Haberler

Küçükbaş Hayvancılığa Organik Çözüm

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için uygun meralara sahip Bayburt'ta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce başlatılan Organik Koyunculuk Projesi'ne talep her geçen gün artıyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karabulut: "2013 sonu rakamlarına göre Türkiye'deki organik koyun sayısının yaklaşık.

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce il genelinde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamak amacıyla başlatılan Organik Koyunculuk Projesi'ne talep her geçen gün artıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'un yüzölçümünün yüzde 50'den fazlasının çayır, mera olduğunu belirterek, "Mera potansiyelimiz, bitki kompozisyonu, topografya olarak özellikle küçükbaş hayvancılığa daha uygun. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için Bakanlığımızın ciddi destekleri var. Biz de ilimizdeki mera potansiyelini bu alanda değerlendirmek, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesini sağlamak amacıyla bir dizi çalışma başlattık" dedi.

Bayburt'un doğal kaynakları, mera varlığı, tarım arazileri incelendiğinde, kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımının ülke ortalamasının çok altında olduğunun görüldüğünü dile getiren Karabulut, "Bu yönüyle organik tarım, organik hayvancılık için çok büyük potansiyel var. Küçükbaş hayvancılıkla uğraşanların zaman zaman yaşadığı pazar sorununu organik hayvancılık yaparak aşma düşüncesiyle böyle bir proje başlattık" diye konuştu.

Organik Koyunculuk Projesinin ikinci yılına girdiklerini ifade eden Karabulut, şunları söyledi:

"İlimizde 3 bin 230 baş geçiş sürecini tamamlamış organik sertifikalı koyun bulunuyor. Yine geçiş sürecinde olan 5 binin üzerinde koyun var. Hedefimiz proje başlangıcı itibarıyla üç yıl sonunda bu sayıyı 10 binin üzerine çıkarmak. Üreticilerimizin pazar sorununun çözülmesi, pazarlama gücünün artırılması doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor."

Karabulut, organik koyunculuğun daha da geliştirilmesiyle Bayburt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (KUDAKA) ortak proje hazırladıklarını, kabul edilen projenin sözleşmesinin imzalandığını belirterek, şunları söyledi:

"Proje kapsamında organik koyun yetiştiriciliği yapan ve yapacak işletme çalışanlarını eğitime alıyoruz. Bu kişileri organik hayvan yetiştiriciliği ile ilgili bir dizi eğitimden geçireceğiz, teknik gezi ve incelemelerimiz olacak. İnşallah Kurban Bayramı'nda, Bayburt'ta yetiştirdiğimiz bu organik koyunları, organik kurban olarak pazara, alıcıların beğenisine sunacağız. Ben inanıyorum ki organik koyunculuk vesilesiyle Bayburt'ta küçükbaş hayvancılık ivme kazanacak."

Karabulut, Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısının son yıllarda artış gösterdiğini de ifade ederek, "2013 sonu rakamlarına göre Türkiye'deki organik koyun sayısının yaklaşık yüzde 15-20'si Bayburt'ta. Bu da bizim açımızdan çok olumlu, gurur verici bir gelişme" dedi.

-"Hedefimiz koyun varlığını yüz binin üzerine çıkarmak"

Bayburt Ziraat Odası ve Bayburt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ise Bayburt'ta koyun varlığının 300 binlerle ifade edildiği dönemler olduğunu ancak bu rakamın 2005'te bazı problemlerden dolayı on binlere kadar düştüğünü söyledi.

Bu düşüşün tarım ve hayvancılık şehri olan Bayburt için son derece üzücü olduğunu düşünerek 2009 yılında Bayburt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği'ni kurduklarını anlatan Yıldırımtepe, "2009'dan itibaren Bakanlığın teşviklerinden de yararlanıyoruz. Şu anda Bayburt'ta 60 bin civarında koyun var ve bu sayı giderek artıyor" ifadelerini kullandı.

Bayburt'taki mera varlığının koyun yetiştiriciliğine daha elverişli olduğuna işaret eden Yıldırımtepe, "Koyun merada otladığı zaman birkaç görevi birden yapıyor. Merayı erozyona karşı sıkılaştırıyor, otladığı yerde bir sonraki yıl daha gür çimlenme meydana gelmesine katkı sağlıyor, aynı zamanda gübreliyor. Merayı bir anlamda koruyan bir hayvan" diye konuştu.

Yıldırımtepe, koyunun Bayburt'ta sekiz ay merada otlatılabildiğini ifade ederek, "Koyunculuğun Bayburt'ta maliyeti daha düşük. Biz Bayburt'ta koyunculuğu öneriyoruz ve koyun varlığının artması yönünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle bu yönde çalışıyoruz. Hedefimiz koyun varlığını yüz binin üzerine çıkarmak" dedi. - Bayburt

Kaynak: AA / Yerel

Abdulkadir Karabulut Türkiye Bayburt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title