Haberler

Kurban, Küba Yolcusu

Devlet Tiyatrosu, Kurban Oyununu Küba'da Sahnelecek. Küba Turnesi ile Dt'nın Dünya Üzerinde Oynamadığı Kıta Kalmayacak.

Devlet Tiyatrosu, Kurban oyununu Küba’da sahnelecek. Küba Turnesi ile DT’nın dünya üzerinde oynamadığı kıta kalmayacak.

ANKARA Devlet Tiyatrosu’nun ödüllü oyunu “Kurban” Devlet Tiyatroları’nda bir ilke imza atarak Küba Turnesi’ne çıkıyor. 7- 8 Kasım tarihlerinde “13. Uluslararası Havana Tiyatro Festivali”nde iki gösterim yapacak olan oyunla, Devlet Tiyatroları’nın dünya üzerinde oynamadığı kıta kalmayacak.

İnsanlık dramı

Güngör Dilmen’in yazdığı, Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği “Kurban”, 7 Kasım saat 20.30’da, 8 Kasım’da saat 17.00’de, Havana’nın en büyük salonlarından, Bertolt Brecht Kültür Merkezi’nin Tito Junco Salonu’nda sahnelenecek. Oyun, Türkçe olarak oynanacak ancak İspanyolca üst yazı da kullanılacak.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Festivaller Birim Sorumlusu Sükun Işıtan, 5. sezonunu oynayan ödüllü oyunun Devlet Tiyatroları’nda bir ilke imza atmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti: “Kurban, tam bir Anadolu Tragedyası örneği olup, kadın sorunu ekseninde bir insanlık dramını evrensel bir tema haline getirmiştir. Bu çok yönlü insan manzarası bağrında tarihin çağlarını bir arada yaşatan ve cemaat tarzında varoluş ile bireyin özgürleşmesi arasındaki geçit noktasında bulunan Anadolu toprağının çerçevesine tam olarak oturmaktadır.”

Nüzhet Erman Şiir Ödülü Şinasi Özdenoğlu’nun

11. Nüzhet Erman Şiir Ödülü’ne Şinasi Özdenoğlu değer görüldü.

Hisar şairlerinden Vali Nüzhet Erman’ın anısını yaşatmak üzere her yıl ailesi tarafından verilen şiir ödülü, bu yıl Mülkiye’nin 150. kuruluş yıl dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenecek törenle Şinasi Özdenoğlu’na verilecek.  Prof. Dr. Talat Halman, Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Mustafa Şerif Onaran ve Nüzhet Erman’ın kızı Filiz Erman Immich’den oluşan seçici kurul, “1947 yılında Mülkiye’den mezun olarak Anadolu’daki hizmet yıllarında ülke insanının gerçeğiyle bütünleşen ve Cumhuriyet’in coşkulu şairlerinden olan” Özdenoğlu’nu ödüle layık gördü. Sanatçıya ödülü, 9 Kasım Pazartesi günü Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Mülkiye’nin 150. kuruluş yıl dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenecek törenle sunulacak. (ANKA)

Bol ödüllü oyun

Kurban, 2007 İsmet Küntay Tiyatro Ödüllerinden; en iyi yapım - yönetim, en iyi kadın oyuncu (Miraç Eronat Erbil) ve en iyi erkek oyuncu (Ahmet Erkut) ödüllerini aldı. 2006- 2007 Sanat Kurumu Tiyatro Ödülleri’nden de en iyi müzik (Okay Temiz) ödülüne layık görüldü.

Antropolojinin babası Levi-Strauss öldü

FRANSIZ entelektüeli ve modern antropolojinin babası olarak kabul edilen Claude Levi-Strauss 100 yaşında hayatını kaybetti. Brüksel’de 1908’de doğan Claude Levi-Strauss, modern antropolojinin temellerini atmış ve kendinden sonraki araştırmacıları etkilemişti.

Antropoloji alanını yeniden şekillendirdiği konusunda hemfikir olunan Levi-Strauss, düşünce ve ortak davranış örnekleriyle ilgili yeni kavramları, ilkel ve modern toplumlarda özellikle mitleri ortaya çıkarmasıyla tanınıyor.

Levi-Strauss, 60 yıl süren mesleki yaşamında, “Tristes Tropiques” (1955) (Hüzünlü Dönenceler), “The Savage Mind” (1963) (Yaban Düşünce) ve “The Raw and the Cooked” (1964) (Çiğ ve Pişirilmiş) gibi antropoloji ve edebi klasiklere imza attı.

Levi-Strauss’un 1955’te yazdığı otobiyografisi “Hüzünlü Dönenceler” 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biri olarak görülüyor. 1973’te Fransa Akademisine seçilen ilk antrolopog olan Levi Strauss, 28 kasım 2008’de 100 yaşına girmişti. ? DIŞ HABERLER

GÜNÜN AJANDASI

Piyano günleri

Akbank Sanat Piyano Günleri bugün bol ödüllü piyanist Ilya Rachkovsky’nin konseriyle başlıyor. Chopin ve Rachmaninov’dan eserler seslendirilecek konserin ardından 12 Kasım’da sahne alacak sanatçı genç yaşına rağmen kariyerine önemli performanslar ve ödüller sığdıran Metol Demirelli olacak.

Eyüboğlu’nun eserleri

Bedrİ Rahmi Eyüb-oğlu, onun resimlerine bakarken “Eren anadan doğma, bizler sonradan olma” derdi. Şimdi bu usta sanatçının resimleri 20 Kasım’a kadar Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde sergileniyor. Eyüboğlu’nun 1936-1987 yılları arasında ürettiği, bir kısmı bugüne kadar hiç sergilenmemiş natürmort, peyzaj, portre ve nü çalışmalarından oluşan bir seçkiyi görebilirsiniz. Tel: 0216 418 38 06.

Bireyselleşme eleştirisi

Behİç Ak’ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu’nun yönettiği ödüllü oyun “Tek Kişilik Şehir” adlı oyun Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından Altındağ Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Teknolojinin ve bireyselleşmenin oluşturduğu tek kişilik dünyaların eleştirisini yapan oyun 7 Kasım’a kadar sürecek.

Red Kit

BATI’NIN gölgesinden hızlı silah çeken tek kovboyu Red Kit şu günlerde beyazperdede boy gösteriyor. Yönetmenliğini James Huth’un yaptığı film, geçtiğimiz ay Fransa’da gösterime girdi. Önümüzdeki aylarda da Türkiye’de gösterime girmesi bekleniyor. Yapı Kredi Yayınları bu arada Red Kit’in yeni macerası Jesse James’i okurlarıyla buluşturdu. Ünlü kovboyun her yıl 10 albümünü yayımlayan YKY, serinin tamamını 5 yıl içerisinde okurla buluşturmuş olacak. Albüm 46 sayfa, 10 TL.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title