. bölüm canlı yayın izleme linki #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 27 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #128680 Türkiye'nin kendi petrolü var mı? Türkiye'de petrol var mı varsa neden çıkaramıyoruz? 27 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? #128680 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki! #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! 2024 Kurbanlık fiyatları! Büyükbaş ve Küçükbaş kurban fiyatı ne kadar?
'Lig'in en iyi antrenörü benim' diyordu! Çalıştırdığı 2 takım da küme düştü

"Lig'in en iyi antrenörü benim" diyordu! Çalıştırdığı 2 takım da küme düştü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title