Haberler

700 yıllık Mihalgazi'nin kılıcı, Osmanlı'dan günümüze gelen en eski tarihi eser olarak biliniyor

Güncelleme:

Bugüne kadar Osmanlı'ya ait en eski eserin Orhan Gazi'nin miğferi olduğu düşünülüyordu. Ancak MSB tarafından yapılan incelemede Mihalgazi'ye ait 700 yıllık bir kılıç bulundu. Kılıçla ilgili bilgi veren uzman, "Kılıç tarihimiz için çok önemli. Mihalgazi aslında Bizans tekfuru ve esir düşünce kahramanlığı nedeniyle Osman Gazi tarafından affediliyor ve ardından Abdullah adını alıyor" ifadelerinde bulundu.

Osmanlı Devleti'ne ait en eski eser olarak Orhan Gazi'nin miğferi bilinirken, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan envanter güncelleme çalışmalarıyla Mihalgazi'ye ait kılıç, Osmanlı Devleti'ne ait en eski eser olarak kayıt altına alındı. Yaklaşık 700 yıllık olduğu belirtilen kılıç, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda sergileniyor.

55 BİNE YAKIN OBJE VAR

55 bine yakın objenin bulunduğu müzede Türk tarihine ait birçok eser yer alıyor. Harbiye Askeri Müze Müdürü Albay Ömer Faruk Arslan da müze ve Mihalgazi'ye ait 700 yıllık kılıç hakkında bilgi verdi. Öte yandan pandemi döneminde ziyaretçilere kapalı olan alan, müzenin internet sitesi üzerinden sanal ortamda da gezilebiliyor.

700 yıllık Mihalgazi'nin kılıcı, Osmanlı'dan günümüze gelen en eski tarihi eser olarak biliniyor

"BİRBİRİNDEN DEĞERLİ PEK ÇOK ESERİMİZ VAR"

Osmanlı Devleti'ne ait bilinen en eski eser olarak kayıtlara geçen kılıçla ilgili bilgi veren Harbiye Askeri Müze Müdürü Albay Ömer Faruk Arslan, "Askeri müzede yaklaşık 55 bine yakın obje bulunmakta. Sürekli olarak kendimizi güncelliyoruz. Osmanlı Devleti'ne ait en eski eser olarak kayıtlara geçen Köse Mihal diğer adıyla Abdullah Mihalgazi'ye ait kılıç olarak envanter kayıtlarımıza girmiş durumda. En eski Orhan Gazi'ye ait miğferdi, ancak yaptığımız envanter güncelleme çalışmaları sırasında bir kılıç tespit ettik. Bu kılıç Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan ve bütün akınlara katılan Köse Mihal, daha sonra da Müslümanlığı seçen Mihalgazi'ye ait olan kılıç olarak kayıtlara geçti. Bizans tekfuru kendisi, daha sonra Müslümanlığı seçiyor. Çok ilginçtir ki Osman Gazi'nin tüm akınlarına seferlerine vefat edene kadar devam ediyor. Bu yüzden bu kılıç çok önem arz etmektedir Osmanlı tarihi açısından bizim için. Yaklaşık 700 yıllık bir kılıçla karşı karşıyayız. Birbirinden değerli o kadar çok eserimiz var ki, İstanbul'un fethi sırasında Haliç'e gerilen zincir, Orhan Gazi'nin miğferi, Yavuz Sultan Selim'in kılıcı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kılıcı daha niceleri askeri müzemizde ziyaretçilerle buluşuyor" dedi.

700 yıllık Mihalgazi'nin kılıcı, Osmanlı'dan günümüze gelen en eski tarihi eser olarak biliniyor

"HER KEŞİF BİZİ HEYECANLANDIRIYOR"

Müzede bulunan eserlerle ilgili bilgi veren Arslan, "O kadar büyük bir tarihi mirasa, geçmişe sahibiz ki her yeni eser bizi bir kez daha heyecanlandırıyor. Tespitlerimizi yaparken büyük bir heyecan duyuyoruz. Çünkü bu eserleri Türk milletine sunmaktan gurur duyuyoruz. Çanakkale ile ilgili de müzemizde eserler mevcut. Özellikle kara ve deniz savaşlarıyla ilgili, Hüseyin Avni Bey'in kanlı üniforması, deniz muharebelerindeki İngiliz ve Fransızlara ait gemi bandıraları müzemizde ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor. 1389 yılındaki Kosova Meydan Muharebesi'nde kullanılan sancak askeri müzemizde. Bizans'a ait eserlerimiz mevcut, Bizans'a ait bir bandıra, kılıcımız bunlar da yer almakta. Bir sanal müzemiz var, bütün ziyaretçilerimiz bu pandemi döneminde ziyarete kapalı olduğu dönemde isterlerse müzemizi sanal ortamda çok rahat bir şekilde ziyaret edebilirler. Kılıç dövme demirden yapılmış yaklaşık 1 kilo 100 gram ağırlığında bir kılıçla karşılaştık. Üzerinde bir küçük ayrıntıyı yakalamaya çalıştık ama baya eski olduğu için onu çözümlemede zorlandık. Kılıcın tipolojik yapısına baktığımızda Osmanlı yapısı o döneme ait bit kılıç olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.

ÖNCEDEN BİZANS TEKFURUYDU

Bizans İmparatorluğu'nun Harmankaya Tekfurluğunu yürüten önceki adı Mikhael Kosses olan Mihalgazi'nin Osman Gazi'ye bağlı Eskişehir Beyi ile yaptığı savaşta esir düşmesi sonrası yiğitliği ve kahramanlığı sebebiyle Osman Gazi tarafından affedildiği ifade ediliyor. Yıllar içinde Osman Gazi ile dostluk kurarak Müslüman olup 'Abdullah' adını alan Mihalgazi, Osmanlı Devleti'nin ilk yıllardaki ilerleme ve gelişiminde önemli katkıları olduğu belirtiliyor.

700 yıllık Mihalgazi'nin kılıcı, Osmanlı'dan günümüze gelen en eski tarihi eser olarak biliniyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Harbiye Askeri Müze Osmanlı Devleti Osman Gazi Haberler

500

Yorumlar (16)

....:

sen ne güzel bir ülkeymişsin osmanlı seni eleştiren sevmiyen çapsızlara bakıyorumda pehhhh

34
7
yanıtYanıtla
OGUZ:

IÇ ANADOLUDA BIR TARLA VERMISLER SONRA YÜRÜ GARIBAN OGUZUM 3 KITADA SAVAS VAR BIRINDEN GEL ÖLMEDIYSE DIGERINE GIT TARLASINI SÜRMEK NASIP OLMAMIS, ETNIK TEBALARI YAN GEL YAT TICARET PARA SANAT ILIM KARIYER . . . ANLAYANA . . .

yanıt11
yanıt6
türk:

Oguz kardeş ağzına sağlık.

yanıt2
yanıt0
OMSAN:

ALLAH MEKANLARINI CENNET ETSİN. TÜRKİYE GİBİ BİR ÜLKEYİ BİZLERE EMANET ETMİŞLER . . .

17
3
yanıtYanıtla
Garip:

Kendi tarihimizi bilsek ne kadar büyük ve güçlü olduğumuzu anlayacağız

12
2
yanıtYanıtla
DİYOJEN:

Bilsen ne olacak sen günümüze bak geçmiş gelecegin aynasıdır enflasyona bak dünyanın en yüksek enflasyonuna sahipsin rezalet gelir dağılımında sıfırsın hangi tarihten bahsediyorsun olmayan

yanıt1
yanıt0
Argentina:

Ya he he..çok güçlüyüz hemde acayip şekilde güçlüyüz. ..hangi tarihten bahsediyorsun işgalci osmanlı tarihi mi? O kadar güçlüydü ki, darmadagın oldu..borç batağında yüzüyordu en son...

yanıt0
yanıt5
ADAM:

Haliçe gerilen zincir o kadar inemiymiş resimlerde filan devasa bir zincir olarak tesvir edildiğinden şaşırdım şahi topunu yapan demirciler o zinciri kesecek alet yapamamışlarmı

1
12
yanıtYanıtla
adam gibi adam:

Dövme çelik o tahta gemiler koparamaz onu kıyaslama yapıyorsan herşeyi kıyasla ayrıca tek bir parça alınmış bunun gibi kaç zincir gerilmiştir boğaza biliyormusun

yanıt1
yanıt0
Ercan YILDIRIM:

o zaman dalgıç elbisesi veya oksijen tüpü yok arkadaşım. ayrıca suyun içinde sen zinciri bulana kadar kale surlarından oklarla av olursun. o zincirler gemilerin geçişini yavaşlattığında gemiler toplarla daha kolay av olur diye düşünüyorum.

9
3
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title