Haberler

Simya Galeri Seminer Programı Kasım 2010

Güncelleme:

Seminerler Mayıs , Takı Atölyesi Haziran Sonuna Kadar Sürecektir.

1,8,22,29 Kasım günleri 14.00 - 16.00 arasında Emine Ayhan'ın yöneteceği Göğe Bakma Durağı Metin ve Yorum semineri.

Turgut Uyar'ın Göğe Bakma Durağı şiiri hem taşıdığı haletiruhiye, hem de metin fikri açısından telkin edici sayılabilecek çağrışımlarıyla bu seminerin gerek ruhuna, gerekse genel izleğine esin veriyor. Uyar'ın dediği gibi, bütün karmaşasıyla orada duran gündelik dünyaya "pencerelerimizi kapatacak" ve ufkunu göğe bakarak, yani dünyanın gündeliğine belli bir mesafe alarak belirlemeye çalışan yazarların üretici edimine, yani "yazı" edimine odaklanacağız.

Metinleri sadece birer okur olarak, "okuma" ediminden hareketle değerlendirmekle kalmayıp, onların da üretildiğini göz önünde tutarak "yazı" kurumunun, "metin" ve "yazarlık" kavramlarının geçirdiği değişimler üzerinde duracağız. Bütün edebi türlere yer vermeye çalıştığımız seminerde ele alacağımız modern ve modern sonrası yazarların kendi yazma süreçlerine ve yazarlık statülerine ilişkin farkındalığının metinlerin kuruluş biçimine nasıl yansıdığına bakacağız.

Bu çerçevede bize izlek oluşturacak kavramlardan bazıları şunlar: benlik, anlatı, bütünlük, bellek, eser, metin, dünya, yazar, (yazının ve yazarın) otoritesi, mimesis (metin-dünya ilişkisi), zamansallık (zamanın düzenlenişi), yazının mekânsallığı, imge, imgenin dağılışı, metinlerarasılık, vs. Kısacası metinleri bir de yazarlar açısından, onların engeller ve müşküllerle dolu yazı serüvenleri açısından görmeye, okumaya davet ediyoruz ilgilenenleri….

Ahmet Hamdi Tanpınar, "Abdullah Efendi'nin Rüyaları" (1943), Hikâyeler, Dergâh Yay.

SANAT FELSEFESİ (Akşam Semineri)

EMRE ZEYTİNOĞLU

1,8,22,29 Kasım Pazartesi günleri günleri Saat 18.30-20-30 arasında Emre Zeytinoğlu'nun yöneteceği seminerlerin konuları;

18. yüzyıl Batı Aydınlanması'ndan itibaren tartışmaya açılan "birey" ve "toplum" tasavvurları ile sanat arasında kurulmuş "sürekli ilişki" ; Sanatın, özellikle siyaset ve ideolojiler ile kurulan ilişkisi, modernizm ve modernizm-sonrası süreçlerde ele alınacaktır.

19. Yüzyıl filozofları bağlamında estetik tanımları

Yukarda sıralanan konu başlıkları, tüm dönem boyunca birbirleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Bu süreçte öte yandan, estetiğin ilişki kurduğu farklı disiplinler de konu edilecek, böylece sanat ve toplumsal dinamikler arasındaki bağlantı, açık bir biçimde ortaya konulacaktır.

Gerektiğinde görseller kullanılacak, kimi sanatçılar ve yapıtları üzerinde yorumlara yer verilecektir.

Osmanlı Sanatı Ve Kültürü

Doç.Tarkan Okçuoğlu

2,9,23,30 Kasım Salı günleri saat 11.00-13.00 arasında gerçekleşecek seminerde Osmanlı sanatı, kültürü ve mimarisi anlatılacak.

Osmanlı Sarayları :Osmanlı döneminde İstanbul'da inşa edilen saraylar mimari tasarım, kent ile ilişkileri, toplumsal yaşama katkıları, anlam, ikonografi ve törenler kapsamında incelenecektir.

*İstanbul'da saray ve köşkler: 1453-1728. Eski Saray (Saray-ı Atik). Topkapı Sarayı (Yeni Saray /Saray-ı Cedid)

Topkapı Sarayı Harem Bölümü: Çinili Köşk, İncili Köşk, Yalı Köşkü, Sepetçiler Kasrı, Üsküdar Sarayı.

Karşılaştırmalı Edebiyat Seminerleri

Asuman Kafaoğlu Büke

2,9,23,30 Kasım günlerinde, 18:30-20:30 arasında Asuman Kafaoğlu-Büke'nin yöneteceği KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Seminerlerinde, Latin Amerika edebiyatı temel alınarak, sinema, müzik ve plastik sanatlara bakılacak

9 Kasım, Mario Vargas llosa, Üvey anneye övgü.

Takı Atölyesi , Heykelin Öyküsü, "Takılabilir Heykeller"

Sabrina Fresko

Çarşamba veya Cumartesi günleri 10:30 – 13:30 arasında

2010 - 2011 Yılında takı atölyesinde Sabrina Fresko antik heykelden çağdaş heykele, heykel tarihi, heykelden takıya geçiş konulu bir atölye çalışması gerçekleştirecektir.

Modern takının çağdaş sanatın paralelinde konu ve duruş sergilemesi takı tasarımının önüne sonsuz bir açılım getirmiştir. Simya takı atölyesinde bu açılımın izinde şimdiye kadar kimsenin gerçekleştirmediği özgün takılara imza atacağız. Takı teknikleri tasarımın gerektirdiği zaman ve ölçüde uygulanacaktır.

Müziği Yaratanlar , Klasik Müzik

Aydın Büke

3,10,24 Kasım Çarşamba günleri saat 15.00-17.00 arasında ,İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası üyesi ve müzik yazarı Aydın BÜKE, Ortaköy Simya Galeri'de, "Müziği Yaratanlar" başlığı altında, Ekim 2010'dan itibaren yeni bir seminer dizine başlayacaktır.

Çarşamba günleri saat 15.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek seminerlerde müzik tarihinde iz bırakan besteciler, onların yapıtları ve temel müzik formlarının gelişimi, dönemin tarihsel, kültürel ve sanatsal olaylarıyla bağlantılı olarak incelenecek, müziğin yüzyıllar içinde toplumsal yaşamdaki rolü irdelenecektir.

Seminerler boyunca işlenen konular olabildiğince zengin görsel ve işitsel kaynaklarla desteklenecektir, müzik tarihinin en tanınmış bestecileri ve onların en bilinen yapıtlarının daha az bilinen yönleri üzerinde durulacağı gibi, bu büyük bestecilerin gölgesinde kalmış yaratıcıların yaşam öyküleri de incelenecek. Ayrıca konçerto, sonat, senfoni, opera ve füg gibi sık sık karşılaştığımız müzik biçimlerinin tarihsel gelişimi, farklı bestecilerin aynı konuyu ele alış biçimleri, çalgıların gelişimi gibi konular detaylı olarak ele alınacak.

Sinema Tarihinde 'Farklı' Bir Gezinti

Murat Erşahin

4,11,25Kasım Perşembe günleri 14:00 - 16:00 arasında tarafından gerçekleştirilecek olan seminerlerde sinema tarihine yön veren temel taşı olan filimler tarihsel, siyasi ve sanatsal perspektif içinde ele alınarak film çözümlemesi yapılacak. Bu yolla bir filmin, sanatsal yapımının toplum ve tarihle ilişkisi, yönetmenlerin kişiliği ve sanat üzerinde ayrıntılı durularak irdelenecek.

Sinema tarihine yön veren usta yönetmenlerin yaşamları ve sanatları, sinemaya katkıları onların başyapıtları izlenip okunarak tanıtılacak.

Certified Copy Yön:Abbas Kiarostami, Oyn:Juliette Binoche. 2010 . Bu hafta özel olarak Film saat 13.00'da başlayacak. Herkesi bekliyoruz sanat ve kopya üzerine müthiş tartışmalar yaşayacağız.

Cazın Farkına Ve Tadına Varmak

Seda Binbaşgil

6,13,27 Kasım Cumartesi günleri 15:30 – 17:30 arasında Seda Binbaşgil'in yöneteceği seminerde Caz tarihi ve akımları incelenecek, müzikler dinlenecek.

"Cazın Farkına ve Tadına Varmak" Semineri, 2010 Kış döneminde İngiltere'de caz müziğinin temsilcilerini ve gelişimini, dünyaya etkisini konu alacak , Mayıs sonuna kadar Orta ve Güney Avrupa, İskandinavya, Balkanlar ve Rusya üzerinden Avrupa turunu tamamlamış olacak.

Seminerlerde bu bölgelerdeki caz müziği ve kayda değer temsilcileri çeşitli işitsel ve görsel kaynaklar aracılığı ile ele alınırken, cazın bu ülkelerdeki tarihi de yeri geldikçe filmler ve kitaplarla desteklenerek sosyal, politik ve kültürel açılardan da incelenecek.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title