Haberler

Turçev'den Anlamlı Ziyaret

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulus'taki Zafer Anıtı'nın Sarıya Boyanmasının Kötü Niyetli Olmadığını Söyledi. Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği'ni (Turçev) Makamında Kabul Eden Günay, Kültür, Turizm ve Çevre Konularındaki Eksikliklere Dikkat Çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulus’taki Zafer Anıtı’nın sarıya boyanmasının kötü niyetli olmadığını söyledi. Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği’ni (TURÇEV) makamında kabul eden Günay, kültür, turizm ve çevre konularındaki eksikliklere dikkat çekti.

TURÇEV yönetim kurulu, önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı ziyaret etti. Geçtiğimiz ay yönetime gelen Deniz Gürel başkanlığındaki heyet, yeni projelerini Bakan Günay ile paylaştı.

Dernek yönetimi, Ankara’daki sorunlara dikkat çekerken çevre ve kent muhabirlerinin rolünün öneminin de altını çizdi. Dernek olarak 2010 yılı içinde Ankara içi kimi projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Genel Başkan Deniz Gürel ve Genel Sekreter Erkan Tan, “Elimizden geleni seve seve yaparız. Maddi ve manevi arkanızdayım” sözleriyle Bakan Günay’dan tam destek aldı. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede kent sorunlarına da değinildi. Özellikle Ulus bölgesinde çeşitli çalışmalar yapılsa da eksikliklerin hala çok fazla olduğunu söyleyen Günay, Ulus’taki anıtın sarıya boyanmasıyla ilgili de açıklamalar yaptı.

Heykelin tozunu hızla almışlar!

Bunun bir hata olmadığını, içinde bir anlam aramamak gerektiğini söyleyen Ertuğrul Günay, konunun Anıtlar Kurulu tarafından incelendiğinin altını çizdi. Günay heykelle ilgili şunları söyledi:

“Orada bir yanlışlık oldu. Kötü niyet yok. Her yıl Cumhuriyet Bayramı Kızılay’da kutlanıyor. Bir Cumhuriyet Bayramı’nda işim dolayısıyla Ulus’a gelmem gerekti. Kızılay’da inanılmaz bir bayrak şöleni var, Ulus’ta her yer kapkaranlık. İçimde bir hüzün oluştu. Cumhuriyet Kızılay’da kurulmadı. Cumhuriyet kurulurken Kızılay bataklıktı. Ulus’tur Cumhuriyet’in doğuşu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Ulus Meydanı’na çeki düzen verilmesini istedim. Onlar da bir yerlere söylemişler. Bazen bizim evde de oluyor. Temizlik büyük bir gayrete dönüşünce, çok özendiğim şey kitaplıkta kırılıveriyor. Çünkü hızla toz almışlar. Hızla toz alınca canınız gibi korunan bir şey bir yerinden kırılıveriyor.”

29 Ekim’e  tören isteği

Heykelle ilgili çalışmaların henüz tamamlanmadığına da dikkat çeken Günay, 29 Ekim’de coşkulu bir etkinlik yapılmasını istediğini de söyledi:

“Ben daha ilk başta ‘Bu heykel ne gelişigüzel boyanır, ne de gelişigüzel temizlenir, bunun uzmanları var. Uzmanları lütfen çağırın onlarla çalışın’ demiştim. Biz benzer bir şeyi Etnoğrafya Müzesi önündeki heykelde yaşadık. Çok bakımsızdı. Oraya ciddi restorayon kurulu getirdik. Aynı ekibi bulun, aynı şekilde restore edin, değil mi ama?”

Günay, heykelin 29 Ekim’e yetişmesi konusunda da Büyükşehir Belediyesi’ne de mesaj göndererek, “Şimdi Zafer Anıtı’nı Cumhuriyet Bayramı’na kadar aslına uygun hale getirecekler” ifadesini kullandı.

Hayalim dünya çapında bir müze

ÖTE yandan, Türkiye’nin, arkeoloji açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Kültür ve Turizm Bakanı Günay, şöyle devam etti:

“İstanbul’daki arkeoloji müzesi hariç diğer arkeoloji müzeleri sıradan yapılar. Ankara’da güzel bir müzemiz var ama sonuçta müze olarak yapılmış bir yer değil, bedesten. Şık bir etnografya müzesi, bir döneme has Hitit müzesi olabilir ama bütün Anadolu uygarlıklarını içine alabilecek bir mekan değil. Onun için Ankara’da, Cumhuriyetin yüzüncü yılına giderken Anadolu uygarlıklarının tüm güzelliklerini sergileyebileceğimiz bir müze hayali kurduk ve bu doğrultuda çalışıyoruz.”

Ankara epey gerilerde

BAKAN Günay TURÇEV’in ziyaretinde, Ankara’nın ufuksuz yönetimlerin elinde ziyan olmuş, talihsiz bir kent olduğunu belirterek, bakanlık olarak, Ankara’nın yaşanabilir ve estetik kent olması doğrultusunda çaba gösterdikleri ifade etti.

“Zararın bir yerinden dönmeye çalıştıklarını” dile getiren Ertuğrul Günay, “Ankara’da yaşıyorum. Ne kadar seviyorsunuz derseniz, sırada epey geriye gidebilir ama yaşadığım yer iyi olsun istiyorum. Bunun için bakanlık binasından başlayarak, arkasındaki sekiz katlı kuleyi, yanındaki dükkanları temizledik. Hava Kuvvetlerinin çatı katını temizliyoruz. Ulus’ta uğraştığımız yerler var. Hacı Bayram’da Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Altındağ Belediyesi Hamamönü’nde hepimizin sevgiyle karşılayacağı çalışmalar yapıyor. Bir bilinç uyandı” dedi.

AKM Atatürk’e saygısızlık

GÜNAY, müze konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra başka kurumların da söz sahibi olduğunu anımsatarak, “Bazı yapıları tabulaştırıcı, fetişleştirici tutumlar da var. Şu anda ciddi kulanım özelliği olmayan bir yapıya Atatürk Kültür Merkezi ismini koymuşlar. Öyle bir yapıya Atatürk’ün adını koymak Atatürk’e saygısızlıktır. Burada bir meslek şovenizmi ortaya çıkıyor. Bunlardan kendimizi kurtarmamız lazım’’ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title