Haberler

Anadolu Rock'un Asi Çocuğu

Güncelleme:

Cem Karaca'yı 9. ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.

Türk Rock müziğine marjinal kişiliği, kıyafetleri ve politik duruşlarıyla damga vuran Cem karaca 8 Şubat 2004'te hayata gözlerini yummuştu.Bugün Anadolu Rock'un efsane isminin 9.ölüm yıldönümü.

"ÖNCE İNSANIM, FENERBAHÇELİYİM"

Cem karaca kendini şu cümlelerle anlatıyordu.

"Ben Mehmet İbrahim ile İrma Toto'dan olma kul Karaca Muhtar Cem'im. Önce insanım, Fenerbahçeliyim. Bakırköy'de yaşarım, sanat yaparım."

Sanat yapmaya Apaşlar grubuyla başlayan Karaca Kardaşlar,Moğollar ve Dervişan guruplarıyla çalışmış kurucu yönetcisi olmuş güçlü bir rock kültü yaratılmasında öncülerden olmuştur.

Annesi Ermeni asıllı Toto Karaca ve babası Azeri asıllı Mehmet Karaca olan Cem Karaca, sanatla iç içe büyüdü. Orta öğrenimini Robert Lisesinde yapan Cem Karaca sanatçı bir çiftin çocuğu olduğundan müziğe doğuştan yetenekliydi.

Müzik ile ilk tanışması, annesinin teyzesi Rosa Felegyan'ın Cem Karaca'ya piyano notaları ve piyano nağmeleri öğretmesi ile olmuştur.

Kolej yıllarındayken dünyadaki popülaritesini arttıran rock müziğine ilgi duydu. Kendi itarfıyla "Kız arkadaşımı etkilemek için" rock starlarının şarkılarını söyledi. Karaca'nın sesinin keşfedilmesi ise annesi Toto Karaca tarafından olmuştu.

Cem karaca 'Namus bekçisi', 'Tamirci çırağı', 'Resimdeki gözyaşları' şarkılarıyla tanınıyor.

Sanatçı, '1 Mayıs plağının' komunizm propagandası yaptığı gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarılmış ve 1987'de Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın desteğiyle tekrar vatanına geri dönmüştü.

"BENİ TEKBİRLERLE UĞURLAYIN"

Şubat 2004'te Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Cem Karaca öldüğünde 59 yaşındaydı. Rock'un asi çocuğu ve bir zamanların hararetli komunistlerinden olan sanatçı vasiyetinde "Öldüğümde alkışlarla değil tekbirlerle uğurlayın beni " demişti.

Kaynak: Haberler.Com / Kültür Sanat

Mehmet Karaca Cem Karaca Bakırköy Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title