Haberler

Altıntepe'de Kazılara Devam

Altıntepe Kalesi'nde Kazı Çalışmalarının Bu Yılki Bölümü Başladı.

Erzincan'ın Üzümlü İlçesi'nde Urartu Dönemi'ne ait Altıntepe Kalesi'nde kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı. Kalenin, içindeki Bizans dönemine ait kilisenin mozaik yapısında yapılacak restorasyon işlemlerinin ardından önümüzdeki yıl ziyaretçilere açılması hedefleniyor.

Erzincan'a 15 kilometre uzaklıktaki bir tepe üzerine kurulu, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip olan Altıntepe'de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmalarının 2010 yılı kazı çalışmaları başladı. İlk bilimsel çalışmaların 1959- 1968 yılları arasında yapıldığı alanda bilimsel kazı ve onarım çalışmaları tekrar başladı. Geçen süre içerisinde definecilerin büyük zarar verdiği kale ve yapılar, onarılarak tekrar turizme kazandırılacak.

Kaledeki 8'inci kazı çalışmalarını Vali Abdulkadir Demir, Üzümlü İlçesi Kaymakamı Murat Gözütok, İl Genel Geclis Başkanı Ünal Tuygun yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarını yerinde incelediler. Altıntepe'deki çalışmalar hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 1 profesör, 2 araştırma görevlisi, 1 restoratör, 19 stajyer öğrenci ve işçilerden oluşan 30 kişilik ekiple 2010 yılı çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Altıntepe'nin Urartu dönemine ait önemli bir kale olduğunu belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, "Altıntepe Kalesi Erzincan ovasında bulunmakta ve Urartu'nun en önemli kalelerinden bir tanesidir. Urartu sınırları içerisinde Kuzey Batı'da ki en uç kale olarak bilinmektedir. Burada ki kale açık hava tapınağı ile sur duvarları ile ve Apadanası ile Urartu'nun en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır ve burada bulunan birçok Urartu kültürünü temsil eden yapıda yine Urartu'da tek örnek olarak en iyi bir biçimde bulunmuş olduğunu ifade edebiliriz" diye konuştu.

KİLİSE ZİYARETÇİLERE AÇILACAK

Altıntepe'nin Doğu kısmında bulunan, bir burun üzerine kurulmuş olan ve erken Bizans dönemine ait olan kilisede de restore çalışmalarının başladığını belirten Karaosmanoğlu, "Zemini mozaiklerle kaplı olan kilisede çalışmalarımız devam ediyor. Zeminde ki mozaiklerin yüzde altmışı sağlamdı ve bu mozaiklerin gelecek yıllarda ziyaretçilere açmak amacıyla restorasyon çalışmalarını başlattık ve tamamen bu yıl kilisede ki olan çalışmalarımız bu işle devam edecek ve çalışmalar tamamlandığı zaman ziyaretçilerimiz buraları gezip tanıyabilecekler" dedi.

Yapılan kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün ortak çalışması kapsamında 2003 yılında başlayan 5+5 yıllık plan dahilindeki kazılar 2010 yılında tekrar başladı. Daha önceki kazılara da başkanlık yapan Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu eşliğinde bu yıl da kazılar devam edecek. Çevredeki tarihi eserlerin tespiti ve sondaj çalışmaları yapılacak. Kilise turizme açılacak" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title