Haberler

Müzayedecilikte Yeni Sistem

Beyaz Müzayede, 7 Kasım'da Sofa Hotel'de Düzenleyeceği 10. Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi'nde, Sotheby's ve Christie's Gibi Dünyanın Önde Gelen Müzayede Kuruluşlarının Uyguladığı "Tahmini Fiyat Aralığı" Sistemine Geçiyor.

Beyaz Müzayede, 7 Kasım’da Sofa Hotel’de düzenleyeceği 10. Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi’nde, Sotheby’s ve Christie’s gibi dünyanın önde gelen müzayede kuruluşlarının uyguladığı “tahmini fiyat aralığı” sistemine geçiyor.

Çağdaş Sanat’a tutkusuyla tanınan Beyaz Art Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Karadeniz’in yöneteceği 10. Beyaz Müzayede 7 Kasım’da yapılacak. Ama daha şimdiden kataloğu tartışma yarattı. 134 sanatçıya ait toplam 338 eserin satışa sunulacağı müzayedede Sotheby’s ve Christie’s gibi önemli müzayede kuruluşlarının uyguladığı mezat sistemi uygulanacak. Yani katalogda her eser için “Müzayede Başlangıç Fiyatı” yerine “tahmini fiyat aralığı” olacak ve bu, bundan sonraki tüm müzayedelerde uygulanmaya devam edecek.

Sanatçı eserini

ucuza kaptırmayacak

Aziz Karadeniz kendisine gelen eleştirilerle ilgili “Yabancı müşteri sayımız arttıkça biz de uluslararası kabul görmüş sisteme geçiş gereksinimi duyduk. ‘Tahmini fiyat aralığı’ mezat müzayedelerde katılımı artırma açısından daha etkili olmasının yanı sıra, kataloglarda minimum fiyat yerine tahmini fiyat aralığı basılması sanatçılarımızı daha mutlu edecek” diyor. Çünkü yeni sistemde her eser için artırım, tahmini fiyat aralığının ortalama yüzde 40 altından başlayacak. Eğer eser, tahmini fiyat aralığının altında satın almak isteyen bir alıcı bulursa, sanatçı eserini müzayededen çekebilecek.

Müzayedede Selim Turan’ın Soyut Kompozisyon’u 300.000 - 400.000 TL fiyat aralığından, Ferruh Başağa’nın Soyut Kompozisyon’u 280.000 - 360.000 TL fiyat aralığından, Fahrelnisa Zeid’in Midnight Conversation’ı 250.000 - 350.000 TL fiyat aralığından Ömer Uluç’un Fahişeler’i 220.000 - 300.000 TL fiyat aralığından, Burhan Doğançay’ın Boyacılar Dizisi 200.000 - 280.000 TL fiyat aralığından, Neşet Günal’ın Sorun - Sorum 7’si ise 180.000 - 240.000 TL fiyat aralığından satışa çıkacak.

ESERLER SERGİLENİYOR

7 Kasım’da Sofa Otel’de saat 13.30’da başlayacak müzayede öncesinde, 6 Kasım’a kadar yine Sofa Otel’de inceleyebileceğiniz eserlerin sahiplerinden bazıları şöyle:

Selim Turan, Mübin Orhon, Fahrelnisa Zeid, Nejad Melih Devrim, Abidin Dino, Hakkı Anlı, Zeki Faik İzer, Abidin Elderoğlu, Nurullah Berk, Fikret Mualla, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Neşet Günal, Neş’e Erdok, Mustafa Esirkuş, Nedim Günsür,  Nuri İyem, Şükriye Dikmen, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Cevat Dereli, Orhan Peker, Cihat Burak, Burhan Uygur, Avni Arbaş, Turan Erol, Adnan Varınca, Komet, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Utku Varlık, Mustafa Ata, Güngör Taner, Zekai Ormancı, Devrim Erbil, Şenol Yorozlu, İlhan Koman, Koray Ariş, Osman Dinç, Mehmet Aksoy, Balkan Naci İslimyeli, Kemal Önsoy, Bubi, Mithat Şen, Bedri Baykam, İsmet Doğan, Kezban Arca Batıbeki, Murat Morova, Ahmet Oran, Ekrem Yalçındağ.

Türkan Şoray’a Onur Ödülü

ALMANYA’da bu yıl 9’uncusu yapılan Frankfurt Türk Film Festivali, önceki akşam yapılan açılış galasıyla start aldı. Yönetmenliğini Tolga Örnek’in yaptığı “Devrim Arabaları” filminin gösterimi ile Frankfurt Cinestar Metropolis Sineması’nda başlayan festivalin açılış töreninde, Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’a “Onur Ödülü” verildi.

Sunuculuğunu Nazan Eckes’in yaptığı törende Frankfurtlu kabareci Şinasi Dikmen, Türkan Şoray için övgü dolu bir konuşma yaptı. Ardından ise Hessen Eyaleti Adalet, Uyum ve Avrupa Bakanı Jörg Uwe Hahn’dan Onur Ödülü’nü alan Türkan Şoray, yaptığı teşekkür konuşmasında, çok mutlu olduğunu ve Frankfurt’ta bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

GÜNÜN AJANDASI

Geleceğin yönetmenleri

21. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali bugün başlıyor. Kurmaca filmlerin ağırlıkta olduğu festival programının büyük bölümü ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı yapılmış kısa filmlerden oluşuyor. Yerli ve yabancı film gösterimlerinin her birinde yönetmenler de orada olacak. Filmler Fransız ve Alman Kültür Merkezleri’nde ve Pera Müzesi’nde izlenebilir. www.istanbulfilmfestival.com

Tangocular buluşuyor

TÜRKİYE’nin en kapsamlı Arjantin Tango organizasyonu 4. Uluslararası İstanbul Tango Ritual bugün Armada Otel’de başlıyor.  8 Kasım tarihine kadar devam edecek festivale, “The Tango Lesson” filminin baş dansçılarından olan Fabian Salas ve Lolo Diaz  ile  dünyanın usta ve ünlü tango dansçıları katılacak.   5 Kasım gecesi Ortaköy Princess Otel’de, 6-7 Kasım tarihlerinde de Yapı Endüstri Merkezi’nde tango geceleri düzenlenecek. www.istangoritual.org

Yıldırım Gürses şarkıları

Eller Eller, Son Mektup, Yalan Dünya, Aşkın Bahardı, Affetmem Asla Seni, Gurbet O Kadar Acıki, Gülmedi Bahtım Yine, Güller Ağlasın gibi Türk filmlerine de hayat veren şarkılarıyla tanınan Yıldırım Gürses, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek özel bir etkinlikle anılıyor.Bu akşam saat 20.00’de gerçekleşecek etkinlikte, Gürses’in şarkılarını Türk müziği sanatçısı Erdem Özgen seslendirecek.

Kenter sahnede

HALİÇ Üniversitesi’nde gerçekleşen Atatürk Haftası etkinlikleri devam ediyor. Hafta kapsamında bugün Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Müşfik Kenter tarafından sahneye konulan “Kuvay-i Milliye Destanı” saat 15.00’te başlayacak.

Büyükdere Caddesi No. 101 Mecidiyeköy.

İlhan Şeşen Bursa’da

BURSA Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen İlhan Şeşen konseri bu akşam  Uğur Mumcu sahnesinde gerçekleştirilecek. Saat 20.00’de başlayacak konserin biletleri tam 7.5, öğrenci ise 5 TL.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title