Haberler

Kültürlerini Yaşatabilmek İçin Kooperatif Kurdular

Güncelleme:

Tekirdağ'da 25 kadın, kentin önemli kültürel simgelerinden olan Karacakılavuz el dokumalarını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla kooperatif kurdu.

YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ'da 25 kadın, kentin önemli kültürel simgelerinden olan Karacakılavuz el dokumalarını yaşatmak ve tanıtmak için kooperatif kurdu.

Süleymanpaşa ilçesindeki Karacakılavuz Mahallesi'nde oturan kadınlar, kurdukları Karacakılavuz Küçük Sanat Kooperatifi sayesinde, hem ürettikleri el dokumalarını satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyor hem de sanatı yeni nesle öğretiyor.

Kooperatif Başkanı Yasemin Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ Halk Eğitim Merkezinin desteğiyle Karacakılavuz'da el dokuması kursu açıldığını söyledi. Kursa katılarak kendilerini geliştirdiklerini ve ürettikleri ürünleri satmak ve sanatı geleceğe taşımak için 2006'da kooperatif kurduklarını dile getiren Karakaya, şöyle konuştu:

"Kooperatif sayesinde, dokuma atölyelerimizi daha da geliştirdik. Atölyelerimizde kalın dokuma ince dokuma işlemleri yapılıyor. Kilim, seccade ve heybelerimiz var. Arkadaşlarımızla, günümüzün nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Sadece Trakya'da, burada dokumalarımız var. Biz de bunları yaşatmak için kooperatif kurduk. Kooperatifimize üye 25 kadınla kültürel mirasımızı yaşatmak, Türkiye'ye ve yurt dışına duyurmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz."

Karakaya, el dokumasının yanı sıra geleneksel köy lezzetlerinden de üreterek kooperatif çatısı altında satışa sunduklarını vurguladı. Turşu, tarhana, kesme, kuskus, mangır, bulama gibi ürünler ürettiklerini aktaran Karakaya, "Burada para kazanarak ev ekonomisine katkı sağladığımız için çok mutluyuz" diye konuştu.

"Daha fazla ilgi görüyor"

Dokuma kursu öğretmeni Fatma Çaylalı da, Karacakılavuz el dokumalarının kendilerine ninelerinden miras kaldığını ve bu kültüre sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Büyüklerinin Bulgaristan'dan göç ettiğinde bu el dokuma sanatını da beraberlerinde Türkiye'ye getirdiklerini ifade eden Çaylalı, "Biz de onlara olan saygımızdan sanatı yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Kurdukları kooperatifle, Karacakılavuz el dokumalarının yaygınlaştığını ve daha fazla ilgi gördüğünü belirten Çaylalı, şöyle konuştu:

"Kooperatifimiz kurulmadan önce 5 tezgahımız vardı. Şimdi bu sayı 17'ye ulaştı. Tabii ki daha çok kadın faydalandı, daha çok kadına iş imkanı oldu. Bayanlara günlük ücret ödendi. İp alabildik, daha iyi üretip, daha iyi satabildik. Tezgahlarımız yeni olduğu için daha iyi ürünler ortaya çıktı. Çok memnunuz."

Çaylalı, Karacakılavuz el dokumaları için Türk Patent Enstitüsü'nden marka tescil belgesi aldıklarını sözlerine ekledi. - Tekirdağ

Kaynak: AA / Yerel

Karacakılavuz Süleymanpaşa Karakaya Tekirdağ Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

emin darıcıemindarici@gmail.com:

Sayın Yetkililerin sözkonusu benzer yerel ürünlerin ithal ürün satan dükkanlarda bulundurulma zorunluluğu getirmesi dileğiyle başarılar dilerim. Emin Darıcı

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title