Haberler

'Kriz Hakikaten Teğet Geçti'

Erdoğan, 'Kriz Bizi Teğet Geçti Dediğimiz Zaman Dalga Geçenler, Şimdi Oturup Yeni Muhasebe Yapıyorlar.' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''(Bu kriz bizi teğet geçti) dediğimiz zaman dalga geçenler, şimdi oturup yeni muhasebe yapıyorlar. Kriz hakikaten teğet geçti'' dedi.

Erdoğan, Bağcılar'da yaptırılan ''212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi''nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, küresel finans krizi şartlarında böyle devasa bir yatırımın gerçekleşmesinin manidar olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben küresel krizin dünyayı etkisi altına aldığı, en ağır şartlarda ilerlediği dönemlerde bile 'yatırım yapın' dedim. Bunu niye söylüyorum çünkü kriz dönemlerinde yapılan yatırımlar o yatırımı yapanlara normal şartlarda yapılan yatırımlardan daha çok kazandırır ilkesinden hareketle bunu söyledim. Bunu bazıları hafife aldı ama bazı iş adamlarımız buna inandılar."

Birçok uluslararası kuruluşun açıklama yaptığını, bu açıklamalarda Türkiye'nin 2010 ve sonrasında dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri, ekonomileri arasında yerini alacağının ifade edildiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye, küresel kriz sürecinde notu artabilen işte bu 14 ülke arasında yer alma başarısını gösterdi. Bunu ben söylemiyorum, dünyanın kredi derecelendirme kuruluşları söylüyor. Bu, yere emin, kararlı bir şekilde basmak suretiyle geldiğimiz noktadır. 'Bu kriz bizi teğet geçti' dediğimiz zaman dalga geçenler, şimdi oturup yeni muhasebe yapıyorlar. Kriz hakikaten teğet geçti. Özellikle finans kuruluşlarından bunu dinliyoruz. Vaka budur, gerçek budur. Umutsuzluğa kapılmadan, karamsarlığa asla prim vermeden elbette temkini elden bırakmadan biz yolumuza devam ediyoruz. Küresel kriz şartları içinde biz hiçbir zaman felaket tellallığına prim vermedik" şeklinde konuştu.

Erdoğan IMF ile görüşmelere de değinerek şunları kaydetti:

''(IMF ile gidin anlaşma yapın) dediler. Biz 2 yıldır IMF ile oturduk, masada dedik ki (şöyle şöyle olursa eyvallah, olmazsa kusura bakmayın). Ne oldu? İki yıldır biz IMF'siz gidiyoruz. Ha bu demek değil ki biz IMF ile anlaşmayacağız. Çünkü biz, IMF'nin zaten ortaklarındanız. Böyle de bir özelliğimiz var. IMF, aslında akredite bir kuruluştur. Yani IMF ile olan münasebetleriniz sizi uluslararası camiada çok daha farklı yerlere taşır. Biz bir kasaba devleti değiliz. Biz, yıllarca geçmişi olan, bir farklı imparatorluk kurmuş, geçirmiş bir dünya devletiyiz. Bizim böyle bir özelliğimiz var. Onun için tabii Türkiye'nin adını ağzına alanlar biraz dikkatli olmalı. Bu ülke bereketli bir ülke, bu ülkenin insanı güçlü.''

İhtiyaçların sınırsız ancak imkanların sınırlı olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerektiğini, bunun ekonominin temel ilkelerini oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, ihtiyaçların hiçbir zaman bitmeyeceğini, bu nedenle değerlendirmenin de buna göre yapılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, ''7 yılda tek tek her bir vatandaşımızın gelir düzeyini, yaşam standardını, satın alma gücünü artırmanın mutluluğu içindeyiz. İdeal olana ulaştık mı? Hayır. Daha almamız gereken mesafeler var'' dedi.

Ülkenin ve milletin kaynaklarını çarçur etmeden, yolsuzluğa asla ve asla göz yummadan, israfı önleyerek kaynakları arttırdıklarını ve bunu tek tek vatandaşlara aktardıklarını dile getiren Erdoğan, bir diğer yandan da Türkiye'nin modernleşmesi yönünde eğitimden sağlığa, emniyetten ulaşıma, tarıma varıncaya kadar her alanda yatırımları, önceki yıllarla mukayese edilmeyecek şekilde artırarak devam ettirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ücretler hala istediğimiz seviyede olmayabilir. İşçimiz, memurumuz, emeklimiz hala arzu ettiğimiz yaşam koşullarına ulaşmamış olabilir ama 7 yıl önce neydi, bugün ne? 7 yıl önce asgari ücretle evinize ne kadar yumurta, kaç kilo ekmek, kaç kilo peynir, kaç kilo pirinç, yağ ve tereyağ alıyordunuz? Bunların hesabını bir yapın. Bir de bugün asgari ücretle ne kadar alıyorsunuz onun bir muhasebesini yapın. Ben yaptım. Göreceksiniz bugün çok daha fazlasını alıyorsunuz. Bakın para konuşmuyorum. Mal-para konuşuyorum. Ne kadar alıyordunuz, bugün ne kadar alıyorsunuz? Hesap böyle yapılır.''

Devletin borçlanma faizinin yüzde 63'ten yüzde 7'ye kadar indiğini, en son rakamın 8-9'larda olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''7 yıl önce hayatımızda neler yoktu, bugün neler var. 7 yıl önce nelere para ayıramıyorduk, bugün nelere para ayırıyoruz. Bunu görmek durumundayız'' dedi.

Türkiye'nin değiştiğini belirten Erdoğan, "Bunu artık ister kabul etsinler, ister kabul etmesinler. Gerçekler ortada ve ben küçük esnafımızın bu noktadaki şikayetlerini de biliyorum ama onlar da artık bu gerçeği görecekler. Ne yapacaklar? Bu sorunu sivil toplum örgütleriyle kendi aralarında birleşmek suretiyle aşacaklar. Belki marketler, belki süpermarketler halinde onlar da bulundukları yerlerde bunu böyle aşmanın gayreti içinde olacaklar. Hayatın gerçeği bu. Sürekli ilerlemek durumundayız. Bu gerçeği de göreceğiz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title