Haberler

İsviçre tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithaf edilen eser İstanbul'da sahnelendi

Güncelleme:

İsviçre tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı onuruna ithaf edilen eser, Ankara'nın ardından İstanbul'da sanatseverlerle buluştu. İsviçreli ünlü sanatçı Francois Lindemann'ın bestelediği eser, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen 'Türkiye İsviçre Dostluk Konseri'nde yorumlandı. Eser, İsviçre ve Türkiye arasındaki dostluğu temsil ediyor.

İsviçre tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı onuruna ithaf edilen eser, Ankara'nın ardından İstanbul'da sanatseverlerle buluştu.

İsviçreli ünlü sanatçı Francois Lindemann'ın bestelediği eser, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen "Türkiye İsviçre Dostluk Konseri"nde yorumlandı. Eser, İsviçre ve Türkiye arasındaki dostluğu temsil ediyor.

Konser öncesi düzenlenen basın toplantısına katılan İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, bu yıl hem kutlamaların hem de acıların yılı olduğunu belirterek, Cumhuriyet'in 100. yılını ve Lozan Anlaşması'nın 100. yılını kutlamak istediklerini dile getirdi. Eserin Lindemann'a sipariş edilmesinin çok doğal olduğunu kaydeden Ruch, sanatçının İstanbul ve Lozan'da yaşamını sürdürdüğüne dikkati çekti.

Ünlü müzisyen Lindemann ise müziği hem müzisyenler hem de dinleyiciler için yaptığını anlatarak, konserde İsviçreli ve Türk müzisyenlerin bir arada sahne alacağını vurguladı.

Okay Temiz'i 3 yıldır tanıdığını söyleyen Lindemann, farklı fikirlerin farklı müzikleri de bir araya getirdiğini, sonucunda ortaya güzel eserler çıktığını aktararak, farklı insanlarla bir araya gelmenin çok güzel olduğunu ifade etti.

Lindemann, bir soru üzerine, Gazze'de yaşananlardan kendisinin de etkilendiğini vurgulayarak, Gazze ile ilgili bir beste çalışması olduğunu sözlerine ekledi.

"Sanata tutunmak, insanoğlunun ayakta kalmasını sağlayan yegane şey"

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan da hem orkestra şefi hem de ev sahibi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Hepimiz için oldukça zor fakat çok anlamlı ve önemli bir sene. Cumhuriyetimizin 100. yılını doya doya kutlayacağımız, fakat bir sürü acıların içinden geçtiğimiz bir sene. Yine de sanata tutunuyor olmak, sahnede müzikle konuşuyor olmak, zannedersem insanoğlunun ayakta kalmasını sağlayan yegane şey. İleriye daha umutla bakmamızı sağlayan çok önemli bir unsur sanat." diye konuştu.

Eserin yaklaşık 18 dakika olduğuna vurgu yapan Orhan, eserde Türk tınılarının çok fazla olduğuna dikkati çekti.

Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Mihail Mihailovich Ivanov ve Gioacchino Rossini gibi dünyaca ünlü bestecilerin, Türk müziğinden etkilendiğinin altını çizen Orhan, Lindemann'ın da Türk müziğinden etkilenen müzisyenler arasında yer aldığını belirtti.

Perküsyon sanatçısı Okay Temiz ise bu konserde yer almanın kendisi için bir gurur kaynağı olduğunu, birçok iyi müzisyenin sahnede olacağını ifade etti.

Lindemann'ın bestesi "Convergence", "Le Voyage", "Kemal Suite"in CRR Orkestrası tarafından yorumlandığı konserde ayrıca "Le Centaure", "C'est Tres Chic", "Nills", "Kabak Tatlısı", "Şavşat Barı" ve "Coroctet" eserleri de seslendirildi.

Konser öncesi İsviçre ve Türkiye dostluğuna dair video gösterildi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Türkiye İsviçre Ankara Etkinlikler Sanat Kültür Uluslararası İlişkiler Müzik Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title