Haberler

Birlikte Yaşamanın Müzikal Formülü

Güncelleme:

Birlikte Yaşamak Konseri bu akşam bir kez daha Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sahne alıyor.

İstanbul’un müzikal zenginliğini, bunun da ötesinde birlikte yaşama ruhunun müziğe yansımasını sahneye taşıyan Birlikte Yaşamak Konserleri kaldığı yerden yola devam ediyor. Bu akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Sinagog Maftirim Korosu, Nişan Çalgıcıyan Korosu, Yakarış Müzik Topluluğu, CRR Türk Müziği Topluluğu ve Los Paşaros Seferadis Müzik Topluluğu bir kez daha aynı sahneyi paylaşacaklar. İlk kez şu an İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı olan Abdurrahman Şen’in genel koordinatörlüğünde ve şef Taşkın Savaş’ın sanat yönetiminde sahne alan konserler pek çok açıdan öncü olma özelliği taşıyor.


Müzik bizi birleştiriyor


Bu yıl Birlikte Yaşamak Konseri’ne evsahipliği yapan Abdurrahman Şen, konseptin nasıl ortaya çıktığını “Birlikte Yaşamak Konseri ilk olarak Kadir Topbaş başkanımızın Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde, 1999 Cumhuriyet Bayramı haftasında gerçekleştirildi. İlerleyen yıllarda, başkanımız Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na geçtiğinde de tarafımdan takiple gerçekleştirilmeye devam edildi” sözleriyle özetliyor. Birlikte Yaşamak konserlerinin benzerlerinden farkını ise şöyle ifade ediyor Şen, “Bu konserlerin benzerleri farklı sanatçılarımız tarafından yapıldı. İçlerinde hâlâ devam edeni de var. Bir iki defa yapılıp bırakılanı da. Bu konsepti ayrıcalıklı ve devamlı kılan ise; konserimizin genel sanat yönetmeni olan şef Taşkın Savaş’ın tanımlamasıyla, ‘Makamsal Birliktelik’ çizgisinde yapılmış olması ve hiçbir güncel hesap yapılmadan, musiki tarihimizden günümüze bir yol haritası veriyor olmasıdır.”


Son birkaç yıldır Birlikte Yaşamak Konseri yapılamadığını hatırlatan Şen, musiki tarihimizden günümüze bir yol haritası veren bu konserde ortaya çıkan tabloyu ise şu sözlerle tarif ediyor: “Bu topraklarda yaşayan her dinin mensuplarının yakarışlarının da aynı makamlarda olduğunu görüyorsunuz bu konserde. Din dışı şarkılarımızda ise başka bir gönül paylaşımının yaşandığını görüyoruz. Sözleri bir Rum ya da Ermeni şaire ait bir güfte Müslüman bir bestekâr hatta bir padişah - halife elinde ya da Müslüman bir şairin kaleminden çıkan bir güfte Yahudi bir bestekâr elinde Türk Sanat Musikisinin ölümsüz eserlerinden biri olarak asırlardır gönül tellerimizi titretiyor. Bu hazine sandığını işte bu konser vasıtasıyla açıp, ilgilileriyle paylaşmış oluyoruz.”


Bu güzellik İstanbul’a has


Ayşe Egesoy’un sunumuyla gerçekleşecek bu akşamki konserin ilk bölümünde; Menahem Eskenazi yönetimindeki Maftirim korosu Yahudi, Nişan Çalgıcıyan yönetimindeki Akapella korosu Ermeni, Taşkın Savaş yönetimindeki koro ise İslam ilahilerinden oluşan yakarışlarda bulunacaklar. Sadece İstanbul’a has bu güzelliğin içindeki ilahilerden bazıları sema, bazıları semah eşliğinde seslendirilecek. Konserin ikinci bölümünde ise CRR Türk Sanat Musikisi korosu sahne alacak. Yahudi, Rum, Ermeni ve Türk sanatçıların TSM formundaki şarkıları seslendirecek. Ayrıca Los Paşaros Seferadis grubu da üç parçayla bu bölümde yer alacak. 


- Menahem Eskenazi Maftirim Korosu Şefi


Birlikte Yaşamak konseri bir ilkti


10 seneyi aşkın zamandır Taşkın Savaş’la beraber çalışıyoruz. Zevk duyuyoruz. Bu birlikteliği nağmeler eşliğinde sunuyoruz. Bizim için büyük bir mutluluk tabi. İstanbul değişik kültürlerden oluşan büyük bir mozaik. Bu kültürler birçok konuda ortak bir dili de paylaşıyor. Biz de bu ortaklığın müzik yönünü ifade etmeye çalışıyoruz. Seyirciler de oldukça memnun böyle bir birlikteliği sahne üzerinde görmekten. Günümüzde değişik kültürlerin ilahilerini bir arada söyleyen korolar var. Antakya Medeniyetler Korosu, Marev var Mardin’de. Fakat benim bildiğim kadarıyla bunun ilki Birlikte Yaşamak konserleri. Daha sonra ondan esinlenerek yapılan şeyler oldu. Maftirim Korosu olarak biz Musevi ilahileriyle katılıyoruz bu konsere.


- Taşkın Savaş Yakarış Topluluğu Şefi


Üç dinin ilahisi aynı makamda


Sultan Fatih’in dünyaya ilan ettiği yenilik benim tebama dokunmayın emridir. Bu emir birleştirir, dost ve kardeş yapar İstanbulluları. Ortaya çıkan manzara; beraber gülmek beraber ağlamak beraber söyleyip, beraber sevinmektir. Diğer taraftan birbirlerinin kültürlerinden etkilenerek asırlar içinde bir çok ortak eserler verilmiştir. Bir gün İstanbul’un herhangi bir sinagoguna, kilisesine ve camisine lütfen ibadet izlemek için uğrayınız. Her üç dinin ibadetlerinde, Türk Müziği makamsal yapısının icra edildiğini müşahade edeceksiniz. İşte bu yaşayışın özetidir bir anlamda Birlikte Yaşamak Konseri.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Abdurrahman Şen Kadir Topbaş İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur? Amedspor - Menemenspor CANLI İZLE! Amedspor - Menemenspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı CANLI İZLE! Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title