Haberler

Ormanların "Hızarlı" Sevinç'i

Orman işçisi Sevinç Şahin, elindeki motorlu testereyle "Elinin hamuruyla erkek işine karışmak" deyimindeki gibi sadece kadınların değil, bir çok erkeğin de üstesinden gelemeyeceği işler yapıyor.

AHMET BAYRAM - Orman işçisi Sevinç Şahin, elindeki motorlu testereyle "Elinin hamuruyla erkek işine karışmak" deyimindeki gibi sadece kadınların değil, bir çok erkeğin de üstesinden gelemeyeceği işler yapıyor. Dedesi, babası, eşi gibi ciddi kas gücü gerektiren orman işçiliğini yapan 25 yaşındaki Şahin, eşiyle birlikte ormanda kurdukları, elektriği ve suyu olmayan barakada yaşıyor, ev işlerinin yanında, motorlu testeresiyle ağaç kesiyor, traktör kullanıyor, onlarca kilodaki tomrukları kaldırıyor.

Eşi Orhan'la birlikte ilden ile, ormandan ormana gezen Sevinç Şahin, rızkının peşinde İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı mahallesinde ağustos ayında ormanlık alanda yanan ağaçları keserek, hem yanan alanın yeniden canlanmasına hem de Türkiye'nin lif yonga ve kağıtlık odun hammaddesi ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyor.

AA ekibi Sevinç ve Orhan Şahin çiftinin bir gününe tanıklık etti. Günün ilk ışıklarıyla uyanan Sevinç Şahin, barakanın önünde daha önceden topladığı odunlarla sobayı yakıyor, önceki günden yıkadığı ve kurumaya bıraktığı iş kıyafetlerini aldıktan sonra kahvaltıyı hazırlıyor. Yeni evli çift, kahvaltının ardından motorlu testerelerini, yakıtlarını ve diğer el aletlerini traktöre yükleyip kesim yapacakları alanın yolunu tutuyor.

Ormana ulaştıklarında hemen işe başlıyorlar. Motorlu testereyi eline alan Sevinç, onlarca metrelerdeki kızılçamları birer birer deviriyor, buduyor ve daha sonra kendilerinden istenilen ölçülerde parçalara ayırıyor. Ardından odunları traktöre yükleyerek yol kenarında "ster" dedikleri yığınları yapıyor.

İşin en önemli kısmından biri bu sterler, çünkü yaptıkları ster başına ücret alıyorlar.

Biten günün ardından "ak" gittikleri ormandan adeta "karaya bürünmüş" olarak dönen Sevinç Şahin için işler henüz bitmemiş, demlediği "yorgunluk çayının" eşine ve diğer işçilere ikram ettikten sonra banyonun ve barakanın sobasını yakıyor, yakındaki kaynaklardan taşıyarak getirdikleri suyu ısıtıyor. Şahin, temizliğini yaptıktan sonra bu sefer akşam yemeğini hazırlamaya başlıyor. Motosikletin aküsünde elde ettikleri elektrikle aydınlattıkları barakada akşam yemeklerini yiyen çift, Sevinç'in bulaşıkları yıkaması ve ertesi günün öğle yemeği ile diğer hazırlıkları yapmasının ardından dinlenmeye çekiliyor.

"Atadan orman işçisiyiz"

Kendisini orman işçisi olarak tanıtan Sevinç Şahin, dedesinin, babasının da orman işçisi olduğunu, ormanlarda motorlu testere sesiyle büyüdüğünü söyledi.

Şahin, 12 yaşından beri ormanda çalıştığını belirterek, "Orman işçiliği bizde ata mesleği, Dedelerimiz çalışırmış, zamanında babalarımız devam ettirmiş. Küçükken bizi de götürürlerdi ormana, heves ederdik. Çocukken traktörümüz yoktu, katırlarımız vardı, odun yüklerdik ve onun arkasında gidip gelirdik. Biz yalıya gitmek derdik, yalıya gidip gelirdik. Akşama kadar yürürdük katırın ardından. Sonra evlendim, eşim de aynı işi yapıyor. Evlenince daha bir başka oluyor. İş sıkıntısı, ev geçimi bizim üzerimizde oluyor." dedi.

İşi sayesinde Türkiye'nin pek çok ilini gördüğünü, farklı insanlarla tanıştığını, memleketi olan Adana'nın Karaisalı ilçesine sadece 2 kez gittiğini anlatan Sevinç Şahin, her türlü zorluğu yaşadığını, sabretmeyi, dayanıklı olmayı ve para kazanmanın ne kadar zor olduğunu öğrendiğini kaydetti.

"Yaptıklarımı duyanlar çok şaşırıyor"

Şahin, işiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Günlük ev işlerinin yemeğin temizliğin yanında ormandan ağaç kesiyorum, kesim motoru kullanıyorum, traktör kullanıyorum, odun taşıyorum. Bunları yaptığımı duyanlar şaşırıyor 'maşallah' diyor. Çoğu kadın 'bizi bunu yapamayız nasıl yapabiliyorsun' diyor. Akşama kadar ormanda çalışıyoruz, yorgun bir şekilde eve gidiyoruz. Yorgunluğumuzu bazen atmaya bile fırsat olmuyor. Dağın başındayız, iş boyunca ormanda kurduğumuz barakalarda çadırda yaşıyoruz. kurt görüyoruz, çakal görüyoruz. Bir keresinde üzerime yılan geldi. Onu da teyzemin kızı vardı yanımda o öldürdü. Barakalara, çadırlara bazen ayılar geliyor. Korkuyoruz, ayrıca kesim motoru kullanıyoruz. tehlikeli bir iş yapıyoruz. Bunun yanında ev işleriyle ilgilenmek zorundasın. Zor oluyor tabi, elektrik yok, su yok. Traktörümüz ve motorlu testeremiz her şeyimiz, elimiz ayağımız. Ormandan yorgun geliyorsun, yemeği hazırlıyoruz, su ısınacak. Bir sonraki günün yemeğini hazırlayacaksın. Çamaşırı bulaşığı var. Bizim yatmamız 12'yi buluyor."

En yakın arkadaşı "Tombik"

Sevinç Şahin, imkanların kısıtlı olunca ormanda vakit geçirmenin zorlaştığını, bu zorluğu ormanda bulduğu ve "Tombik" adını verdiği yavru köpekle aştığını aktardı. Tombik'in en yakın arkadaşı olduğunu ifade eden Şahin, ormandan yorgun döndüğünde Tombik ile ilgilenirken vaktin nasıl geçtiğini anlamadığını, yavru köpeğin bütün yorgunluğunu aldığını dile getirdi.

İlkokulu bitirdikten sonra okula devam edemediği anlatan Şahin, eğer okusaydı, çok sevdiği ve yeteneği olduğuna inandığı için "fotoğrafçılık" okumayı ve iyi bir fotoğrafçı olmak istediğini söyledi.

Anne babası ormandan ölmüş

Eşi Orhan Şahin (31) de 18 yıldır ormanlarda çalışarak, geçimini sağladığını eşi Sevinç'in en büyük yardımcısı olduğunu söyledi.

Eşiyle aynı köyde büyüdüklerini ve evlendiklerini ifade eden Orhan Şahin, motorlu testere ile traktörlerinin kendileri için çok önemli olduğunu bunlardan birinin arızalanması durumunda büyük zarar ettiklerine dikkati çekerek, "Motorlu testere bizim ekmek teknemiz. O ve traktör olmadan iş yapamayız. Bu mesleği yapmak zorundaydım. Okuma gibi bir imkanım olmadı. Annem babam öleli 27 sene oldu. Annem ve babam Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan bir orman yangınında yanarak öldü. Beni akrabalarım büyüttü." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sevinç Şahin Orhan Şahin Türkiye Ormana Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında? KORAY AYDIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Koray Aydın, nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title