Haberler

İstanbul'da Sıraevler Modellemesi ve Akaretler

Pera Müzesi Oditoryumu'nda sunulan konferans dizisine yeni dönemde de devam ediyor.

Sonbahar 2011 konferanslarının ikinci konuğu, Prof. Dr. Afife Batur. 1 Aralık Perşembe günü saat 18:30'da Pera Müzesi Oditoryumu'nda gerçekleşecek konferansın konusu İstanbul'da Sıraevler Modellemesi ve "Akaretler".

Sanayi Devrimi'nin ardından Avrupa kentlerinde, nüfus artışının yol açtığı konut gereksiniminden kaynaklanan "sıraevler" mimarlar için yeni bir tasarım alanı oluşturmuş, İstanbul'da da 19. yüzyılın ikinci yarısında ekonomik ve toplumsal değişmelere bağlı olarak sıraev uygulamaları gündeme gelmiştir. İstanbul'un ilk imar kararlarını da içeren Moltke Planı'nın öngördüğü yeni kent dokusu oluşumu gereği, Beşiktaş-Teşvikiye-Maçka güzergâhı yeniden düzenlenirken açılan yolların biçimlendirdiği bir yerleşme modeli için sıraev, uygun bir öneriydi.

Nitekim, "Ser mimar-ı Devlet" unvanlı Sarkis Balyan'ın tasarlayıp gerçekleştirdiği, "Akaretler" adını alan sıraev grubu, modelin anıtsal örneklerinden biri oldu. Prof. Dr. Afife Batur konferansında, sıraevlerin ortaya çıkışı ve ilk uygulamalarının dışında, yapımı tasarlanan fakat gerçekleşemeyen, Aziziye Camii'nin geliri olarak vakfedilmiş "Akaretler"i mimarlık tarihi açısından tartışmayı amaçlıyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title