Haberler

Kültür Bakanı Çelik: "Dersim'deki Uygulamaların Adı Katliamdır'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dersim İsyanı'yla ile ilgili olarak, "Bunun adı isyansa da, değilse de oradaki uygulamaların adı katliamdır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dersim İsyanı'yla ile ilgili olarak, "Bunun adı isyansa da, değilse de oradaki uygulamaların adı katliamdır" dedi.

Ak Parti Akdeniz İlçe Kongresi'ne katılmak için Mersin'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, burada partililerine hitap etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alevilere yönelik yeni bir açılım başlattığını belirten Çelik, Alevi kimliğinin Cumhuriyet tarihi boyunca dışlanıp ötekileştirildiğini savundu. Son dönemde Dersim'le ilgili çeşitli tartışmaların yapıldığına dikkat çeken Çelik şöyle konuştu:

"Mesele bu kadar basit değil. Meselenin adını açık koymak gerekiyor. Eğer isyan değilse zaten yapılanlar başlı başına katliam. Diyelim ki isyansa. Bunu oturup tarihçiler karar verecek ama isyanı bastırmanın bile bir hukuku vardır. İdam kararı verilmiş babaya ve oğula. Diyelim ki isyandı ve böyle bir karar çıktı. İsyan diyenlerin tezini kendi mantığı tutarlı mıdır, değil midir diye tartışmak için bunu söylüyorum. Peki idam kararını uygularken baba daha çok acı çeksin diye oğlunu ondan önce gözlerinin önünde asmanın isyanı bastırmakla ne ilgisi var. Bu zulüm değil midir. Orada baba yalvarıyor, önce beni asın diye. Bir insana ceza vermenin bile adaleti vardır. Cezayı uygularken eğer meşruysa, onu uygularken bile adalet sahibi olacaksınız. Orada oğlunu babasından önce, babasının gözleri önünde asıyorlar ki, daha çok acı çeksin. Arkadaşlar bunun adı isyansa da, değilse de oradaki uygulamaların adı katliamdır."

'AK PARTİ, CUMHURİYETLE HESAPLAŞMIYOR'

Ak Parti Hükümeti'nin, Cumhuriyetin vatandaşa nasıl hizmet götürmesi gerektiğini herkese gösterdiğini belirten Çelik şöyle konuştu:

"AK Parti, Cumhuriyetle hesaplaşmıyor. Tam tersine Cumhuriyet tarihi boyuncu yapılmayanları son 12 yılda yaparak AK Parti, Cumhuriyetin hakkını veriyor. AK Parti, Cumhuriyet tarihi boyunca 70 yılda yapılmayanları 12 yılda yaparak, Cumhuriyetin vatandaşına nasıl bir hizmet götürmesi gerektiğini herkese gösteriyor. Ne demişti Gazi Mustafa Kemal Atatürk; 'Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.' Bugün Cumhuriyet ülkenin her bir karışındaki vatandaşımıza hizmet götürüyorsa, Ak Parti sayesindedir. Cumhuriyetin çökmüş ekonomisini başarılı bir ekonomi haline getirmişse bu Ak Parti sayesinde olmuştur. Geçmişte cumhuriyet adına hareket edenler Aleviye, Kürt'e, dindara zulmederken bugün Cumhuriyetle, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarını ve bütün kimliklerini barıştıran Ak Parti olmuştur. O sebeple hiç kimse kelime oyunu yapmasın. Ak Parti Cumhuriyetle hesaplaşmıyor, Cumhuriyetin hakkını veriyor. Ak Parti, Cumhuriyete zulmetmiş olan, Cumhuriyeti istismar etmiş olan CHP zihniyetiyle hesaplaşıyor."

Bakan Çelik, yaptığı konuşmanın ardından kongreden ayrılarak, Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Çelik, daha sonra Adana'ya geçti. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik Ak Parti Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title