Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Emre Kınay ve Ahu Türkpençe'nin oynadığı "Sondan Sonra" oyununu sanatseverlerle ücretsiz buluşturacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Emre Kınay ve Ahu Türkpençe'nin oynadığı "Sondan Sonra" oyununu sanatseverlerle ücretsiz buluşturacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Duru Tiyatro'nun hazırladığı "Sondan Sonra"yı, Antalya Kültür Merkezi'nde bu akşam tiyatro severlerin beğenisine sunacak. İngiliz yazar Dennis Kelly'nin kaleme aldığı oyun, ilk kez 2005'te Londra'da Bush Theatre'da, sonra çeşitli ülkelerde oynandı. Füsun Günersel'in çevirdiği, Emre Kınay'ın yönettiği oyunda, dekor Kemal Göylüler, ışık tasarımı Emrah Keskin, müzikler Mert Canka ve Engin Hızarcı'ya ait.

Emre Kınay ile Ahu Türkpençe'nin rol aldığı "Sondan Sonra", özellikle ABD'de 11 Eylül saldırısıyla gelişen terörizm paranoyasını ele alıyor. Eserde, korkunç nükleer saldırı sonrasında sığınakta başbaşa kaldığı Louise'e hastalıklı bir aşk besleyen Mark'ın duyguları üzerinden "güç ve iktidar" ilişkisi sert bir dille irdeleniyor.

Ücretsiz sahnelenecek oyunda, 16 yaş sınırı bulunuyor.

-ANTDOB-

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), sahnelendiği ilk günden bu yana kapalı gişe oynayan Broadway'in ünlü müzikali "West Side Story" ile bugün ve 24 Mart'ta sanatseverlerle buluşacak.

Dünyanın en çok izlenen müzikalleri arasında yer alan "West Side Story", William Shakespeare'in eseri Romeo ve Juliet'in güncel bir uyarlaması. 20'den fazla Oscar ve Grammy ödülüne sahip müzikal, New York'un Batı yakasında Porto Riko'lu göçmen gençlerin oluşturduğu "The Sharks" ile göçmenlerin artışından rahatsızlık duyan Amerikalı gençlerin çetesi "The Jets" arasındaki gerilim ve kavgalarla karışık bir aşk hikayesini konu alıyor.

Arthur Laurents'in kitabından uyarlanan ve müziklerini Leonard Bernstein'ın yaptığı, sözleri Stephen Sondheim tarafından yazılan müzikalin rejisi ve koreografisi Mehmet Balkan'a ait.

Eserde Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı Şef Hakan Kalkan yönetiyor. Koro şefleri ise Caner Ruhselman ve Krastin Nastev. Dekor tasarımı Tayfun Çebi'ye, kostüm tasarımı ise Funda Çebi'ye ait eserde, Maria'yı Sema Çavuşoğlu ve Pırıl Şengenç, Tony'i ise Atay Ergezen ve Fatih Şanal seslendiriyor.

ANTDOB oyuncuları yarın "Haydi Çocuklar Operaya" etkinliğiyle minik sanatseverlerle buluşacak. Çocuklarda opera bilincinin geliştirilmesini hedefleyen etkinlik, eğitici özelliği de sahip. Operaya gelen çocuklar, sahnelenecek eserin dekorunu görme ve opera hakkında bilgi alma fırsatı bulacak, daha sonra şovu seyredecek. ANTDOB sanatçıları 26 Mart'ta "Kuklacı" adlı çocuk müzikalini sahneleyecek.

Mozart'ın ünlü operası "Figaro'nun Düğünü", 27 Mart'ta sanatseverlerle buluşacak. Rus rejisör Alexander Titel tarafından sahneye konulan eserin koro şefliğini Caner Ruhselman yapacak. Eserde dekor Tayfun Çebi'ye, kostüm Ayşegül Alev'e, koreografi Arkın Zirek'e, ışık Mustafa Eski'ye, üst yazı Umut Özbek'e ait.

Gecede Figaro'yu Umut Tarık Akça, Con Almavia'yı Serhat Konukman, Contes'i Nurdan Aydın canlandırıyor. Figaro'nun Düğünü, İspanya'da Almaviva Kontu'nun sarayında geçen tek bir günden oluşuyor.

Yeni sanat sezonunda farklı ülkelerden bestecilerin eserlerinden oluşan özel konserlerle sanatseverlerle buluşan ANTDOB, 28 Mart'ta Rus bestecileri konseriyle izleyici karşısında olacak. Konserde, Rahmaninov, Çaykovski ve Glinka gibi ünlü Rus bestecilerinin eserleri seslendirilecek. Piyanistliğini Marvida Hüseyinova'nın yaptığı konserde, Nurdan Küçükekmekçi Aydın, Medine Tuganova, Göksay Yaran, Oben Bostancı, Tamer Peker, Mukhtar Malikov ve Şafak Güç solist olarak yer alacaklar.

Eserler ve konser, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

-ADT-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları Aziz Nesin'in "Toros Canavarı" adlı eserini 24 Mart'a kadar sahneleyecek. "Toros Canavarı"nda Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez. Ev sahibi, alt ve üst katlara yerleştirdiği adamlarla ve çevirdiği türlü oyunlarla apartmanı zindana çevirir. Nuri Bey, ailesinin ısrarları sonucu karakola gidip şikayetçi olmak zorunda kalır. Yıllardır aranmakta olan "Toros Canavarı" adıyla nam yapmış seri katil yerine emekli memur Nuri Bey polisler tarafından yakalanır. Nuri Sayaner'in karakola adımını attığı o geceden sonra herkesin kaderi değişecektir.

ADT oyuncuları 27 Mart'ta "Eşeğin Gölgesi" adlı oyunu sahneleyecek. Oktay Gözpınar, Bahar Işık, Uğur Sertel, Gökhan Tüzün ve Murat Bölük'ün rol aldığı oyunda, şehirdeki panayıra çalışmak için gitmek isteyen Berber Şaban bir eşek kiralar. Yolculuk sırasında aşırı sıcaktan bunalan Şaban, biraz dinlenmek için durur ve eşeğin gölgesine oturur. Eşek sahibi Mestan, "Ben sana eşeği kiraladım, gölgesini değil" diyerek gölge kirası ister. Bunun üzerine iki taraf arasında çıkan tartışma, ülkenin eşekçiler ve gölgeciler olarak ikiye bölünmesiyle sonuçlanan politik bir davaya dönüşür.

-ABT-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) oyuncuları bugün ve 27 Mart'ta

"Tersine Dünya" adlı eserleri sahneleyecek. Oyunda, kadın ve erkek rollerinin yer değiştirdiği hayali bir dünya seyirciye sunuluyor. Erkeklerin evlerde oturup çocuk baktığı, çamaşır ve bulaşıkla uğraştığı, kadınların ise bitirim olup serserilik yaptığı Tersine Dünya'da toplumsal yapıdaki çarpıklıklar mizahi dille gözler önüne seriliyor.

ABT, yarın Turgut Özakman'ın yazdığı "Fehim Paşa Konağı" adlı oyunu sahneleyecek. Abdülhamit döneminde yaşanan istibdat döneminin güçlü paşalarından Fehim Paşa'nın yanına aldığı Yusuf adlı genç, Fehim Paşa'nın kızına aşık olur. Bütün mahallelinin de ortak olduğu olayda mahalle sakinleri kızı paşadan ister. Ancak Fehim Paşa kızı vermediği gibi adam tutarak Yusuf'u öldürtmeye kalkışır.

Prof. Dr. Metin Balay'ın yazdığı ve yönettiği "İnadına Yaşamak", 24 Mart'ta izleyiciyle buluşacak. Müfit Kayacan, Mehmet Özgür ve Murat Ercanlı rol aldığı oyunda, günlük hayatın koşuşturması içinde farkına varılmadan yaşanıp gidilen, ancak sahnede karşımıza çıkınca akıllarımızda yer eden hikayelerde seyirci bazen gülüp bazen duygusallaşacak.

ABT sahnesinde, 24 Mart'ta Özer Tunca'nın yazıp yönettiği "Otobüs Durağı'nda Üç Bencil" adlı oyun sanatseverlerle buluşacak. Oyun, üç soytarının 24 numaralı otobüsü beklediği durakta yaşadığı ilişkiler anlatılıyor.

ABT oyuncularının 27 Mart'ta sahneleyeceği "Üç Kafadar Hırsız Kuklacı Olursa" adlı oyunda, üç kişinin hırsızlık yapmak için girdikleri evde buldukları kuklalar, kostümler ve eşyalarla eğlenirken hayatlarında yaşadıkları değişiklikler konu ediliyor.

-KBT-

Kepez Belediyesi Tiyatrosu (KBT), Cevat Fehmi Başkut'un yazdığı, Abdullah Sürekli'nin yönettiği iki perdelik "Buzlar Çözülmeden" oyunuyla yarın,

"Hacıyatmaz" oyunuyla da 24 Mart'ta sanatseverlerle buluşacak.

KBT oyuncuları 27 Mart'ta, Hüseyin Erdoğan'ın yazıp yönettiği tek perdelik

"Yunus Emre" ile sanatseverlerin karşısında olacak.

Tülin Tümtürk Yılmaz'ın yazdığı ve yönettiği tek perdelik çocuk oyunu "Ağaç Ev" ise 24 Mart'ta sahnelenecek.

Eserler, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

-Sergi ve konser-

Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ASMEK) tarafından açılan seramik kursunda toprağı su ve ateşle şekillendirerek sanatla buluşturan 9 kadının eserleri, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Galerisi'nde sergileniyor. Sergide, Şennur Erdoğan, Ayşe Yılmaz, Canan Ekinci, Meltem Gül, Zühal Kaya, Gülçehre Kara, Ayşe Gencer, Arzu Yıldız ve Ayşe Topçu'nun 6 ayda yaptığı ve sergilemeye değer buldukları 40 esere yer verildi.

Sergi, 25 Mart Pazar gününe kadar açık kalacak.

Kepez Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu, bugün Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde şef Mahmut Özmen yönetiminde Bahar konseri verecek.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahu Türkpençe Emre Kınay 27 Mart Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title