Haberler

14. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da görkemli bir törene sahne olan 14.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da görkemli bir törene sahne olan 14. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri’nde, 14 dalda ve 5 özel kategoride belirlenen ödül sahipleri, Lütfi Kırdar’da ayakta alkışlandı.

14. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri’nin sahipleri, 26 Nisan 2010 Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Beş özel ödülün yanı sıra 14 kategoride dağıtılan ödüller, Seçici Kurul’un belirlediği 42 aday sanatçı arasından, Oylama Kurulu tarafından belirlendi.

Sunuculuğunu Korhan Abay’ın üstlendiği geceye, iş, sanat ve tiyatro dünyasından birçok ünlü isim katıldı. Ödül töreni Yapı Kredi Sigorta Sanat Danışmanı Haldun Dormen’in misafirlere hoş geldiniz hitabıyla başladı. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri Oylama Kurulu Başkanı M. Salih Başağa’nın açılış konuşmasının ardından törene geçildi. Gecede özel bir dinleti sunan Zuhal Olcay’ın performansı büyük beğeni topladı.

Yapı Kredi Sigorta, 1996 yılında, değişik sanat etkinliklerini kapsayacak uzun vadeli bir destek programı olarak bu ödül sürecini başlattı. “Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri”nin ilki bu programın en önemli halkası olarak ilk müslüman Türk kadın oyuncu Afife Jale’nin anısına 28 Nisan 1997’de gerçekleştirildi. Bugün 14. yılını dolduran “Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri”, tiyatro sanatına ilginin gelişmesini sağlamanın dışında, tiyatro sanatına ve sanatçısına saygıyı amaçlamaktadır. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri, 1997 yılında 3 özel ödül (Muhsin Ertuğrul, Nisa Serezli Aşkıner, Cevat Fehmi Başkut) ve 13 kategoride ödül dağıtımıyla başladı. 1999’da yılın başarılı ışık ve efekt tasarımcısı ödüllerinin birleştirilmesiyle 12 dala indi, 2002’de ise yardımcı rolde yılın en başarılı müzikal ya da komedi erkek-kadın oyuncusu ödüllerinin eklenmesiyle 14 dala çıktı. Özel ödüller kategorisi ise 2000 yılında Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü, 2004 yılında da Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü’nün eklenmesiyle 5’e ulaştı.

Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri iki kademeli seçim sistemi ile belirlenmektedir. Seçici Kurul üyeleri İstanbul’da sahnelenen, yönetmelik şartlarına uyan, çocuk ve gençlik oyunları haricindeki tüm oyunları seyrederek değerlendirmeye almaktadır. Tüm kategorilerde 3’er aday belirleyen Seçici Kurul’un ardından Oylama Kurulu noter huzurunda gerçekleştirilen oylama sonucunda ödül sahiplerini belirlemektedir.

14. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri’nin 42 aday sanatçısını belirleyen Seçici Kurulu Ahmet Gülhan, Argun Kınal, Deniz Gökçer, Engin Uludağ, Nedret Güvenç, Serpil Tamur ve Tijen Par’dan (Seçici Kurul Başkanı) oluşuyor. Oylama Kurulu’nda ise Seçici Kurul üyelerinin yanı sıra Aliye Uzunatağan, Amil Kunt, Atacan Arseven, Aylin Aliveren, Beki Haleva, Demet Taner, Ender Şahan, Fikret Özata, İsmet üstekin, M. Salih Başağa (Oylama Kurul Başkanı), Nuri Gökaşan, Orhan Emirdağ, Osman Şengezer, Önaç Kanan, Tayfun Akçay, Tülay Güngen ve Yıldız Tunbul yer alıyor.

ÖZEL ÖDüLLER

Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü:

Yaşamı boyunca tiyatro dalında başarılı çizgisini sürdürmüş ya da tiyatro sanatına katkıda bulunmuş kişi

Gencay Gürün

Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü:

Yaşamı boyunca tiyatro dalında başarılı çizgisini sürdürmüş tiyatro sanatçısı

Toron Karacaoğlu

Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü:

İlk kez o yıl sahnelenmiş olan en başarılı yerli oyunun yazarı

Cüneyt çalışkur - Kredi Kartı Vak’aaa (İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü:

Tiyatronun herhangi bir dalında genç kuşak başarılı sanatçı

Tiyatroperest - Hayvanat Bahçesi Masalı Ekibi

Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü:

Tiyatronun herhangi bir dalında tiyatroya yararı olmuş kişi

T. Yılmaz Öğüt

( İSTANBUL / DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title