Haberler

Yahudi Soykırımından Kurtulan Piyanist Herz-Sommer, Hayata Veda Etti

Herz Sommer, eşini ve annesini toplama kamplarında yitirmişti.

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudilere uyguladığı soykırımdan kurtulmayı başaran en yaşlı kişi olarak tanınan Alice Herz-Sommer'in 110 yaşında öldüğü bildirildi.

Torunu Ariel Sommer, bir süredir rahatsız olan Herz-Sommer'in Londra'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Prag'da 26 Kasım 1903'te doğan Herz-Sommer, 5 yaşında piyano çalmayı öğrenmiş ve konser piyanisti olmak için eğitim almıştı.

Herz-Sommer, eşi ve 6 yaşındaki oğlu Stephan ile 1943'te Prag'tan Terezin'deki Nazi Toplama Kampı'na gönderilmişti. Kendisi gibi müzisyen olan eşi Leopold Sommer'i ve 73 yaşındaki annesini Auschwitz'de kaybeden Herz-Sommer, Mayıs 1945'te Terezin Toplama Kampı'na giren Sovyet askerleri tarafından kurtarılmıştı.

Naziler tarafından Terezin Toplama Kampı'na gönderilen 140 bin Yahudi'den sadece 20 bini hayatta kalmıştı.

Kurtulduktan sonra ikiz kızkardeşi ve oğlu ile İsrail'e taşınan Herz-Sommer, "A Century of Wisdom: Lessons from the Life of Alice Herz-Sommer, the World's Oldest Living Holocaust Survivor" adlı biyografisini yazan Caroline Stoessing'e Terezin Kampı'ndaki günlerini anlatırken "Gardiyanlar, kimi zaman konser vermemize izin verirlerdi. Piyano çaldığım günler, nerede olduğumu unuturdum. Müzik, gıdamızdı. Hayatta kalmamıza müzik yardım etti" demişti.

1986 yılına kadar Kudüs Konservatuarı'nda çalışan, daha sonra Londra'ya taşınan Herz-Sommer'in çello sanatçısı oğlu Stephan, 2001'de yaşamını yitirmişti.

Oscar'a aday

Müziğe ve oğluna duyduğu sevgi sayesinde hayatta kalmayı başaran Herz-Sommer'in öyküsü, Oscar ödüllü yönetmen Malcolm Clarke tarafından belgesel olarak çekilmişti.

Frederic Bohbot'un yapımcılığını üstlendiği "The Lady in Number 6: Music Saved My Life" filmi, bu yıl "En İyi Kısa Belgesel" alanında Oscar adayları arasında yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Piyanist Londra Ariel Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title