Haberler

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı sergi açılışına katıldı -

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkiye'de 2002 yılında elde ettikleri turizm gelirinin 11,9 milyar dolar iken, 2013 yılında 32,3 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Türkiye'de 2002 yılında elde ettikleri turizm gelirinin 11,9 milyar dolar iken, 2013 yılında 32,3 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Arıcı, Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, daha önce deniz, güneş ve kum turizminin ön planda tutulmasından dolayı turizm sezonunun bunlara endekslendiğini belirtti.

Bakanlık ve turizm profesyonellerinin gayretleriyle turizmi tüm yurda ve tüm yıla yayma konusunda önemli başarılar elde ettiklerini kaydeden Arıcı, son 10 yılda Türkiye'nin turizmin önemini daha fazla kavradığını ve bu alanda dünyada önemli bir konuma geldiğini ifade etti.

- 39 milyon turist geldi

Türkiye'yi 2002 yılında ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısının 13 milyon 300 bin civarındayken, 2013 yılında bu rakamın yaklaşık 39 miyon 200 bine ulaştığını bildiren Arıcı, dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında 2002 yılında 17. sırada bulunan Türkiye'nin son yıllarda büyük bir hamle yaparak 6. sıraya yükseldiğine vurgu yaptı.

Arıcı, "Ülkemizde 2002 yılında elde ettiğimiz turizm geliri 11,9 milyar dolar iken, 2013 yılında 32,3 milyar dolara yükselmiştir" dedi.

Diyarbakır'a gelen turist sayısını ve turizm işletmelerini rakamsal olarak değerlendiren Arıcı, şunları söyledi:

"Bu rakamlar tabiki Diyarbakırımız için yeterli değildir. Bunları sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve kamuyla hem ülke içi hem de ülke dışından gelen kişi sayısını artırmak bizim ortak çabamız olmalıdır. Türkiye genelinde yakaladığımız başarıyı bu bölgelerde de daha yukarılara doğru çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle yüksek gelir gruplarına hitap eden kültür turizmi gibi alanlara odaklanarak bölgenin bu alandaki rekabet üstünlüğünü etkin bir şekilde kullanmak istiyoruz."

- Çözüm sürecinin turizme etkisi

Vali Mustafa Cahit Kıraç da Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında özenle üzerinde durması gereken alanlardan birinin turizm olması gerektiğine dikkati çekti.

Diyarbakır'ın gelen turist sayısında halen istenilen düzeye gelemediğini aktaran Kıraç, "Özellikle çözüm sürecinin getirdiği huzur ve barış iklimi sayesinde geçtiğimiz yıl ilimize gelen turist sayılarında çok ciddi artışlar yaşandı. Yabancı turist sayısı yüzde 100 artarken yerli turist sayımız da yüzde 25 civarında artış gösterdi" şeklinde konuştu.

Kentin güvenlik eksenli oluşan yanlış imajını ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Kıraç, kent için yeni bir imaj çalışması yaptıklarını, kenti "görmeden dönülemeyecek yer" olarak hafızalara kazımayı amaçladıklarını dile getirdi.

Tarihi İçkale'de yürütülen çalışmalarda sona gelindiğini bildiren Kıraç, ülkenin en önemli turizm merkezlerinden biri olacak olan İçkale'ye önümüzdeki yıldan itibaren ziyaretçi kabul ederek, açılışını gerçekleştireceklerini anlattı.

- Diyarbakır Surları için belgesel film

Bugüne kadar 12 bilimsel değerlere sahip prestij kitap çalışması yaptıklarını, 3 kitap çalışmasının da tamamlanma aşamasında olduğunu söyleyen Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyarbakır'ı ülkemize ve tüm dünyaya tanıtmak amacıyla çok önemli bir çalışmanın başlangıcını yaptık. TRT ile işbirliği yaparak, Diyarbakır Surlarının anlatıldığı bir belgesel film ile şehrimizin inanç tarihinin anlatılacağı ikinci bir belgeselin çekimine önümüzdeki ay başlayacağız. Bu 2 büyük prodüksiyon, farklı dillerde hazırlanacak. İlimizin bu anlamdaki zenginliğini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz."

Arıcı ve Vali Kıraç, daha sonra şiirin resmedilişiyle ilgili açılan "Rengin Şiir Sergisini" gezdi. Arıcı ve Kıraç, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde "Türkiye Sanatı Etkinlik Grubu ve El Sanatları Sergisi"nin de açılışını yaptı.

Vali Kıraç'a ebru sanatıyla yapılan kendi isminin yazıldığı tablo hediye edildi.

-vali kıraç

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Cahit Kıraç Dicle Üniversitesi Abdurrahman Arıcı Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title