Haberler

Çakmaklı'nın Tabutunu Başbakan Taşıdı

Yaşama Veda Eden Yönetmen Yücel Çakmaklı'nın Cenaze Törenine Başbakan Erdoğan da Katıldı.

Yaşama veda eden yönetmen Yücel Çakmaklı'nın cenaze törenine Başbakan Erdoğan da katıldı.

Çakmaklı'nın cenazesi Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğany İçişleri Bakanı Beşir Atamal, yönetmen Gani Şavata da katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün vefat eden yönetmen Yücel Çakmaklı ile tanışmalarının Milli Türk Talebe Birliği yıllarına rastladığını belirterek, “Sinemamızda millilik varsa, bu Yücel ağabey ile başladı. O bir dönüşümdü, o bir değişimdi” dedi.

Başbakan Erdoğan, yönetmen Yücel Çakmaklı'nın Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazına katıldı. Ankara'dan cenaze töreni için İstanbul'a gelen Başbakan Erdoğan, Fatih Camisi'ne İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte geldi.

Yücel Çakmaklı'nın eşi Filiz Çakmaklı, çocukları Bahadır ve Elif Çakmaklı ile Elvan Bolat'a taziyelerini sunan Başbakan Erdoğan, daha sonra camide öğle namazını kıldı.

Yücel Çakmaklı'nın cenaze namazını İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı kıldırdı.

Başbakan Erdoğan, namazın kılınması ve duaların okunmasının ardından Yücel Çakmaklı'nın bir yakınının çağrısı üzerine yaptığı kısa konuşmada, bir protokol konuşması yapmayacağını ve “vatandaş Tayyip Erdoğan” olarak konuşacağını söyledi.

Erdoğan, bugün Yücel Çakmaklı'yı ebediyete uğurlamak için toplandıklarına işaret ederek, şunları kaydetti: “Yücel ağabey ile tanışmamız Milli Türk Talebe Birliği yıllarından başlıyor. Orada sinema kulübünün kuruluşundan başlıyor. Bunlar zaten ortak düşünceler, ortak kanaatlerdi. Sinemamızda millilik varsa, bu Yücel ağabey ile başladı. O bir dönüşümdü, o bir değişimdi. Sinemamızda atılan adımlar, onunla birlikte artık farklılık kazandı. Farklı sanat yönetmenleri ortaya çıkmaya başladı. Türk sineması da bu noktada kendi sanat yönetmenlerini ortaya çıkardı. Tabii, onunla gerçekten yollarımız birleşti. Yücel ağabeyin 1970'li yıllarda yaptığı ilk film, gerçekten sinema dünyamızda Anadolu insanını adeta birleştirdi, bütünleştirdi. Çok farklı bir çıkıştı o aslında... Ardından da birçok belgeseller ve filmler yapılmaya başlandı. Fakat, 70'li yılların başındaki o çıkış, sinema dünyasında adeta 'acaba bizde ne olur?' sorusuna cevap arayanlara, 'bizim de yapacaklarımız var, bizim de söyleyeceklerimiz var' dedirtmiştir. İnanıyorum ki, bu çıkışın arkası da zaten gelecektir. Tabii, bunları unutmak mümkün değil.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlığı yıllarında da Yücel Çakmaklı ile müşterek düşünceler ile bazı adımlar attıklarını dile getirerek, “Yaş 72. Herkesin ölümü tadacağı gibi Yücel ağabeyimizi de ebediyete uğurluyoruz. Ben milletimizin başı sağ olsun diyorum. Tüm ailesine ve milletimize sabırlar diliyorum” dedi.

Erdoğan, konuşmasının ardından Yücel Çakmaklı'nın tabutunu bir süre taşıyıp, camiden ayrıldı.

Başbakan Erdoğan, cami çıkışında “Ramazanın gelmesiyle hayatınızda nasıl değişiklikler oldu?” diye soran bir gazeteciye, “Milletimiz ramazanı nasıl değerlendiriyorsa ben de aynı şekilde değerlendiriyorum” yanıtını verdi.

YAŞASAYDI MİLLİ MÜCADELE'NİN FİLMİNİ ÇEKECEKTİ

Usta yönetmen Yücel Çakmaklı'nın, çekmeyi düşündüğü milli mücadeleyi konu alan film  için 2 yıl önce Denizli'de araştırmalar yapıyordu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Ayhan Doğruyol, Çakmaklı'nın ölümünden duyduğu  üzüntüyü dile getirerek, “Kendisinden sonraki nesle önemli yapıtlar bıraktı.  Yeşilçam sinemasında unutulmaz eserlerin sahibiydi” ifadesini kullandı.

Açıklamasında, Yücel Çakmaklı ile olan bir anısına yer veren Doğruyol, şunları kaydetti:“2006-2007 yıllarında şehrimize gelmiş, çekmeyi düşündüğü, milli  mücadeleyi konu alan film için araştırmalar yapmıştı. Filmde ilimizin milli  mücadele yıllarında yaşamış ileri gelenlerinden Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve  Demirci Mehmet Efe rolleri baş roller olacaktı. Filmin ön senaryosunu Sayın Ömer  Lütfi Mete hazırlamıştı. Ne yazık ki, projesini gerçekleştiremeden kaybettik  değerli yönetmenimiz Yücel Çakmaklı'yı. Daima saygı ve hürmetle anacağımız Türk  sinemasının değerli yönetmeni Sayın Yücel Çakmaklı ile bir arada olmaktan her  zaman büyük onur duydum. Cenab-ı Allah'tan kendisine rahmet, yakınlarına ve  sevenlerine sabır ihsan etmesini diliyorum.”

Yücel Çakmaklı'nın “mübarek ayda vefatının, yaptığı hayırlı işlerin bir  kanıtı olduğunu” belirten Doğruyol, açıklamasını şöyle tamamladı:“Keşke milli mücadeleyi anlatan bir filmi Denizli'de ona  yaptırabilseydik. Hollywood'un sanal kahramanlarına hayranlık duyan çocuklarımız,  milli mücadeleyi tanımış ve gerçek kahramanlıkların neler olduğunu, hangi insan  üstü gayretlerle bu mücadelenin sonuç verdiğini öğrenmiş olurlardı.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title