Haberler

Mustafa Şentop, Sezai Karakoç Günleri'nde edebiyatseverlerle buluştu

Güncelleme:

Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kocaeli'de düzenlenen Uluslararası Sezai Karakoç Günleri etkinliğinde edebiyatseverlerle bir araya geldi. Şentop, Karakoç'un eserlerinin önemine vurgu yaparak, büyük düşünce ve sanat adamlarının konularının daima insanlığın içinden geçtiği zaman dilimindeki buhran ve bunalımları tanımladığını belirtti.

Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Uluslararası Sezai Karakoç Günleri" etkinliğindeki özel oturumda edebiyatseverlerle bir araya geldi.

Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden şair ve mütefekkir Karakoç, vefatının 2. yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesince Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

"Bir Kültür ve Dava Adamı Sezai Karakoç" adlı oturuma katılan Şentop, milletlerin yol göstericisi büyük aydınların yaşadıkları çağda insanlığa, bilhassa kendi toplumuna, toplumun ileri gelenlerine, yönetici sınıflarına ve gelecek nesillerine seslendiğini belirterek, uyanıcı, onarıcı, inşa ve ihya edici fikir ve tutum alışları aktardığını söyledi.

Büyük düşünce ve sanat adamlarının eserlerinde konunun asla kendileri olmadığını ifade eden Şentop, bu kişilerin kendilerinin ve yaşantılarının konuk edilmesinden de hiç hoşlanmadığını kaydetti.

Şentop, onların konularının daima insanlığın içinden geçtiği zaman dilimindeki buhran ve bunalımları tanımlamak, gelecekte uygulanmak üzere bunların çözüm yol ve yöntemlerini anlatmak olduğunu dile getirerek, "Fikirleriyle tarihi toplumsal gelişmelerin akışında güçlü tesirleri olmuş büyük düşünürler, bu tesir ve etkilemeyi yaşadıkları zaman dilimi içinde değil hemen hepsi kendi ölümlerinden sonraki yüzyılda yapmışlardır. Çünkü insanlığı ve tarihin akışını değiştirecek çaptaki büyük düşünceler ilk kez ifade edildikleri günlerde çok az sayıda insan tarafından ancak anlaşılıp benimsenmiştir. Biz, bütün bu tarif etmeye çalıştığım büyük düşüncelere mahsus özellikleri fazlasıyla Sezai Karakoç'ta görüyor, abide bir şahsiyet olarak onu saygı ve hayranlıkla anıyoruz." diye konuştu.

"Türkiye Yüzyılı mahiyeti itibarıyla bir diriliş yüzyılı olacaktır"

Karakoç'un eserlerinin aydınlardan başlayarak halka halka geniş kitlelere yayılması ve benimsenmesi sürecinin henüz başlangıcında olduklarını aktaran Şentop, Karakoç'un 9 şiir kitabını bir araya getirip bütün şiirlerini, tarih sırasına göre dizip tek kitap yaptığı ve adını da karanlık devrin sona ermesinin hemen öncesi manasında "Gün Doğmadan" dediğini bildirdi.

Şentop, "Şu günlerde parlak bir gelecek hedefi olarak telaffuz ettiğimiz Türkiye Yüzyılı mahiyeti itibarıyla bir diriliş yüzyılı olacaktır inşallah." diyerek, şöyle konuştu:

"Toplumları uyarıcı, feryadı figan koparıcı büyük insanlar, bu feryatlarına kulak verilmesi yerine kendi şahıslarının konu edinilmesini istemezlerdi demiştim. Hayattayken birçok televizyon kanalı, üstat Sezai Karakoç hakkında belgesel yapmak, tanıtım filmleri çekmek için başvurup, kendisiyle de çekim yapmak istediklerinde gelenlere özetle 'Konu ben değilim. Şahsımı, hayatımı konu edinmenize beni de konu mankeni ve oyuncunuz gibi kullanmanıza izin vermeyeceğim. Ama uğrunda ömür boyu mücadele ettiğimiz davamızı, fikirlerimizi, yazılarımı, kitaplarımı, orada söylediklerimi elbette konu edinebilirsiniz. Hakkında tartışıp konuşabilirsiniz. O sizin bileceğiniz iştir.' dediği yakın arkadaş çevresince bilinen bir husustur."

Karakoç'un yazı ve eserlerinden kesitler okuyan Şentop, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Oturuma Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Veysal Tipioğlu, Sadettin Hülagü, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, siyasi parti temsilcileri ve edebiyatseverler katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Şentop Sezai Karakoç Kocaeli Etkinlikler Kültür Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title