Haberler

İBB Şehir Tiyatroları’nın Yeni Oyunu Çığ

Güncelleme:

İBB Şehir Tiyatroları, Ocak Ayında Çığ Adlı Yeni Oyunuyla Seyircilerin Karşısına Çıkıyor.

İbb şehir tiyatroları, ocak ayında çığ adlı yeni oyunuyla seyircilerin karşısına çıkıyor. Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı Kemal Başar'ın sahneye koyduğu oyun, 26-30 Ocak 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde...

Çığ, 40. sanat yılını kutlayan Tuncer Cücenoğlu'na bir armağan niteliğinde. Yurtiçi ve yurtdışında birçok ödüle layık görülen Tuncer Cücenoğlu'nun oyunları, birçok dile çevrildi ve kırkı aşkın ülkede sahnelendi.

Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar. Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır. Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde "yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde" diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor.

Dramaturgluğunu Özge Ökten'in, müziğini Can Atilla'nın, sahne tasarımını Ayhan Doğan'ın, kostüm tasarımını Canan Göknil'in, ışık tasarımını Murat Özdemir'in yaptığı oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor.

Oyunun Broşüründen…

Yazan: Tuncer Cücenoğlu

Tuncer Cücenoğlu, 1944 yılında Çorum'da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden mezun oldu. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Uluslararası PEN Türkiye Merkezi üyesi olan Cücenoğlu, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Özel Konservatuarı "Dramatik Oyun Yazarlığı" öğretmeni ve Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Yazarlık Bölümü öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Cücenoğlu ayrıca "Mitos Boyut Yayınevi" danışmanı.

Cücenoğlu, Tobav (2),Türk Kadınlar Birliği (1), Ankara Sanat Kurumu (2), Abdi Ipekçi (1), İsmet Küntay (1), Avni Dilligil (2), Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (1), Kasaid (1), Lions (2), Kültür Bakanlığı (1) ve Muhsin Ertuğrul En Başarılı Yazar Ödülü (1) olmak üzere Türkiye'den 15, ayrıca Yugoslavya'dan (1) ve Hollanda'dan (1) olmak üzere toplam 17 ödül kazandı.

Cücenoğlu'nun oyunları Rusça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Yunanca, Makedonca, İsveççe, Gürcüce, Urduca, Japonca, Romence, Azerice, Tatarca, Lehçe, Çuvaşça, Sırpça, İspanyolca, Arapça, Farsça vb. olmak üzere birçok yabancı dile çevrildi, çevriliyor. Başta Çığ, Matruşka, Boyacı, Kadıncıklar, Kızılırmak, Çıkmaz Sokak, Dosya, Helikopter, Şapka, Ziyaretçi olmak üzere oyunları, kırkı aşkın ülkede sahneleniyor, repertuarlara alınıyor.

Oyunlarından Bazıları: Kördövüşü, Öğretmen, Kadıncıklar, Çıkmaz Sokak, Dosya, Biga-1920, Kumarbazlar, Helikopter, Yıldırım Kemal, Matruşka, Ziyaretçi, Şapka, Boyacı, Neyzen Tevfik, Kızılırmak, Sabahattin Ali'yi Kim Öldürdü, Ah Bir Yoksul Olsam, Tiyatrocular, Che Guevara, Mustafam Kemalim, Gece Kulübü.

Yöneten: Kemal Başar

1963 yılında Ankara'da doğdu. TED Ankara Koleji'ni, ardından Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. 1989'dan beri Devlet Tiyatrosu sanatçısı; yönetmen, oyuncu, çevirmen ve tiyatro eğitmeni… Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı yaptı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Yurtdışı İlişkiler Bölümü Kuruculuğu ve Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Romanya, Polonya, Yunanistan, Rusya, Moldova, Bosna Hersek, İsrail, Belarus, Avusturya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'da çeşitli tiyatro festivallerine defalarca katıldı, katılıyor; bazılarında seçici kurul üyeliği ya da danışmanlık yapıyor. Uluslararası alanda oyunlar yönetiyor, tiyatro dersleri veriyor. Oyunları yurtiçinde ve dışında birçok ödüle layık görüldü.

İki dizi film senaryosunun, ayrıca Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar tarafından sergilenmiş 'Kırık Boynuzun Hikâyesi' adlı çocuk oyununun yazarı.

Profesyonel Tiyatrolarda Yönettiği Eserler:

Romeo ve Juliet / William Shakespeare / İstanbul Şehir Tiyatroları

72. Koğuş / Orhan Kemal / Sadri Alışık Tiyatrosu

Aşk-ı Hürrem / Can Atilla / Teatr Modjeska, Polonya

Romeo ve Juliet / William Shakespeare / Teatrul Tony Bulandra, Romanya

Romeo ve Juliet / William Shakespeare / Van Devlet Tiyatrosu

Hayatı Yaşamak / William Saroyan / Ankara Devlet Tiyatrosu

Gözlerin Ardındaki Çocuk / Nava Semel / Teatrul G.A. Petculescu, Romanya Gözlerin Ardındaki Çocuk / Nava Semel / Ankara Devlet Tiyatrosu

Nemrut / Gülşah Banda / Antalya Devlet Tiyatrosu

İyi Şanslar / Okday Korunan / Yalnız Tiyatro

Bozkır Dirliği / Ünal Akpınar / Çağdaş Kadın Oyuncular

Bahçemdeki Ayı / Refik Erduran / Ankara Devlet Tiyatrosu

Karaların Memetleri / Cahit Atay / Sivas Devlet Tiyatrosu

Kızılırmak / Tuncer Cücenoğlu / Adana Devlet Tiyatrosu

Nalınlar / Necati Cumalı / Konya Devlet Tiyatrosu

Kaktüs Çiçeği / Barillet ve Gredy / Konya Devlet Tiyatrosu

Üç Boylu Kadın / Edward Albee / Ankara Devlet Tiyatrosu

Dilmize Kazandırdığı Tiyatro Eserleri:

Requiem / Hanoch Levin

Mesih / Martin Sherman

Yapraklar / Andreas Flourakis

Özel Yetenekleri Olan Yabancılar / Saviana Stanescu

Eğri Büğrü / Zadok Zemach

Hiç / Evdokimos Tsolakidis

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title