Haberler

Ahşap, Temel ustanın elinde sanat eserine dönüşüyor

Güncelleme:

Hatay'ın ahşap yontma ustası Temel Reis, yeteneğiyle ve yaptığı eserlerle takdir toplarken, usta artık çırak yetişmediğini söyledi. Yaptığı eserlerin kendisinin geçim kaynağı olduğuna dikkat çeken Temel usta, bazı günler fuarlara katılıyor, eserlerini bizzat satıyor.

Ahşap, Temel ustanın elinde sanat eserine dönüşüyor

HATAY - Hatay'ın ahşap yontma ustası Temel Reis, yeteneğiyle ve yaptığı eserlerle takdir toplarken, usta artık çırak yetişmediğini söyledi.

Reyhanlı ilçesinde yaşayan Temel Reis, babasının doğramacı ve marangoz olmasından dolayı, küçük yaşlardan itibaren ahşap işçiliğiyle tanıştı. Ahşap şekillendirme yeteneğini geliştiren Temel usta, adeta bu sevgisini tutkuya dönüştürdü ve bu alanda ustalığını geliştirdi. Meslek hayatında onlarca yılı geride bırakan Temel usta, ortaya çıkardığı eserlerle vatandaşlardan takdir topluyor.

Yaptığı eserlerin kendisinin geçim kaynağı olduğuna dikkat çeken Temel usta, "Mesleği ahşapları sevdiğim için, ağaçları uğraşmayı sevdiğim için çocukluğumdan beri yapıyorum. Ağaçları yontarım, şekillendiririm. Babam bir doğramacı, bir marangozdu. Babamdan öğrendiğim şeyler arasında ağaçları tanıma ve damarlarını tanıma da var. Her şeyi ağaçtan değerlendirebiliyorum. İstediğim modelleri kendim çiziyorum, kendim yapıyorum. Bir dönem turizmde hayvan figürleri yaptım ve bu eserleri turistlere satarak geçimimi sağladım. Şu anda ise bazı günler fuarlara katılıyor, eserlerimi bizzat satıyorum" dedi.

"Bazı çalışmalarım bir ay, iki ay, hatta yedi sekiz ay süren titiz bir emekle şekillendiriyorum"

Eserlerini uzun süren çalışmalar sonrası ortaya çıkardığını ifade eden Temel usta, "Çocukluk yıllarımda babamla birlikte atölyeye giderek ağaç işleme sanatını öğrendim. Almanya'da pazar günleri atölyede çalışırken, küçük yaşta bir ıskarpela ve atölyedeki diğer malzemelerle resim yaparak yeteneklerimi geliştirdim. Bazı eserlerimi bir ay, iki ay, hatta yedi sekiz ay süren titiz bir emekle şekillendiriyorum. Benim kalemimde bir çırak yetişmiyor. Bu mesleği bir insan severse yapar; yani sevmesi lazım" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Temel Reis Hatay Sanat Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title