Haberler

Ayakkabı İthaline Ek Vergi Getirilmesi İsteği

Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun: "Ayakkabı ihracatına önem veremediğimiz için dünya pazarlarında yerimizi alamadık"

Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun,  ithal edilen spor ayakkabılarında haksız rekabeti önlemek için ek vergi uygulamasının getirilmesini istedi.

Ayakkabı sektöründe ithalatın hızla devam ettiğini belirten Uzun,  bu yılın ilk beş ayında da  25 milyon çift ayakkabıya 340 bin dolar ödendiği belirtildi.

Önlem alınmaması halinde, sektörde kriz yaşanacağını ve birçok imalathanenin kapanacağını belirten Uzun şunları söyledi:

"Ayakkabı sektöründe bazı işyerleri kapantı. Yerli üretime ağırlık verilirse, 100 bin kişiye istihdam kapısı açılır. Piyasalarda canlanır  Ayakkabı Sanayi, kaliteli üretimle Avrupa ve dünyada ilk sıraları alıyor.Ayakkabi ithali durdurulmalı veya ithaline ek vergiler getirilmeli. Ayakkabı üretiminde rakibimiz İtalya'dır. Ayakkabı ihracatına önem veremediğimiz için dünya pazarlarında yerimizi alamadık. Dünya pazarlarında yer edinmemiz için yeni projeler üretmeliyiz. Sektörde gecen yıl Rusya, Irak, Arabistan, Almanya, Hollanda ve diğer Avrupa ve balkan ülkeleriyle Ayakkabı ihracatı yaptık, bu rakam bu yıl %35 in üzerine çıkmalıdır.Buna paralel olarak özellikle deri ihracatımız da hızla artmaktadır. Turizm ülkesi olmamız nedeniyle deri ürünlerine ilgi alaka fazladır. Deri sektöründe döviz girdisinin 6 milyar dolara isabet ettiğini tahmin ediyoruz. Sektörde 4 bin kişi istihdam ediliyor. Deri ürünlerimiz marka olmuştur. Ayrıca deri sektöründe uluslararası pazarlarda yerimiz almaya başladık. Yalnızca sektörde eleman sıkıntısı mevcuttur." - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hüseyin Uzun Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title